Ascultă Radio Vacanța Live

Portret de artist • Cântărețul Ștefan Hrușcă

De-a lungul carierei, muzicianul a concertat în lumea întreagă.

Portret de artist • Cântărețul Ștefan Hrușcă

Articol de AP, 8 decembrie 2024, 15:38 / actualizat: 9 decembrie 2024, 15:42

Apreciat cântăreț de muzică folk, cunoscut publicului din România mai ales prin colindele pe care le interpretează, Ştefan Hruşcă s-a născut la 8 decembrie 1957, în localitatea maramureșeană Ieud.

Artistul s-a îndrăgostit de muzica folk în perioada în care era elev la Liceul Pedagogic din Sighetu Marmaţiei, unde studia vioara.

Ştefan Hruşcă a început să studieze chitara autodidact, apoi cu un profesor.

Traseul său artistic a început în anul 1981, odată cu debutul în Cenaclul Flacăra, în acea perioadă fiind profesor la Şcoala nr. 1 din Borşa. După debutul în Cenaclu, a devenit membru permanent al acestuia, lansând multe melodii îndrăgite de public, între care binecunoscuta ”Rugă pentru părinţi”, care i-a marcat destinul de folkist.

Cu Cenaclul Flacăra a susţinut, în perioada 1981-1984, peste o mie de spectacole în toată ţara. În 1984 a părăsit Cenaclul, deja obţinuse Marele Premiu al Muzicii Folk (1982), Premiul pentru Creaţie (1983), Premiul pentru întreaga activitate (1984).

Între melodiile care l-au făcut cunoscut de numără ”Copacul îndrăgostit”, ”Vara promisă”, ”Ochii tăi”, ”Urare pentru îndrăgostiţi”, ”Balada unui fost soldat”, ”Nunta de flori”, ”Numai noaptea”, ”Ninge la fereastră”, ”O singură speranţă”, ”Frunze”, ”Tu, Ardeal”, ”Steaguri albe”, ”Fluturele nopţii”.

A început o perioadă cu multe colaborări, cu seria spectacolelor „Nocturne” susţinute la Teatrul ”Ţăndărică” împreună cu Vasile Şeicaru şi Radu Gheorghe. În toamna anului 1984 a apărut primul său LP, „Rugă pentru părinţi”.

În perioada 1985-1989, numele lui a fost strâns legat de cel al lui Vasile Şeicaru alături de care a cântat în numeroase concerte. A participat la Festivalul cântecului (Berlin, 1985/1987), a susţinut 200 de spectacole în doar doi ani sub Egida Filarmonicii din Arad, alături de Şeicaru şi Victor Socaciu.

Ştefan Hruşcă a susţinut primele concerte pe continentul Nord American în 1990, iar la sfârşitul aceluiaşi an a lansat primul album de „Colinde”. Casa de discuri Electrecord i-a acordat în 1991 premiul Discul de Aur pentru cele mai multe albume vândute („Colinde I”).

La sfârşitul anului 1991, s-a stabilit în Toronto, Canada. După doi ani, în 1993, a apărut al doilea disc de colinde, „La săvârşitu’ Lumii”, pentru care a obţinut încă un Disc de Aur.

Din 1993, a început să efectueze în fiecare an turnee de colinde în România. „Ziurel de ziurel”, lansat în noiembrie 1995, este al treilea disc de colinde al lui Hruşcă. Tot în 1995, în vară, s-a reîntâlnit pe scenă cu Vasile Şeicaru, la Galele Costineşti. A primit, în 1996, Premiul Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe unităţi vândute din albumul „Ziurel de Ziurel”. În primăvara aceluiaşi an a lansat un album de creaţie, „Fostele iubiri”, pe versurile poetului George Ţărnea.

În septembrie 1996, a avut loc prima ediţie a Festivalului de Muzică Folk „Meşterul Manole” al cărui inţiator şi director artistic este Ştefan Hruşcă. Un an mai târziu, a susţinut un turneu de colinde în Canada şi Statele Unite, alături de George Natsis.

În anii 2000, Hruşcă a lansat o serie de alte albume: ”Sfântă-i sara de Crăciun” (2001), ”20 de ani” (2001), ”Crăciunul cu Hruşcă” (2001), ”Iarăşi flori dalbe” (2005), ”Balade speciale” (2007), ”La mijlocu’ cerului” (2012), ”Crăciunul cu Hruşcă”, reeditarea (2013).

De-a lungul carierei, artistul a concertat în lumea întreagă, din SUA până în China, Germania, Coreea de Nord, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Canada, Austria, Republica Moldova.

În 2004, Preşedinţia României i-a conferit lui Ştefan Hruşcă Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”, ”pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”.

În 2016, Ştefan Hruşcă a sărbătorit 25 de ani de colinde printr-un turneu naţional, care a trecut prin oraşele Craiova, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

În noiembrie 2017, Ştefan Hruşcă a participat la mega-spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra – Adrian Păunescu”, dar şi la a XVI-a ediţie a festivalului-concurs „Bistriţa Folk”.

Portret de artist • Zoia Alecu
Portrete vineri, 10 ianuarie 2025, 08:39

Portret de artist • Zoia Alecu

Artista este laureată a Premiilor Muzicale Radio România. Apreciată cântăreață, compozitoare și textieră de muzică folk și rock, Zoia...

Portret de artist • Zoia Alecu
Portret de artist • Cristi Minculescu
Portrete joi, 9 ianuarie 2025, 11:27

Portret de artist • Cristi Minculescu

Cristi Minculescu și-a început cariera în 1979 ca solist vocal al trupei „Harap-Alb”. Cântărețul Cristi Minculescu s-a născut pe 9...

Portret de artist • Cristi Minculescu
Portret de artist • Actrița Crina Semciuc
Portrete miercuri, 8 ianuarie 2025, 21:46

Portret de artist • Actrița Crina Semciuc

Cu rolul Lena din piesa „Leonce şi Lena”, actrița a obţinut premiul UNITER pentru cel mai bun debut în teatru. Crina Semciuc s-a...

Portret de artist • Actrița Crina Semciuc
Portret de artist • Mihai Constantinescu
Portrete sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 14:43

Portret de artist • Mihai Constantinescu

Artistul a avut o carieră prolifică ce a debutat în cadrul Corului de Copii Radio, a înregistrat mai mult de 15 albume şi a primit numeroase...

Portret de artist • Mihai Constantinescu
Portrete vineri, 3 ianuarie 2025, 10:47

Portret de artist • Actorul George Calboreanu (1896 – 1986)

Maestrul George Calboreanu a rămas în memoria publicului prin interpretări de referință, în roluri de tragedie şi dramă: Hamlet, dar mai ales...

Portret de artist • Actorul George Calboreanu (1896 – 1986)
Portrete vineri, 27 decembrie 2024, 09:34

Portret de campion • Atleta Doina Melinte

Legendara sportivă a realizat 18 recorduri naționale în sală și în aer liber, 13 recorduri europene în sală și patru recorduri mondiale. Una...

Portret de campion • Atleta Doina Melinte
Portrete miercuri, 25 decembrie 2024, 10:22

Portret de artist • Cântăreața Paula Seling

Muziciana băimăreană vorbește, scrie și compune în română, franceză și engleză. Apreciată interpretă și compozitoare, Paula Seling s-a...

Portret de artist • Cântăreața Paula Seling
Portrete duminică, 22 decembrie 2024, 07:27

Portret de artist • Actrița Cristina Deleanu

De-a lungul carierei, Cristina Deleanu a colaborat în mod constant cu Teatrul Național Radiofonic, vocea sa putând fi auzită în numeroase piese....

Portret de artist • Actrița Cristina Deleanu