Ascultă Radio Vacanța Live

Noaptea Muzeelor la Sate: Invitație în șase localități dobrogene, încărcate de istorie, cultură și tradiții

Nocturna din 2 septembrie invită vizitatorii să descopere o lume neştiută a spaţiului rural din România.

Noaptea Muzeelor la Sate: Invitație în șase localități dobrogene, încărcate de istorie, cultură și tradiții

Articol de Adina Sîrbu, 31 august 2023, 17:17 / actualizat: 1 septembrie 2023, 10:52

Prima ediţie a evenimentului, o premieră europeană, va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, şi propune publicului sute de obiective și evenimente organizate de entităţi muzeale sau organizaţii private, în spaţii cu valoare istorică şi de patrimoniu din satele şi comunele țării.

Noua marcă propusă de Reţeaua Naţională a Muzeelor invită vizitatorii să descopere o lume neştiută a spaţiului rural din România: muzee şi colecţii muzeale, case memoriale, gospodării ţărăneşti conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăţi, biserici fortificate, colecţii de artă şi istorie religioasă, muzee parohiale, mori de apă, mausolee şi multe alte atracţii.

Din județul Constanța, participă Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”, situat în comuna Topalu, care va putea fi vizitat, sâmbătă seara, între orele 18.00 și 21.00. Intrarea publicului va fi liberă.

Muzeul ”Dinu și Sevasta Vintilă” este singura instituție de artă din mediul rural din România, care are expusă o colecție impresionantă de lucrări originale de pictură, sculptură și grafică. Este vorba despre 228 de lucrări ce cuprind întreaga școală de pictură românească, pe care doctoral Vintilă le-a donat comunității, în anul 1960.

Între acestea, picturi semnate de artiști precum Ioan Andreescu, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, lucrări de sculptură de Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, G. Tudor, precum și lucrări de grafică de Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu.

Cetatea Capidava se alătură Nopții Muzeelor Rurale și poate fi văzută sâmbătă seara, între orele 18.00 și 21.00, iar intrarea publicului este liberă.

Cetatea Capidava, monument istoric de categoria A, este una dintre cele mai reprezentative fortărețe de la frontiera Dunării de Jos. Castrul roman a fost reabilitat și a ocupat un loc important în sistemul defensiv al Imperiului Roman.

Iubitorii de istorie sunt așteptați și la Adamclisi, la Muzeul Tropaeum Traiani și la Monumentul Tropaeum Traiani, sâmbătă, între orele 18.00 și 21.00, accesul fiind gratuit.

Muzeul, situat în centrul localității Adamclisi, a fost inaugurat în 1977, odată cu restaurarea Monumentului Triumfal, și adăpostește piesele originale de la monument, părți din inscripțiile de la altarul militar și piese descoperite în cetatea tropeenilor în urma cercetărilor arheologice, începute din anul 1892.

Va putea fi vizitat și Monumentul Tropaeum Traiani, ridicat de Traian între anii 106-109,  un edificiu impresionant, despre care Grigore Tocilescu, cel care a efectuat primele cercetări arheologice la Adamclisi, a spus că reprezintă „actul de naștere dăltuit în piatră, al poporului român“.

Din județul Tulcea, s-au înscris trei obiective, pe care Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită să le vizităm sâmbătă, 2 septembrie, la evenimentul Noaptea Muzeelor la Sate.

Casa Memorială „Panait Cerna” va fi deschisă între orele 17.00 și 21.00, cu acces gratuit.

Vizitarea obiectivului muzeal și momente artistice susținute de Grupul de chitariști „Amicii”, coordonat de prof. Costin Retea, Formația de dansuri meglenoromâne „Altona”, coordonator Andreia Tanur, și recitări de poezii din opera poetului Panait Cerna, în interpretarea elevilor coordonați de bibliotecar Vanda Dumitrache, din cadrul Bibliotecii Comunale „Dumitru Cerna” fac parte din program.

Casa este locul unde și-a petrecut primi ani din viață poetul și filosoful Panait Stanciof (1881-1913), care a publicat sub pseudonimul Cerna.  În spațiile Casei Memoriale vizitatorii vor descoperi o parte din viața și opera poetului, amintirile prietenilor și ale familiei. Expoziţia documentară este completată în alte trei săli şi în exterior de reconstituiri etnografice ce redau aspecte din viața țăranilor cerneni.

Gospodăria țărănească conservată „in situ” de la Enisala va fi deschisă, sâmbătă, între orele 18.00 și 21.00, iar intrarea este gratuită.

În program: vizitarea obiectivului muzeal și momente artistice susținute de Ansamblul Heracleea, din cadrul Asociației culturale Inisla din Enisala.

Vizitatorii au posibilitatea să pătrundă în atmosfera locuinței româneşti tradiţionale, cele mai multe dintre obiectele expuse fiind de la începutul secolului al XX-lea. Intrarea în casă se face de pe prispă, în tindă, unde se află gura de foc a sobei oarbe, urmează încăperea unde este reprezentată casa frumoasă sau casa curată în care erau păstrate ţesăturile bogat decorate, piese de mobilier (lada de zestre, lavița, masa și patul) în care se desfăşurau sărbătorile familiei – Crăciunul, Paştele, cumetriile, nunţile. În dreptul patului este așezat pologul – covorul mare. Alte spații expoziționale aduc în atenție instrumentarul casnic, gospodăresc, ocupațiile și meșteșugurile practicate în zonă: agricultura, apicultura, creștera animalelor, viticultura, pescuitul, fierăria, tâmplăria, rotăritul, dogăria, olăritul, Sunt prezente elemente ale portului popular din zona Razelm.

Monumentul Paleocreștin Niculițel poate fi vizitat gratuit, în intervalul orar 18.00 – 22.00.

Muzeul adăposteşte o bazilică paleocreştină de la sfârşitul secolului al IV-lea, situată deasupra unor morminte martirice, Martirionul de la Niculiţel fiind unic în Europa. Galeria perimetrală destinată fluxului de vizitare asigură un permanent contact vizual cu monumentul, iar expoziţia de obiecte paleocreştine, fotografii şi diapozitive completează muzeal vizitarea întregului ansamblu paleocreştin.

Detalii despre Noaptea Muzeelor la Sate, organizare, participanți și programul evenimentelor din 2 septembrie, găsiți pe website-ul Noaptea Muzeelor.

Proiect lansat şi coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi co-finanţat de AFCN.

Rețeaua Radio România Regional este partener media al evenimentului.

FOTO: ICEM, Discover Dobrogea, Foto: ICEM Tulcea, MINAC, Muzeul de Artă Constanța

Ministrul Mediului: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere
Știri joi, 20 iunie 2024, 14:00

Ministrul Mediului: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a efectuat, joi, o vizită la staţia de monitorizare a sturionilor din Tulcea. Ministrul...

Ministrul Mediului: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere
Autobuz turistic, la Oradea
Știri joi, 20 iunie 2024, 12:00

Autobuz turistic, la Oradea

La Oradea, Autobuzul Turistic va începe cursele de vineri, 21 iunie. Prețul biletelor este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Oradea...

Autobuz turistic, la Oradea
Avertizare meteo COD PORTOCALIU de caniculă!
Știri joi, 20 iunie 2024, 11:11

Avertizare meteo COD PORTOCALIU de caniculă!

Administrația Națională de Meteorlogie a emis mai multe avertizări de tipul cod galben și portocaliu. Este vorba despre avertizări de caniculă...

Avertizare meteo COD PORTOCALIU de caniculă!
Recomandări pentru zilele de caniculă
Știri joi, 20 iunie 2024, 10:32

Recomandări pentru zilele de caniculă

În țară au fost prelungite avertizările meteo de caniculă. Află cum te poți proteja în perioadele cu temperaturi extreme. Ministerul...

Recomandări pentru zilele de caniculă
Știri joi, 20 iunie 2024, 09:50

Vremea 20 iunie. Au fost prelungite avertizările meteo de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit codul galben de caniculă pentru jumătate de țară, până vineri, 21 iunie, la ora 10:00....

Vremea 20 iunie. Au fost prelungite avertizările meteo de caniculă
Știri joi, 20 iunie 2024, 09:30

De Rusalii, peste 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoralul românesc

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) anunță o creștere de 20% a cererii pentru Litoralul românesc în luna iunie a acestui an,...

De Rusalii, peste 80.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoralul românesc
Știri joi, 20 iunie 2024, 08:30

Concert pentru cor și orgă la Biserica Neagră

Publicul are ocazia de a asculta piese provenite din diverse epoci muzicale, respectiv – lucrări de Johann Sebastian Bach, Zoltán Gárdonyi,...

Concert pentru cor și orgă la Biserica Neagră
Știri miercuri, 19 iunie 2024, 16:45

20 iunie este cea mai lungă zi din an

Durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va fi de numai 8 ore și 28 de minute....

20 iunie este cea mai lungă zi din an