Ascultă Radio Vacanța Live

DÂMBOVIȚA: Aproape 60 de victime după trei explozii succesive la o staţie GPL din Crevedia | VIDEO

Doi oameni au murit și 56 au fost răniți, potrivit unui bilanț actualizat peste noapte. Un deces a fost confirmat. Zeci de pompieri care interveneau la fața locului au fost surprinși de cea de-a doua deflagrație. Primele transferuri de pacienți în străinătatate au fost realizate în Belgia și Italia. Duminică, Centrul de Transfuzii din București va avea program ca într-o zi lucrătoare, fiind lansat un apel către donatori. Guvernul a activat o linie verde pentru cei afectaţi de explozie.

DÂMBOVIȚA: Aproape 60 de victime după trei explozii succesive la o staţie GPL din Crevedia | VIDEO

Articol de AP, 26 august 2023, 20:35 / actualizat: 27 august 2023, 18:11

Trei explozii succesive s-au produs, sâmbătă seara, la o stație de gaz petrolier lichifiat (GPL) din Crevedia, în județul Dâmbovița.

Doi oameni au murit și 56 au fost răniți, conform unui bilanț actualizat duminică, relatează București FM.

„Toţi pacienţii care au arsuri pe suprafaţă mare şi arsuri profunde vor fi trataţi în unităţi de terapie intensivă specializate, o parte din ei în România, ceilalţi vor fi transferaţi. Locaţiile sunt Belgia şi Italia. Încercăm să stabilim şi alte locaţii, cum ar fi Austria şi Israel. Sper ca, într-un timp cât mai scurt, să poată să primească cu toţii îngrijirea necesară specializată, încât şansele lor de supravieţuire şi ulterior de videcare cu sechele cât mai mici să fie maximale”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Rador.

În spitalele din București, a fost activat planul alb de intervenție. Medicii vin de acasă la serviciu pentru a ajuta la tratarea pacienților.

Peste noapte, s-au făcut primele transferuri în străinătate pe calea aerului. Doi pompieri au fost duși la spitale din Bruxelles, Belgia. La prima oră a dimineții, doi civili au decolat spre Milano, Italia. În cursul zilei de duminică, vor mai avea loc două transporturi, spre Germania și Austria.

„Prin mecanismul de protecţie civilă europeană, au fost identificate şapte locuri în afara ţării unde aceştia [pacienții – n. red] pot să fie duşi. Ministerul Apărării le pune la dispoziţie două aeronave şi vom începe probabil din cursul acestei dimineţi, evacuarea lor în străinătate, a celor mai grav, bineînţeles”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, Bogdan Opriţa.

Crevedia se află la aproape 20 de kilometri de București.

Filmul dezastrului

Puţin înainte de ora 19:00, un incendiu devastator a izbucnit în urma primei deflagrații. Un deces a fost confirmat atunci, iar alte câteva persoane au fost rănite.

Alte două explozii s-au produs în jurul orei 21:00 și au rănit pompierii care interveneau la fața locului, potrivit Radio România Actualități. Unii dintre aceștia sunt în stare gravă.

Zeci de maşini de pompieri şi de ambulanţe au fost mobilizate într-o operaţiune de amploare pentru salvarea victimelor. Autoritățile au activat planul roşu de intervenţie.

„E în dinamică situaţia (…) A fost un stop cardiac la o persoană care nu era direct corelată cu incendiul propriu-zis, (…) dar a fost panicată. Din păcate, a fost a doua explozie. După a doua explozie, avem în jur de 26 de pompieri răniţi, dintre care unul grav, restul sunt cu arsuri în diferite zone ale nivelul corpului, dar care nu au necesitat intubaţie sau îngrijiri critice”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Zona este încă periculoasă și, de aceea, am evacuat la distanță”, a adăugat Raed Arafat. Potrivit acestuia, populația din zonă a fost avertizată prin mesaje Ro-Alert.

„Toată lumea a fost la post, începând cu şeful DSU, comandantul acţiunii, conform procedurilor legale, şi cred că ceea ce s-a demonstrat în teren s-a văzut cu ochiul liber”, a spus ministrul de interne, Cătălin Predoiu, întrebat dacă este mulțumit de modul în care s-a desfășurat intervenția.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, incendiul s-a manifestat cu flacără violentă la două cisterne şi o casă.

Flăcările au fost însoţite de degajări mari de fum care se îndreaptă spre Capitală, a anunţat Garda Naţională de Mediu. La Otopeni, Baloteşti şi Buftea, a existat o creştere a numărului de pulberi în suspensie în atmosferă. Cetăţenii au fost sfătuiţi să închidă geamurile.

La locul dezastrului, au ars 8 case și alte 11 sunt afectate, declară președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ştefan.

Circulaţia a fost blocată în zonă.

Pentru salvarea răniţilor au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Dâmboviţa şi SMURD, care au acordat asistenţă medicală de urgenţă şi-au transportat victimele la spitalele de urgenţă din Capitală.

Conducerea Ministerului Sănătății este în permanentă legătură cu unitățile spitalicești din Capitală. 12 dintre acestea sunt pregătite să preia pacienți.

La Ministerul de Interne, a fost constituită o celulă de criză, la care a participat și premierul. Marcel Ciolacu va merge în vizită, în această seară, la Spitalul Floreasca, unde au ajuns cei mai mulți dintre răniți.

Potrivit lui, 4 dintre pacienți pot fi transferați în străinătate, în Italia și Belgia. „S-a luat legătura cu aparținătorii [victimelor – n. red]”, a adăugat premierul.

Guvernul a activat o linie verde pentru cei afectaţi de explozii.

021/2069397 şi 021/2069398 sunt numerele de telefon puse la dispoziţia cetăţenilor pentru informaţii legate de rude sau cunoştinţe afectate de explozii sau dacă au nevoie de sprijin medical.

Duminică, Centrul de Transfuzii București va avea program ca într-o zi lucrătoare, fiind lansat un apel pentru mobilizarea donatorilor.

„Cine se va face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim”, a spus Marcel Ciolacu, care a amintit de explozia de la Mihăileşti, din 2004, când 18 oameni au murit după explozia unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. „Dacă [la Crevedia – n. red] nu se crea acel cordon şi se lăsa lumea, cum s-a făcut la Mihăileşti, astăzi ar fi fost o situaţie de nedescris. Cine a organizat perimetrul a făcut un lucru extraordinar, de fapt s-au salvat vieţi”, a conchis premierul.

„O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți”, a transmis șeful statului pe Facebook.

„În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Într-un moment foarte greu, încep acest mesaj prin a transmite condoleanțe persoanelor îndurerate după tragicul incident din județul Dâmbovița.

Gândurile mele se îndreaptă și spre oamenii care au fost răniți, de asemenea spre curajoșii pompieri-salvatori, poliţişti şi jandarmi, care şi-au pus misiunea în slujba cetățenilor mai presus de propria integritate fizică.

Am activat Mecanismul European de Protecție Civilă pentru a asigura, la decizia medicilor, eventuale transferuri pentru tratament în străinătate.

Am fost împreună cu Premierul Marcel Ciolacu, la spitalele Floreasca şi Bagdasar, în care au fost transportați răniții.

Am operaționalizat imediat celula de criză la minister și voi continua să manifest atenție și să urmăresc evoluția situației până la final.

Le mulţumesc pompierilor-salvatori, polițiștilor și jandarmilor care au asigurat măsurile necesare pentru finalizarea intervenției și limitarea efectelor exploziilor și incendiului.

Cei vinovați de producerea acestei tragedii trebuie să fie identificați pentru a răspunde conform legii”, a scris ministrul Justiției pe Facebook.

Primarul comunei Crevedia, Petre Florin, spune că unitatea în care s-au produs exploziile nu mai avea autorizație, aceasta fiind retrasă de ISU.

Edilul orașului Caracal, Ion Doldurea, a confirmat, într-o intervenție tv, că staţia GPL îi aparţine fiului său. „Într-adevăr, această staţie care a luat foc este a fiului meu Ionuţ. Ionuţ este acolo, este cu procuratura după el! Nu mai funcţiona staţia respectivă! Eu nu ştiu ca băiatul meu să fi făcut ilegalităţi! Înţeleg că sunt şi 2 pakistanezi muncitori, daţi dispăruţi”, a declarat primarul la România TV.

Potrivit unor surse judiciare, Doldurea Jr a fost audiat de procurori.

FOTO: IGSU – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Etichete:
O firmă din Turcia va constri primul tronson al autostrăzii Sibiu – Făgăraş
Știri vineri, 22 septembrie 2023, 21:37

O firmă din Turcia va constri primul tronson al autostrăzii Sibiu – Făgăraş

Constructorul are la dispoziţie 12 luni pentru proiectare şi 36 de luni pentru execuţia lucrărilor. Un constructor din Turcia a câştigat...

O firmă din Turcia va constri primul tronson al autostrăzii Sibiu – Făgăraş
Vreme deosebit de caldă în Dobrogea şi pe malul mării
Știri vineri, 22 septembrie 2023, 21:29

Vreme deosebit de caldă în Dobrogea şi pe malul mării

Ştiri online - Radio...

Vreme deosebit de caldă în Dobrogea şi pe malul mării
CONSTANŢA: Acţiune de curăţare a siturilor arheologice din centrul istoric al oraşului
Știri vineri, 22 septembrie 2023, 17:52

CONSTANŢA: Acţiune de curăţare a siturilor arheologice din centrul istoric al oraşului

Ştiri online - Radio...

CONSTANŢA: Acţiune de curăţare a siturilor arheologice din centrul istoric al oraşului
Borsecul revine în forță pe harta turismului balnear
Știri vineri, 22 septembrie 2023, 16:17

Borsecul revine în forță pe harta turismului balnear

Din 2022, au putut fi reluate tratamentele tradiționale cu ape minerale, iar stațiunea este în prezent plină. După ce, în 2001, vechea bază de...

Borsecul revine în forță pe harta turismului balnear
Știri vineri, 22 septembrie 2023, 14:06

Weekend dedicat sporturilor pentru copii, la Târgu Mureș

#Be Active face parte, de anul trecut, din Săptămâna Europeană a Sportului și este organizat în parteneriat în parteneriat cu Direcția...

Weekend dedicat sporturilor pentru copii, la Târgu Mureș
Știri vineri, 22 septembrie 2023, 13:53

“Seara astronomică”, la Cetatea Rupea

Noaptea Cercetătorilor va fi marcată anul acesta și la Cetatea Rupea, județul Brașov, cu o serie de observații astronomice. Pasionaţii de...

“Seara astronomică”, la Cetatea Rupea
Știri vineri, 22 septembrie 2023, 13:30

Activități pentru stimularea creativității și ateliere de public speaking, în Sectorul 3

Săptămâna viitoare iau startul două proiecte în Sectorul 3: „Școala de Public Speaking” și „ART3-Pledoarie pentru...

Activități pentru stimularea creativității și ateliere de public speaking, în Sectorul 3
Știri vineri, 22 septembrie 2023, 13:02

CONSTANȚA: Spectacol internațional de teatru antic, la finalul proiectului ETERIA

Situl arheologic din parcul Catedralei constănțene va fi sâmbătă, 23 septembrie, scena ultimului eveniment din cadrul proiectului ETERIA...

CONSTANȚA: Spectacol internațional de teatru antic, la finalul proiectului ETERIA