DISTRIBUIȚI

În stațiunea Mamaia există o plaja terapeutică amenajată pe un sector privat de către psihologul constănțean Adrian Gemănaru. Plaja este destinată tuturor persoanelor cu dizabilități, indiferent de categorie, iar cei care sunt pe plajă pot lua parte la ateliere de creație, organizate în special pentru copii.

Care este programul pentru acest sezon estival și care sunt noutațile, ne spune psihologul Adrian Gemănaru, în dialog cu Cristina Iliuță:

Care sunt rezultatele plajei terapeutice din Mamaia?

Adrian Gemănaru – Zilnic, un număr de aproximativ câteva sute de persoane vin pe plaja terapeutică și se bucură de ceea ce oferă această zonă frumoasă a țării și a litoralului românesc și a acestei regiuni. Oamenii sunt încântați, în special copiii, pentru că este o plajă colorată. E o plajă ce se adresează copiilor, dar și adulți vin.

Cine are acces pe această plajă?

Adrian Gemănaru – Accesul este gratuit, este o zonă publică, dar recomandarea către cei care vin pe plajă este aceea de a da posibilitatea persoanelor cu nevoi speciale să aibă cele mai bune locuri. Din start am pornit pe ideea că pe această plajă nu vor exista șezlonguri, nu vor exista spații delimitate în care să existe o discriminare a celor care au bani, dar, ne speriem de algele marine. Terapia, contactul cu algele marine reprezintă un fapt benefic pentru corpul uman și pentru noi.

Ce se poate face pentru cei care au nevoi speciale?

Adrian Gemănaru – Plaja este gândită pentru cât mai multe categorii de persoane cu nevoi speciale și încep cu o categorie, a copiilor cu nevoi speciale, tulburări neuropsihice. Avem zone în care persoanele și-au pierdut anumite abilități, anumite skill-uri, pot mirosi anumite arome și își pot aminti de acele elemente. Avem o zonă colorată unde copiii pot cânta la un instrument uriaș de muzică, format din bețe de bamvus, unde copiii sau adulții își pot crea propriile lor creații muzicale. Avem doi pereți de sticlă verticali unde cu ajutorul pensulelor, cu ajutorul culorilor, copiii pot picta direct pe plajă. Nu trebuie să uităm nici scaunele flotabile ce sunt instalate pe malul mării și dau posibilitatea celor cu dificultăți locomotorii să se bucure de apa mării, să poată ajunge pe nisip.

Realizator interviu – Cristina Iliuță / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Centrul Terapeutic Marea Neagră

1 COMENTARIU

Comments are closed.