Eurovision 2024

Eurovision 2024: Moldova nu s-a calificat în finală

Published by
RP

Prima semifinală a concursului Eurovision 2024 a fost una plină de surprize! Deși mulți dintre participanți erau aproape siguri că vor prinde un loc în Marea Finală de sâmbătă, lucurile au luat o întorsătură neașteptată!

După foarte mulți ani, Moldova nu merge în finala concursului internațional. Natalia Barbu și piesa „In the middle” nu a reușit să cucerească publicul european.

Anul trecut, Moldova a fost reprezentată de Pasha Parfeni, care s-a clasat pe locul 18 în marea finală, cu piesa „Soarele și Luna”. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obținut locul trei cu piesa „Hey mamma”.

De data asta, publicul a decis pe cine trimite în finala de sâmbătă, 11 mai, alături de cele 5 țări calificate automat (Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia și țara gazda – Suedia).
Țările calificate sunt: Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croația, Irlanda și Luxemburg.

Nu s-au calificat Polonia, Islanda, Moldova, Azerbaijan si Australia.

Rezultatul semifinalei a fost stabilit prin televot, proces care a avut loc în timpul transmisiunii în direct a concursului. În această semifinală au votat cele 15 țări participante, precum și Suedia, Germania și Regatul Unit.

Cele 10 echipe calificate se vor alătura celor din a doua semifinală precum și celor 5 țări mari plătitoare dar și Suediei, campioana în exercițiu a concursului, în marea finală de sâmbătă, 11 mai.

Casele de pariuri dau Croația, Elveția și Ucraina drept primele trei favorite la victorie, în timp ce datele de streaming de la Spotify sugerează că Olanda, Italia sau țara gazdă, Suedia, au mari șanse să câștige.

Concurentul croat Baby Lasagna (pe numele real Marko Purišić, 28 de ani) a depășit săptămâna aceasta Elveția ca favorit al caselor de pariuri cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, despre un tânăr croat care își părăsește casa natală aspirând să devină un „băiat de oraș” cu oportunități mai bune.

Ucraina, care a câștigat concursul în urmă cu doi ani, la câteva luni după ce a fost invadată de Rusia, este reprezentată în acest an de duo-ul Alyona Alyona, 28 de ani, și Jerry Heil, 32 de ani, cu „Teresa & Maria”, un cântec pop cu influențe folclorice, cu un ritm puternic de dans și un rap rapid.

Un alt concurent de top este Joost Klein, în vârstă de 26 de ani, din Olanda, cu piesa „Europapa”, care amestecă melodii pop cu un hardcore vesel. Klein, care și-a pierdut părinții la o vârstă fragedă, spune că melodia este despre un orfan care călătorește prin Europa încercând să se regăsească, deoarece tatăl său l-a învățat să creadă într-o Europă fără frontiere.

Țara gazdă, Suedia, este considerată ca având șanse de a obține două victorii consecutive, fiind reprezentată de frații gemeni norvegieni Marcus și Martinus Gunnarsen, care își interpretează cântecul „Unforgettable”.

Israelul, de patru ori câștigător, reprezentat de Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, este, de asemenea, clasat de casele de pariuri în top 10. Cântecul ei „Hurricane” a fost a treia propunere de intrare a Israelului, după ce Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a respins două versiuni ale piesei din cauza versurilor considerate politice.

Recent Posts

Crosul Național – Ziua Olimpică, pe 25 mai, la Brașov

Toți participanții vor primii tricou cu însemnele Zilei Olimpice, medalie și diplomă de participare, anunță…

3 ore ago

Clarificări despre programul „România Atractivă”, la RRA: „Turiștii au de ce să fie încântați”

Programul „România Atractivă” include 12 rute culturale cu peste 270 de obiective. Silvia Teodorescu, coordonator…

5 ore ago

Festival de film, în premieră, la Castelul Bran

„American Independent Film Festival”, ediția cu numărul opt, este organizat pentru prima oară în istoria…

7 ore ago

Recomandarea zilei: Holograf – „Sigur” | VIDEO

Piesa vine ca o încununare a carierei memorabile a trupei, de-a lungul celor peste 40…

9 ore ago

Festivalul Narciselor, în comuna hunedoreană Sălaşu de Sus

Localnicii povestesc că primele narcise ar fi fost aduse în zonă de un olandez, în…

10 ore ago

Săriturile în apă, un pericol major în lunile de vară

De la distracție până la dezastru e doar un pas, câteodată! Aproape că nici nu…

11 ore ago

This website uses cookies.