Un nou festival de light art în București
Apelul deschis se desfășoară până pe 3 august și sunt invitați să se înscrie tineri artiști interesați de Light Art, propunând lucrări care vor putea fi expuse în Light Art Festival.

Articol de M P, 22 iulie 2025, 15:30
Asociația AMURAL lansează proiectul SURSA – o revenire puternică a programelor curatoriale și a activităților artistice colaborative care au definit identitatea asociației în perioada 2015–2020.
Proiectul marchează o refocalizare pe Light Art (luminism), o formă de artă vizuală spectaculoasă, încă prea puțin cunoscută și apreciată în România.
Termenul Light Art desemnează lucrări ce traversează mai multe medii și tehnici, în care lumina este elementul central – controlată precis sau lăsată liberă. Poate lua forma unor instalații, sculpturi luminoase sau intervenții imersive, ocupând un spațiu între arta conceptuală și explorarea senzorială. Publicul asociază de cele mai multe ori astfel de lucrări cu spații comerciale, în care sunt tratate mai degrabă ca decorațiuni ambientale.
Proiectul SURSA propune însă o altă perspectivă, cu o abordare curatorială menită să repoziționeze această formă de artă în percepția publică, relatează Radio România București FM.
Pornind de la expunerea unor artiști internaționali și locali consacrați, atrăgând artiști emergenți, organizatori și curatori din sfera new media și ajungând la publicul larg, SURSA va aduce o serie de acțiuni și de evenimente menită să găsească noi contexte în spații neconvenționale, să stabilească rețele profesionale și să aducă Light Art în conștiința publicului contemporan din România.
Evenimentul principal al festivalului internațional SURSA va fi o expoziție găzduită de Biblioteca Națională a României, între 11 și 19 octombrie, reunind lucrări ale unor artiști de renume internațional (Laszlo Bordos, Maotik, Moulab) cu lucrări produse de un colectiv impresionant de artiști locali consacrați (Cote, H3, Akos, Adrian Manolescu, Rizi, Dan Adrian Ionescu, InDialog), cât și cu creații ale unor artiști emergenți, selecționați în urma unui apel deschis național și a unei rezidențe de creație desfășurate în localitatea Băile Govora din județul Vâlcea.
În paralel cu expoziția va avea loc și o masă rotundă intitulată Art Light Forum, menită să analizeze și să repoziționeze light art din perspectiva teoretică și academică și creând totodată contextul formării unor noi rețele profesionale de specialitate între organizatori, curatori, galeristi și reprezentanții unor branduri comerciale.
Evenimentul va beneficia de prezența unor invitați de renume din domenii relevante pentru scena luminismului, oferind o perspectivă amplă și diversificată asupra acestui mediu artistic.
Apelul deschis se desfășoară până pe 3 august și sunt invitați să se înscrie tineri artiști interesați de Light Art, propunând lucrări care vor putea fi expuse în Light Art Festival.
Prototipurile create pe parcursul rezidenței vor fi expuse și în aer liber, în amfiteatrul din stațiune, într-un eveniment cu discuții și prezentări informale despre procesul artistic și colaborările dezvoltate pe parcursul rezidenței. În urma apelului deschis vor fi selecționați doi artiști care se vor putea alătura rezidenței, iar condițiile de înscriere și formularul aferent sunt disponibile AICI.
Pe lângă stil, subiecte abordate, context istoric și teme, istoria artei poate fi studiată și din perspectiva modului în care creatorii s-au raportat la lumină în lucrările lor.
În acest context, light art este concepută în așa fel încât să pună lumina în centrul creației, cu instalații care izbutesc să-i releve un aspect sculptural, o putere nemijlocită de a stârni emoții.
În acest context, Asociația AMURAL oferă prin SURSA o sclipitoare oportunitate artiștilor locali de a se racorda la un curent internațional robust, țintind totodată spre dezvoltarea publicului într-o zonă slab activată cultural și spre consolidarea integrării noilor tehnologii în repertoriul tehnicilor artistice aflate la îndemâna creatorilor din România.