Ascultă Radio Vacanța Live

București FM le solicită ascultătorilor să doneze sânge pentru victimele de la Crevedia

Un om a murit și 57 au fost răniți în cele două explozii care s-au produs, sâmbătă seară, într-o stație GPL fără autorizație din Crevedia (Dâmbovița).

București FM le solicită ascultătorilor să doneze sânge pentru victimele de la Crevedia
Foto: Organizația Mondială a Sănătății

Articol de AP, 27 august 2023, 05:02 / actualizat: 27 august 2023, 13:30

București FM le solicită ascultătorilor săi să doneze sânge pentru a sprijini spitalele în gestionarea situației de criză generate de cele două explozii produse, sâmbătă seară, într-o stație GPL fără autorizație din Crevedia (Dâmbovița).

Doi oameni murit și 56 au fost răniți în dezastru, potrivit unui bilanț actualizat.

Sâmbătă seara, Centrul de Transfuzii București a făcut apel pentru mobilizarea donatorilor. Duminică, programul este unul ca într-o zi lucrătoare.

În spitalele din București, a fost activat planul alb de intervenție. Medicii vin de acasă la serviciu pentru a ajuta la tratarea pacienților.

Peste noapte, s-au făcut primele transferuri în străinătate pe calea aerului, cu aeronave ale Forțelor Aeriene. Doi pompieri au fost duși la spitale din Bruxelles, Belgia. La prima oră a dimineții, doi civili au decolat spre Milano, Italia. În cursul zilei de duminică, vor mai avea loc două transporturi, spre Germania și Austria.

„Prin mecanismul de protecţie civilă europeană, au fost identificate şapte locuri în afara ţării unde aceştia [pacienții – n. red] pot să fie duşi. Ministerul Apărării le pune la dispoziţie două aeronave şi vom începe probabil din cursul acestei dimineţi, evacuarea lor în străinătate, a celor mai grav, bineînţeles”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, Bogdan Opriţa.

„Toţi pacienţii care au arsuri pe suprafaţă mare şi arsuri profunde vor fi trataţi în unităţi de terapie intensivă specializate, o parte din ei în România, ceilalţi vor fi transferaţi. Locaţiile sunt Belgia şi Italia. Încercăm să stabilim şi alte locaţii, cum ar fi Austria şi Israel. Sper ca, într-un timp cât mai scurt, să poată să primească cu toţii îngrijirea necesară specializată, încât şansele lor de supravieţuire şi ulterior de videcare cu sechele cât mai mici să fie maximale”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Rador.

„A fost un stop cardiac la o persoană care nu era direct corelată cu incendiul propriu-zis, (…) dar a fost panicată. Din păcate, a fost a doua explozie. După a doua explozie, avem în jur de 26 de pompieri răniţi, dintre care unul grav, restul sunt cu arsuri în diferite zone ale nivelul corpului, dar care nu au necesitat intubaţie sau îngrijiri critice”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Filmul dezastrului

Puţin înainte de ora 19:00, un incendiu devastator a izbucnit în urma primei deflagrații, relatează București FM.

O a doua explozie s-a produs la ora 21:00 și a rănit 26 de pompieri care interveneau la fața locului, potrivit Radio România Actualități. Unii dintre aceștia sunt în stare gravă.

Zeci de maşini de pompieri şi de ambulanţe au fost mobilizate într-o operaţiune de amploare pentru salvarea victimelor. Autoritățile au activat planul roşu de intervenţie.

„A fost un stop cardiac la o persoană care nu era direct corelată cu incendiul propriu-zis, (…) dar a fost panicată. Din păcate, a fost a doua explozie. După a doua explozie, avem în jur de 26 de pompieri răniţi, dintre care unul grav, restul sunt cu arsuri în diferite zone ale nivelul corpului, dar care nu au necesitat intubaţie sau îngrijiri critice”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Potrivit lui Raed Arafat, populația din zonă a fost avertizată prin mesaje Ro-Alert.

„Toată lumea a fost la post, începând cu şeful DSU, comandantul acţiunii, conform procedurilor legale, şi cred că ceea ce s-a demonstrat în teren s-a văzut cu ochiul liber”, a spus ministrul de interne, Cătălin Predoiu, întrebat dacă este mulțumit de modul în care s-a desfășurat intervenția.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, incendiul s-a manifestat cu flacără violentă la două cisterne şi o casă.

Flăcările au fost însoţite de degajări mari de fum care se îndreaptă spre Capitală, a anunţat Garda Naţională de Mediu. La Otopeni, Baloteşti şi Buftea, a existat o creştere a numărului de pulberi în suspensie în atmosferă. Cetăţenii au fost sfătuiţi să închidă geamurile.

Circulaţia a fost blocată în zonă, pe DN1A şi sunt evacuate persoanele care locuiesc în apropiere.

Pentru salvarea răniţilor au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Dâmboviţa şi SMURD, care au acordat asistenţă medicală de urgenţă şi-au transportat victimele la spitalele de urgenţă din Capitală.

Conducerea Ministerului Sănătății este în permanentă legătură cu unitățile spitalicești din Capitală. 12 dintre acestea sunt pregătite să preia pacienți.

La Ministerul de Interne, a fost constituită o celulă de criză, la care a participat și premierul. Marcel Ciolacu va merge în vizită, în această seară, la Spitalul Floreasca, unde au ajuns cei mai mulți dintre răniți.

„S-a luat legătura cu aparținătorii [victimelor – n. red]”, a adăugat premierul.

Guvernul a activat o linie verde pentru cei afectaţi de explozii.

021/2069397 şi 021/2069398 sunt numerele de telefon puse la dispoziţia cetăţenilor pentru informaţii legate de rude sau cunoştinţe afectate de explozii sau dacă au nevoie de sprijin medical.

„O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți”, a transmis șeful statului pe Facebook.

„În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Într-un moment foarte greu, încep acest mesaj prin a transmite condoleanțe persoanelor îndurerate după tragicul incident din județul Dâmbovița.

Gândurile mele se îndreaptă și spre oamenii care au fost răniți, de asemenea spre curajoșii pompieri-salvatori, poliţişti şi jandarmi, care şi-au pus misiunea în slujba cetățenilor mai presus de propria integritate fizică.

Am activat Mecanismul European de Protecție Civilă pentru a asigura, la decizia medicilor, eventuale transferuri pentru tratament în străinătate.

Am fost împreună cu Premierul Marcel Ciolacu, la spitalele Floreasca şi Bagdasar, în care au fost transportați răniții.

Am operaționalizat imediat celula de criză la minister și voi continua să manifest atenție și să urmăresc evoluția situației până la final.

Le mulţumesc pompierilor-salvatori, polițiștilor și jandarmilor care au asigurat măsurile necesare pentru finalizarea intervenției și limitarea efectelor exploziilor și incendiului.

Cei vinovați de producerea acestei tragedii trebuie să fie identificați pentru a răspunde conform legii”, a scris ministrul Justiției pe Facebook.

Primarul comunei Crevedia, Petre Florin, spune că unitatea în care s-au produs exploziile nu mai avea autorizație, aceasta fiind retrasă de ISU.

Edilul orașului Caracal, Ion Doldurea, a confirmat, într-o intervenție tv, că staţia GPL îi aparţine fiului său. „Într-adevăr, această staţie care a luat foc este a fiului meu Ionuţ. Ionuţ este acolo, este cu procuratura după el! Nu mai funcţiona staţia respectivă! Eu nu ştiu ca băiatul meu să fi făcut ilegalităţi! Înţeleg că sunt şi 2 pakistanezi muncitori, daţi dispăruţi”, a declarat primarul la România TV.

Sfaturi pentru șoferii aflați în trafic pe timp de caniculă
Știri sâmbătă, 13 iulie 2024, 14:58

Sfaturi pentru șoferii aflați în trafic pe timp de caniculă

Mai mult de trei sferturi dintre judeţele ţării se vor afla sub Cod roşu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat în acest...

Sfaturi pentru șoferii aflați în trafic pe timp de caniculă
Codul roșu de caniculă, extins luni și marți
Știri sâmbătă, 13 iulie 2024, 12:13

Codul roșu de caniculă, extins luni și marți

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi maxime de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit...

Codul roșu de caniculă, extins luni și marți
Constanța: Corul Madrigal, la SEAS 2024
Știri sâmbătă, 13 iulie 2024, 11:30

Constanța: Corul Madrigal, la SEAS 2024

Trei zile de concerte și surprize culturale vor fi oferite de artiștii Corului Madrigal, în această vară, la malul mării. În perioada 15- 17...

Constanța: Corul Madrigal, la SEAS 2024
roma rrbv 2021
Știri vineri, 12 iulie 2024, 20:00

Tururi nocturne, prin Colosseumul din Roma

„Noaptea, pe întuneric, Colosseumul propune vizitatorilor viziuni cu totul aparte”, a declarat Alfonsina Russo, directoarea Parcului Arheologic...

Tururi nocturne, prin Colosseumul din Roma
Știri vineri, 12 iulie 2024, 18:30

Școală de vară, la Muzeul de Artă Brașov

Timp de patru săptămâni, copiii cu vârste cuprinse între 11-14 ani sunt invitați să exploreze colecția muzeului și să își dezvolte...

Școală de vară, la Muzeul de Artă Brașov
Știri vineri, 12 iulie 2024, 14:48

Tabără Medievală, la Muzeul Naţional al Satului

Coordonatorii Andrei Moţ şi Marcel Sâpcu vor iniția copiii în viața cavalerilor. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti organizează, în...

Tabără Medievală, la Muzeul Naţional al Satului
Știri vineri, 12 iulie 2024, 14:00

TULCEA: Ghid turistic digital pentru vizitatorii municipiului

A fost lansată aplicația „Tu și Tulcea”, care adună în același loc toate atracțiile turistice din oraș și cele mai importante obiective...

TULCEA: Ghid turistic digital pentru vizitatorii municipiului
Știri vineri, 12 iulie 2024, 13:37

MUREȘ: Turismul viticol, noua atracție a sezonului estival

Cramele pun la dispoziție tururi însoțite de degustări, plimbări prin vii și cules de struguri, dar oferă și pachete turistice complete, cu...

MUREȘ: Turismul viticol, noua atracție a sezonului estival