Ascultă Radio Vacanța Live

Salonul muzical „Madrigal 60”, inaugurat la Aeroportul Otopeni

Corul Madrigal a devenit, în timp, un simbol al constanţei artistice naţionale, dar şi al relevanţei culturale şi de imagine a României în lume.

Salonul muzical „Madrigal 60”, inaugurat la Aeroportul Otopeni

Articol de AP, 1 iulie 2023, 08:47

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti au inaugurat, vineri, Salonul muzical ‘MADRIGAL 60’ la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Otopeni.

Evenimentul s-a desfăşurat în incinta aeroportului, în zona de legătură dintre terminalele Plecări şi Sosiri şi a fost urmat de un recital susţinut de Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu.

La ceremonia de inaugurare au participat oficiali, reprezentanți ai presei şi public.

„Vă mulţumim că aţi venit să sărbătorim împreună aproape 60 de ani de la primul concert al Madrigalului. Săptămâna viitoare suntem împreună la Gala prin care aniversăm 60 de ani de la prima apariţie pe scenă a Corului Madrigal. Iar astăzi, în Aeroportul Otopeni, partenerii noştri de încredere deja de un an de zile, deschidem cu armonia Madrigalului calea tuturor turiştilor spre România. Ne bucurăm foarte mult că am putut să creăm acest spaţiu pentru recreerea şi relaxarea publicului din aeroport şi le mulţumesc partenerilor noştri”, a spus Emil Pantelimon, managerul Corului Naţional de Cameră .

Creat ca un spaţiu elegant de aşteptare şi recreere, Salonul muzical ‘MADRIGAL 60’ este decorat în maniera unei săli de spectacole în miniatură, în stil baroc, unde călătorii aflaţi în tranzit se pot delecta cu atmosfera specifică concertelor Corului şi, de asemenea, se pot destinde ascultând muzica interpretată de celebrul ansamblu. Salonul va fi deschis non-stop pentru public pâna la finalul anului 2023, în zona de legătură dintre terminalele Plecări şi Sosiri.

Salonul muzical ‘MADRIGAL 60’ reprezintă un proiect dedicat publicului care traversează prima poartă internaţională a României, realizat de către Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ în parteneriat cu Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

„Suntem la un nou eveniment din seria CNAB Promovează Valoarea, un program al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti care a început cu mulţi ani în urmă şi în cadrul căruia am promovat numeroase programe culturale. Astăzi ne aflăm la un apogeu al acestui program – inaugurăm acest Salon muzical împreună cu Corul Madrigal. Spaţiul arată spectaculos, şi sunt convins că publicul va avea foarte multe de ascultat aici. Salonul va funcţiona non-stop, vom avea un program afişat, astfel încât cei care intră în Salon să ştie exact ce ascultă. Cu Corul Madrigal avem un parteneriat in avantajul pasagerilor care trec prin Aeroportul Henri Coandă şi care iau o gură de cultură la sosirea sau la plecarea de pe Otopeni, în drumul lor către casă sau către alte destinaţii. Mulţi ani înainte Corului Madrigal şi să ne sărbătorim la 100!”. a spus Valentin Iordache, purtător de cuvânt Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

Evenimentul se înscrie în programul „MADRIGAL 60”, care marchează anul acesta 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelenţă în muzică şi diplomaţie prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanţei artistice naţionale, dar şi al relevanţei culturale şi de imagine a României în lume.

Înfiinţat în anul 1963 de către legendarul muzician şi dirijor Marin Constantin (1925-2011), Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ a devenit un reper al vieţii muzicale şi diplomaţiei culturale naţionale şi internaţionale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă şi costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaştere, muzica preclasică şi clasică, romantism, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală. Prezenţa scenică şi componenţa ansamblului au fost în permanenţă rafinate, astfel încât performanţa sa a ajuns să fie comparată de critici cu ‘o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini’.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul ‘Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt’ la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial ‘Galeriile Madrigal – Marin Constantin’, un spaţiu dedicat, care găzduieşte evenimente culturale şi expoziţii temporare şi permanente ale Corului Naţional de Cameră.

Din anul 2011, instituția derulează Programul Naţional Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, iniţiat de maestrul Ion Marin, care reuneşte în prezent peste 1.800 de coruri şi peste 63.000 de copii din ţară şi diaspora.

Se schimbă vremea după episodul de căldură. Când încep să scadă temperaturile
Știri luni, 26 februarie 2024, 13:00

Se schimbă vremea după episodul de căldură. Când încep să scadă temperaturile

Vremea se schimbă din nou, după ce, în ultimele zile, am avut parte de temperaturi de până la 20 de grade Celsius. Luna februarie se încheie cu...

Se schimbă vremea după episodul de căldură. Când încep să scadă temperaturile
Bilete de avion, mai scumpe cu 10%
Știri luni, 26 februarie 2024, 12:00

Bilete de avion, mai scumpe cu 10%

Industria aviatică, puternic lovită de pandemia de Coronavirus își revine cu greutate din șocul ultimilor 4 ani. Mai mult, prețul biletelor vor...

Bilete de avion, mai scumpe cu 10%
Starea pârtiilor din Poiana Brașov
Știri luni, 26 februarie 2024, 09:32

Starea pârtiilor din Poiana Brașov

Starea pârtiilor din Poiana Brașov. În această dimineață s-au înregistrat 1 grad Celsius în Masivul Postăvarul și 4 grade Celsius în...

Starea pârtiilor din Poiana Brașov
Săptămâna începe cu vreme frumoasă
Știri luni, 26 februarie 2024, 09:13

Săptămâna începe cu vreme frumoasă

Săptămâna începe cu vreme frumoasă în toată țara, cu temperaturi peste normalul lunii februarie. În Moldova va fi o zi frumoasă, cu soare...

Săptămâna începe cu vreme frumoasă
Știri duminică, 25 februarie 2024, 10:06

Actorul român Sebastian Stan a obținut Ursul de Argint la Berlinală

Distincția îi răsplătește prestația din producţia americană „A Different Man”. Actorul român Sebastian Stan a primit, sâmbătă...

Actorul român Sebastian Stan a obținut Ursul de Argint la Berlinală
Știri duminică, 25 februarie 2024, 09:50

În drumeție, pe Via Transilvanica | VIDEO

Inițiat în anul 2018, proiectul Asociației Tășuleasa Social se dezvăluie pe YouTube, într-o serie de reportaje realizate de jurnalistul Alex...

În drumeție, pe Via Transilvanica | VIDEO
Știri duminică, 25 februarie 2024, 07:31

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș poate fi vizitat virtual

În baza unui proiect cu finanțare de la Consiliul Județean Caraș-Severin în sumă de 150.000 de lei, Muzeul din Caransebeș a implementat un...

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș poate fi vizitat virtual
Știri sâmbătă, 24 februarie 2024, 13:13

Expozițiile Muzeului Național al Banatului au intrare liberă de Dragobete

Porțile sunt deschise între orele 10:00 și 18.00 De sărbătoarea, autohtonă a iubirii, expozițiile Muzeului Național al Banatului sunt...

Expozițiile Muzeului Național al Banatului au intrare liberă de Dragobete