Ascultă Radio Vacanța Live

BUCUREȘTI: Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii, la TIC

Peste 25 de reprezentații îi așteaptă pe copii, părinți și bunici la Teatrul Ion Creangă din București.

BUCUREȘTI: Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii, la TIC
Foto: Facebook/Teatrul Ion Creangă

Articol de AP, 23 septembrie 2023, 12:06 / actualizat: 29 septembrie 2023, 20:18

În perioada 7 – 14 octombrie, Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” se întoarce la Teatrul Ion Creangă cu cea de-a XV-a ediție.

Peste 25 de reprezentații și 8 zile de festival îi așteaptă pe copii, părinți și bunici.

Tema sub care toate reprezentațiile și activitățile din Festival se vor desfășura este Tehnologii multimedia în spectacolele pentru copii.

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” a fost inițiat în anul 2005 de Cornel Todea. Organizat de Teatrul Ion Creangă în fiecare an, în luna octombrie, rolul lui a fost, de la bun început, de a evidenția importanța artei performative și de a promova valorile morale, estetice și sociale. Festivalul încurajează și stimulează, în egală măsură, creativitatea celor mici și, totodată, construiește punți de comunicare cu arta teatrală din alte colțuri ale lumii.

„În acest an reluăm cele 100, 1.000, 1.000.000 de povești cu o structură diferită. Dacă până acum, majoritatea edițiilor au fost structurate sub forma unei competiții, în ediția actuală am trecut de granița unui concurs și l-am organizat sub tema tehnologii multimedia în spectacolele pentru copii. Realitatea noastră este înconjurată de tehnologie, de informații și de un cumul de imagini care ne descriu și care alcătuiesc esența societății în care trăim. Teatrul, o artă cu subiectul în provocările prezentului, nu poate rămâne impasibil, având în vedere că „sursele de inspirație” suferă mutații, prin urmare, scena va reflecta, la rândul ei, realitatea vieții.

Teatrul Ion Creangă contribuie deja la dezvoltarea segmentului new media prin producții în care sunt încorporate videoclipuri, personaje virtuale/avataruri și alte elemente multimedia. Regizorii colaborează strâns cu designeri video și scenografi cu scopul de a crea experiențe memorabile pentru public. Aceștia găsesc moduri inventive de a reinterpreta și de a da o nouă nuanță formelor tradiționale de artă.

La FITC #15 ne dorim să aducem în lumina reflectoarelor spectacole ale căror povești sunt dezvoltate prin noile tehnologii media – folosirea proiecțiilor 3D, realitate augmentată, măști de realitate virtuală pentru actori, camere stop motion, costume motion capture. Scopul este conturarea unei experiențe cât mai imersive în rândul publicului”, potrivit organizatorilor.

În acest sens, echipa artistică a Teatrului Ion Creangă a selectat din țară și de peste hotare 12 trupe și companii de teatru care să participe la cea de-a XV-a ediție a Festivalului. Primele trupe fac parte din proiectul european MAPPING – A map on the aesthetics of performing arts for early years – și sunt: Compania de dans Auraco (Finlanda, Helsinki), care va participa cu spectacolul „The why mix remix”, și La Baracca – Testoni Ragazzi (Italia, Bologna), care va prezenta spectacolul „Frames” / „Cadre. Amintiri în trei acte”. Din Spania au fost selectate 3 companii, după cum urmează: Teatrul LaBú (Breda), care va veni cu spectacolele „Alma” și „Fragile 2.0”; Roseland Musical (Barcelona), cu „Geometry” / „Geometria”; Imaginart (Sabadell), cu două reprezentații, „Little night” / „Micuța noapte” și „A city of shadows” / „Orașul umbrelor”. Și, nu în ultimul rând, Belgia, prin Teatrul Guimbarde, va încânta publicul cu minunatul „Canto”.

Din țară, vor fi prezente la FITC, Teatrul Tineretului (Piatra Neamț), cu spectacolul „Jurassic” și Teatrul pentru Copii și Tineret „Gulliver” (Galați), cu „Privește înăuntru” / „Look within yourself”. Din București, Opera Comică pentru Copii participă cu „Heidi Musicalul” / „Heidi the Musical”, Teatrul Țăndărică, cu „Regele moare” / „Exit the King”, iar compania Acting Dream Theatre, cu musicalul „Cartea Junglei” / „The Jungle Book”.

Teatrul Ion Creangă, la rândul lui, aduce pe scena Festivalului „Mica sirenă” / „The little mermaid”, „Ursul păcălit de vulpe” / „The bear tricked by the fox”, „Povești cu fire” / „Tales with threads” și „O lume de la zero” / „A world from scratch”. Tot în cadrul FITC, Teatrul Ion Creangă va prezenta și cea mai recentă producție a sa — spectacolul „Aventurile lui Săgeată”/ „Arrow`s Adventures” despre care urmează să vă povestim mai multe curând.

Din program nu vor lipsi nici workshopurile cu artiști și copii, dar nici atelierele de robotică, imprimare 3D sau VR. De asemenea, va avea loc și o expoziție realizată în cadrul proiectului MAPPING, cu ilustrații de peste tot din lume, despre „Micii spectatori” / „Children-Spectators”, așa cum a fost închipuit de fiecare privitor în parte.

Cele două locații ale Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” vor fi Sala Mică a Teatrului Ion Creangă (Str. Biserica Amzei 21-23) și Sala Rapsodia (Str. Lipscani 53).

Programul complet urmează să fie anunțat în curând pe pagina oficială a Teatrului, dar și pe toate canalele de social media. Rămâneți alături de noi pentru a spune milioane de povești împreună la FITC #15.

FOTO: Teatrul Ion Creangă

Un nou Aquapark în Băile Felix
Știri duminică, 23 iunie 2024, 11:30

Un nou Aquapark în Băile Felix

O nouă atracție turistică de anvergură se va adăuga, în curând, pe harta destinațiilor de vacanță din România. Aquaparkul va fi construit...

Un nou Aquapark în Băile Felix
De ce să îți faci asigurare de călătorie când pleci în concediu
Știri sâmbătă, 22 iunie 2024, 15:30

De ce să îți faci asigurare de călătorie când pleci în concediu

O asigurare de călătorie poate acoperi cheltuielile în cazul unor situații medicale neprevăzute, accidentări sau pierderea bagajelor....

De ce să îți faci asigurare de călătorie când pleci în concediu
Ateliere de vacanţă la Muzeul de Artă Populară din Constanţa
Știri sâmbătă, 22 iunie 2024, 11:30

Ateliere de vacanţă la Muzeul de Artă Populară din Constanţa

În perioada 1 iulie – 30 august sunteţi aşteptaţi la Muzeul de Artă Populară Constanța, pentru a participa la ateliere educative destinate...

Ateliere de vacanţă la Muzeul de Artă Populară din Constanţa
Viteza de circulaţie a trenurilor, redusă în zonele aflate sub coduri de caniculă
Știri vineri, 21 iunie 2024, 15:49

Viteza de circulaţie a trenurilor, redusă în zonele aflate sub coduri de caniculă

CFR SA anunţă că în perioada 21 – 23 iunie viteza de circulaţie a trenurilor în zonele aflate sub incidenţa codurilor roşu şi...

Viteza de circulaţie a trenurilor, redusă în zonele aflate sub coduri de caniculă
Știri vineri, 21 iunie 2024, 14:00

Recomandări pentru amatorii de drumeții montane

Salvatorii montanti brașoveni vin cu o serie de recomandări pentru turiștii care aleg să vină la munte pentru a scăpa de caniculă. În...

Recomandări pentru amatorii de drumeții montane
Știri vineri, 21 iunie 2024, 13:00

ANPC pune la dispoziție un serviciu de permanență pentru minivacanța de Rusalii

Consumatorii au la dispoziţie un număr de telefon dedicat (021-9551, urmat de codul judeţului) pentru transmitere de sesizări. Autoritatea...

ANPC pune la dispoziție un serviciu de permanență pentru minivacanța de Rusalii
Știri vineri, 21 iunie 2024, 12:21

ANM a emis cod roșu de caniculă în România

Temperaturile vor sări la 39 de grade, iar valorile resimțite vor fi în jurul a 50 de grade Celsius! Nopțile vor fi tropicale, iar disconfortul...

ANM a emis cod roșu de caniculă în România
Știri vineri, 21 iunie 2024, 11:00

Un nou sezon de distracție, la Eforie Aqua Park

Cu mai mulți animatori, mai mute tobogane gonflabile, două scene și mai multe concursuri, parcul acvatic a dat startul unui nou sezon de zâmbete...

Un nou sezon de distracție, la Eforie Aqua Park