‘Telefonul Amintirilor’ – la Muzeul Național de Istorie a României, până pe 18 octombrie
Amintiri personale, înregistrări video și fragmente de presă, parte din cel mai nou și ultim capitol al proiectului ‘Adolescența în comunism: finalul anilor ‘˜80 și Revoluția’, vor putea fi ascultate la ‘Telefonul Amintirilor’ de la Muzeul Național de Istorie a României până pe 18 octombrie.

Articol de Marian Stoica, 22 iulie 2025, 11:00
‘Telefonul Amintirilor’ este cea mai cunoscută instalație creată pentru Muzeul Memoriei, cu participări la peste 70 de evenimente indoor și outdoor, cu peste 11.000 de ascultări, în 15 orașe.
‘Indiferent unde te situezi, te invităm într-o călătorie în inima acelor ani. Am adunat amintiri personale, înregistrări video și fragmente de presă, toate parte din cel mai nou și ultim capitol al proiectului ‘Adolescența în comunism: finalul anilor ‘˜80 și Revoluția’. Multe dintre aceste mărturii prind viață în ‘Telefonul Amintirilor’, o instalație unde un simplu gest – ridicarea receptorului – deschide o poartă spre trecut. Te așteptăm să ridici receptorul între 18 iulie și 18 octombrie, la Muzeul Național de Istorie a României. Aici, vei asculta povești despre penuria cotidiană și cozile interminabile, despre tensiunea și speranța momentelor cruciale ale Revoluției din 1989 sau despre euforia primului Revelion liber‘, se arată în comunicat.
”Telefonul Amintirilor’ este o poartă directă spre realitatea anilor ’80 și a Revoluției. L-am umplut cu mărturii autentice, adunate direct de la oamenii care au trăit acele vremuri. Aici vei asculta povești nespuse despre cozile interminabile la alimente, despre penuria care modela fiecare zi și despre momentele cruciale ale Revoluției din 1989. Fiecare cifră formată devine o șansă de a te conecta cu o bucată de istorie personală, o memorie vie care altfel ar rămâne tăcută. E o invitație să descoperi, să înțelegi și să simți ecoul unor vremuri care ne-au definit. Ridică receptorul și ascultă!”- spune Smaranda Pasnicu, cofondatoare Muzeul Memoriei și a organizației culturale Punctart.
Muzeul Memoriei este un proiect Punctart, o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile tuturor. În același timp, proiectul Muzeul Memoriei a fost gândit ca un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr.
AGERPRES