La pas, prin Dobogrea: Biserica îngropată de la Istria
Cu o istorie de aproape 200 de ani, lăcașul de cult a fost construit după numeroase intervenții făcute de creștinii bulgari la autoritățile turcești de la Babadag.

Articol de AP, 1 mai 2025, 18:47
Dobrogea oferă turistului comori care așteaptă să fie descoperite la pas.
Una dintre cele mai misterioase și puțin cunoscute atracții din această regiune este Biserica îngropată de la Istria, situată pe malul lacului Histria.
Cu o istorie de aproape 200 de ani, lăcașul de cult a fost construit după numeroase intervenții făcute de creștinii bulgari la autoritățile turcești de la Babadag. Pentru ridicarea bisericii au fost folosite soluții ingenioase de construcție la acea vreme, atât din punct de vedere arhitectural, cât și pentru a avea o acustică mai bună.
O călătorie spirituală
Biserica îngropată se află în apropierea satului Istria, în județul Constanța, la doar câțiva kilometri de cetatea Histria – cea mai veche așezare urbană atestată de pe teritoriul României.
Construit în formă de cruce, cu faţada în stil oriental turcesc, cu trei arcade, lăcașul de cult a fost inclus pe lista monumentelor arhitectonice de mare importanță.
Lucrările au început în anul 1857 și s-au încheiat 3 ani mai târziu. Pardoseala edificiului vopsit în alb se află la un metru sub pământ, iar pereții au o grosime de 90 de centimetri.
Lângă biserică se află și un mic muzeu cu obiecte religioase.
Ponturi turistice
📍 Cum ajungi: Biserica se află între satul Istria și cetatea Histria. Se ajunge cel mai ușor cu mașina, pe DJ226, iar o scurtă plimbare pe jos de aproximativ 10-15 minute prin natură te va aduce în fața ruinelor.
📸 Ce să nu ratezi: Dacă ajungi în zonă, nu pleca fără să vizitezi și cetatea Histria, aflată la doar câțiva kilometri distanță. Poți surprinde cadre spectaculoase cu apusul peste ruine sau cu lacul Sinoe în fundal.
🧭 Când e mai bine să mergi: Primăvara și toamna sunt ideale pentru o vizită – temperaturi plăcute, peisaje colorate și liniște deplină.
🌾 Ce să mai vezi în zonă: Poți include într-o escapadă dobrogeană și rezervația de la Grindul Lupilor, Gura Portiței sau Enisala. Între satele dobrogene, timpul pare să curgă altfel.