Ascultă Radio Vacanța Live

BUCUREȘTI: Sportivi din 33 de ţări, la regalul gimnasticii

Evenimentul internaţional, cel mai mare din punct de vedere al complexităţii şi competiţiilor organizate de Federaţia Română de Gimnastică în România, va include „RomGym Trophy”.

BUCUREȘTI: Sportivi din 33 de ţări, la regalul gimnasticii
Foto: Facebook/Federația Română de Gimnastică

Articol de AP, 30 august 2023, 12:20 / actualizat: 30 august 2023, 14:34

Peste o mie de sportivi din 33 de ţări de pe şase continente vor fi, în perioada 1 septembrie – 22 octombrie, protagoniştii competiţiilor de gimnastică artistică, aerobică și acrobatică.

„Ne apropiem cu paşi alegători de deschiderea celui mai mare eveniment organizat de Federaţia Română de Gimnastică, pe teritoriul României. Vorbim de regalul gimnasticii, vorbim de o suită de competiţii care, în acest an, se adresează celor trei discipline, gimnastică artistică feminină – masculină, gimnastică aerobică şi gimnastica pentru toţi. Este pentru prima dată când le adunăm într-un eveniment sportiv de mare anvergură (…). Anul acesta am ajuns la un număr de 33 de ţări din şase continente. Competiţiile noastre, prima competiţie acum în septembrie, contează pentru calificarea echipelor care vor reprezenta România la Campionatul Mondial de la Anvers, ceea ce înseamnă că sportivii noştri au nevoie de susţinerea publicului. şi aşteptăm să avem Sala Polivalentă plină”, a declarat Carmencita Constantin, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică (FRG).

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a estimat că în trei-patru ani am putea avea o nouă sală polivalentă în oraș.

Evenimentul internaţional, cel mai mare din punct de vedere al complexităţii şi competiţiilor organizate de Federaţia Română de Gimnastică în România, va include „RomGym Trophy” la gimnastică artistică, masculin şi feminin, Concursul Naţional de Gimnastică Acrobatică, Cupa Mondială de Gimnastică Aerobică, Campionatele Balcanice de Gimnastică Aerobică şi Bucharest Gym for All Festival.

Vor participa medaliaţi mondiali, europeni şi balcanici, gimnaşti consacraţi sau speranţe ale unui sport atât de iubit în România.

Prima competiţie care va avea loc în cadrul acestui ”Regal al gimnasticii” va fi ”RomGym Trophy” la gimnastică artistică, masculin şi feminin.

La a treia ediţie a competiţiei, România va fi reprezentată de două echipe, Andrei Muntean, Gabriel Burtănete, Robert Burtănete, Roland Modoianu, Nicholas Ţarcă şi Emil Neagu, la masculin, respectiv Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda (România A), Amalia Puflea, Ella Oprea Creţu, Maria Ceplinschi, Ioana Danciu şi Antonia Duţă (România B).

S-au înscris sportivi din 14 ţări, anume Germania, Israel, Norvegia, Portugalia, Canada, Spania, Finlanda, Egipt, Polonia, Cehia, Danemarca, Azerbaidjan, Austria şi România.

Alături de gimnaştii din echipele României vor concura la Bucureşti, printre alţii, Andrey Medvedev (Israel), vicecampion european şi medaliat mondial la sărituri, Artem Dolgopyat (Israel), campion olimpic la Tokyo 2020, dublu campion european şi dublu vicecampion mondial la sol, Marta Pihan Kulesza (Polonia), 36 de ani, medaliată la etape de Cupa Mondială, participantă la JO 2008 şi 2012, Laurie Denommee şi Shallon Olson reprezentantele Canadei, echipă calificată la Jocurile Olimpice de la Paris.

În acelaşi timp cu ”RomGym Trophy”, au loc Campionatul Naţional Individual Open şi Campionatul Naţional al Reprezentativelor de Club.

În data de 4 septembrie, se va desfăşura Concursul Naţional de Gimnastică Acrobatică, o competiţie organizată în premieră la Sala Polivalentă din Bucureşti, la o disciplină aflată la început de drum în România, dar care, pe plan internaţional are numeroşi adepţi, datorită complexităţii şi spectaculozităţii.

România va găzdui şi o etapă de Cupă Mondială la gimnastică aerobică, RomGym Trophy Aerobic World Cup, în perioada 13-15 octombrie, la Sala Polivalentă din din Capitală.

S-au înscris 130 de gimnaşti din 22 de ţări de pe 6 continente: Australia, Azerbaidjan, Bulgaria, China, Cehia, Egipt, Franţa, Finlanda, Grecia, Italia, India, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria şi România.

Campionatele Balcanice de gimnastică aerobică pentru juniori vor avea loc între 17 şi 19 octombrie, fiind pentru al doilea an la rând când România va organiza o ediţie a Campionatelor Balcanice la gimnastică aerobică la nivelul juniorilor. Vor participa, alături de sportivii tricolori, reprezentanţi ai Greciei, Republicii Moldova, Turciei, Ungariei, Bulgariei.

Ultimul eveniment din această serie organizată de Federaţia Română de Gimnastică va fi unul dedicat gimnasticii pentru toţi, Bucharest Gym for All Festival, pe 21 şi 22 octombrie, la Circul Metropolitan Bucureşti. Vor participa peste 350 de sportivi din Grecia, Congo, Serbia, Mali, Republica Moldova, Nigeria şi România.

”Regalul Gimnasticii” include o serie de evenimente adiţionale, precum un vernisaj foto al legendelor gimnasticii româneşti, expoziţie care va prezenta momentele memorabile din carierele sportivilor de excepţie, tombole pentru ”Cea Mai Bună Galerie” etc.

Campionatele Mondiale de gimnastică artistică vor avea la Anvers (Belgia), în perioada 30 septembrie-8 octombrie.

„JAZZ BASTION.Together”, toată luna august, la Bastionul Țesătorilor din Brașov
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 12:30

„JAZZ BASTION.Together”, toată luna august, la Bastionul Țesătorilor din Brașov

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță începerea celei de-a patra ediții a stagiunii JAZZ BASTION....

„JAZZ BASTION.Together”, toată luna august, la Bastionul Țesătorilor din Brașov
Transport special cu autobuzul la Râșnov, pe perioada Rockstadt Extreme Fest
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 11:00

Transport special cu autobuzul la Râșnov, pe perioada Rockstadt Extreme Fest

Organizatorii și Primăria vor pune la dispoziție autobuze, dar și parcare gratuită la intrarea în Râșnov pentru cei care vor veni la...

Transport special cu autobuzul la Râșnov, pe perioada Rockstadt Extreme Fest
Încep Serbările Transilvane
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 10:20

Încep Serbările Transilvane

Ediția reunește 20 de ansambluri folclorice din Cehia, Slovacia, Grecia, Macedonia, Moldova și România. Festivalul Internațional Serbările...

Încep Serbările Transilvane
Făgăraş Fest, un festival pentru iubitorii de natură
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 07:30

Făgăraş Fest, un festival pentru iubitorii de natură

Evenimentul este organizat de Fundaţia Conservation Carpathia şi ProPark – Fundaţia pentru Arii Protejate. La final de săptămână, în...

Făgăraş Fest, un festival pentru iubitorii de natură
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 20:00

Expoziție și ateliere dedicate persoanelor nevăzătoare, la Cetatea Feldioara

Expoziția „Atingerea memoriei” face parte dintr-un proiect care își propune să ofere o experiență culturală completă persoanelor...

Expoziție și ateliere dedicate persoanelor nevăzătoare, la Cetatea Feldioara
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 17:45

”Festivalul Fânului”, în weekend, la Șoarș

Festivalul ce are loc la Șoarș, județul Brașov, va cuprinde o degustare de produse tradiționale, dar şi un spectacol artistic cu intrare...

”Festivalul Fânului”, în weekend, la Șoarș
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 14:00

Expoziție fotografică și Jam Session Acustic, sâmbătă, la Brașov

Proiectul Insert ArtHub Urban își continuă scopul de a revitaliza spațiile publice din Centrul Istoric al Brașovului, printr-o serie de...

Expoziție fotografică și Jam Session Acustic, sâmbătă, la Brașov
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 12:30

Peste 100 de artiști vor face spectacol la Festivalul Sighișoara Medievală

În perioada 26 – 28 iulie 2024, Cetatea Medievală a Sighişoarei va fi locul unde cavalerii, domniţele şi zânele de odinioară se întâlnesc....

Peste 100 de artiști vor face spectacol la Festivalul Sighișoara Medievală