Ascultă Radio Vacanța Live

BRAȘOV: Începe „Săptămâna comediei”

Pe lângă Teatrul „Sică Alexandrescu” și Cinema Astra, Parcul Central „Nicolae Titulescu” devine scena activităților în aer liber de la festival.

BRAȘOV: Începe „Săptămâna comediei”

Articol de Mihaela Ioniță, 2 iulie 2023, 10:28

Săptămâna Comediei, ediția a X-a, se desfășoară la Brașov, în perioada 3-9 iulie 2023, relatează Radio România Brașov FM.

Cântăreața Ada Milea va deschide seria evenimentelor cu îndrăgitul spectacol Apolodor.

În programul festivalului îi veti regăsi, de asemenea, pe brașovenii de la Fusion Core și pe bucureștenii de la Țapinarii, precizează București FM.

Începând cu acest an, festivalul adaugă pe harta sa o nouă zonă, pe lângă cele două spații deja cunoscute publicului brașovean, Teatrul Sică Alexandrescu și Cinema Astra. Parcul Central Nicolae Titulescu devine scena activităților în aer liber.  Aici vor avea loc concerte, spectacole de teatru și de improvizație, ateliere și spectacole de teatru pentru copii.

Tot în parc îî veți întâlni pe tinerii actori brașoveni din trupa ÎNTRE ACTE, cu un spectacol de improvizație, dar și pe liceenii din spectacolul Proștii sub clar de lună, produs de Școala Populară de Arte din Brașov.

Teatrul Nottara aduce în parc Oglinda neagră – o poveste muzicală de Cristina Juncu pe beat-uri de Sever Bârzan și Iulian Sfircea, iar Opera Comică pentru Copii vine cu două spectacole interactive Directorul de teatru și Universul Magiei.

Programul evenimentelor din Parcul Central este completat cu trei spectacole pentru copii prezentate de trupa Teatrului Oriunde, cu ateliere și jocuri teatrale pentru adolescenti și studenți, dar și cu statui vivante, baloane modelate, picioroange și pictură pe față.

Toate activitățile din Parcul Central Nicolae Titulescu au intrarea liberă pentru public.

Secțiunea de FILM include 17 filme de comedie pentru toate gusturile. Filme de comedie clasice, filme de comedie recente, filme românești de comedie sau filme pentru copii se vor vedea pe parcursul celor 7 zile la Cinema Astra din Brașov.

În categoria filmelor clasice de comedie se regăsesc: maratonul Stan și Bran, filmele clasice cu Peter Sellers, Petrecerea / The Party (1968) și Pantera Roz  / The Pink Panther (1963) sau clasicul film cu Charles Chaplin, The Great Dictator (1940).

În programul filmelor de comedie de la Cinema Astra sunt programate și câteva comedii recente, cum ar fi Un bărbat pe nume Otto (SUA, 2022), Badman: Cel mai tare din parcare (Franța, 2021) sau Cel mai tare șef (Spania, 2021).

Încă două lozuri (România, 2022) se vede în premieră la Brașov la Săptămâna Comediei, singura reprezentație a filmului de până acum având loc în acest an la TIFF.

Tot de la TIFF vine și filmul produs în Republica Moldova, Carbon, care alături de clasicele È pericoloso sporgersi (România, 1993) și Două Lozuri (România, 2016) completează seria proiecțiilor de filme românești de la Săptămâna Comediei.

Sunt programate și două filme pentru copii,  Zootopia / Zootropolis (2016) și Motanul încălțat: Ultima dorință 3D (2022), la care accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Tot cu ocazia festivalului, în foaierul Teatrului Sică Alexandrescu va avea loc Expoziția de fotografie „Actorii în ochi de pește: Distorsiuni și Expresii” realizată de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrul Național din București și al festivalului Săptămâna Comediei.

Expoziția oferă acces la o latură nevăzută a actorilor noștri îndrăgiți și o face exact așa cum spune și titlul – prin ochi de pește. Fețe distorsionate, expresii, vulnerabilitate și amuzament, în fotografii nu foarte serioase, de luat foarte în serios.

Vernisajul expoziției va avea loc, luni, 3 iulie, la ora 18:30, în foaierul Teatrului Sică Alexandrescu Brașov. Expoziția va putea fi vizitată pe toată durata festivalului. Secțiunea de teatru este și în acest an una competițională. După D’Ale, Teatrul Bulandra București (regia Cornel Scripcaru), Tartuffe sau Impostorul, Teatrul Mic București  (regia Gelu Colceag), Don Juan, Teatrul Nottara București (regia Cristi Juncu), PICASSO vs. EINSTEIN, Teatrul de Comedie București (regia Teodora Petre), Taximetriști, Teatrul Apollo 111 București (regia Bogdan Theodor Olteanu) și California Suite, Teatrul Metropolis București (regia: Andrei Huțuleac) intră în vizorul unui juriu de profesioniști. Se vor acorda 5 premii (Cel mai bun Actor, Cea mai bună Actriță, Premiul pentru Regie, Cel mai bun Spectacol și Premiul Special al Juriului) celor 6 spectacole de teatru care se văd în premieră la Brașov.

Gazda festivalului Săptămâna Comediei, Teatrul Sică Alexandrescu Brașov prezintă spectacolul ”Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, în regia lui Dan Tudor.

Programul complet al festivalului este disponibil online.

FOTO: Săptămâna Comediei

Sărbătoarea muzicii folk, la Băile Felix
Evenimente vineri, 21 iunie 2024, 08:30

Sărbătoarea muzicii folk, la Băile Felix

La Băile Felix are loc, în perioada 29-30 iunie, cea de-a VII-a ediție a Festivalului Național de Folk. Evenimentul promite să aducă pe scena...

Sărbătoarea muzicii folk, la Băile Felix
Timișoara: Începe Flight Festival
Evenimente joi, 20 iunie 2024, 19:51

Timișoara: Începe Flight Festival

Vedeta ediției din acest an este James Arthur, cântărețul britanic adorat pentru vocea și melodiile sale de succes. Flight Festival începe...

Timișoara: Începe Flight Festival
Amzei Block Party – picnic urban, în acest weekend
Evenimente joi, 20 iunie 2024, 18:30

Amzei Block Party – picnic urban, în acest weekend

În intersecția străzilor Christian Tell cu Biserica Amzei va fi amenajat cel mai mare picnic urban din Capitală. Amzei Block Party...

Amzei Block Party – picnic urban, în acest weekend
Samfest Jazz&Wine, la Satu Mare
Evenimente joi, 20 iunie 2024, 15:30

Samfest Jazz&Wine, la Satu Mare

Printre invitații Festivalului Samfest Jazz&Wine de la Satu Mare: Gili Lopes Quartet, Moonlight Breakfast, KunaTones, Dresch Quartet sau trupa...

Samfest Jazz&Wine, la Satu Mare
Evenimente joi, 20 iunie 2024, 12:30

Tradiționala Procesiune de Rusalii, la Cluj-Napoca

Pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Mitropolitul Andrei va săvârşi slujba Vecerniei plecării genunchilor. Clujenii...

Tradiționala Procesiune de Rusalii, la Cluj-Napoca
Evenimente joi, 20 iunie 2024, 12:28

Filarmonica Brașov anunță deschiderea stagiunii estivale!

Primul concert al stagiunii estivale va fi dirijat de Vlad Mateescu, iar solistul serii va fi talentatul pianist Dragoș Andrei Cantea, potrivit...

Filarmonica Brașov anunță deschiderea stagiunii estivale!
Evenimente joi, 20 iunie 2024, 11:00

Ziua Internațională a Cămilei va fi sărbătorită la Zoo Brașov

Activitățile se desfășoară pe 22 iunie, între orele 10:00-16:00, și includ ateliere de creație, quizz-uri si puzzle-uri,...

Ziua Internațională a Cămilei va fi sărbătorită la Zoo Brașov
Evenimente miercuri, 19 iunie 2024, 20:00

Noaptea Muzeelor la Sate, pe 31 august

Noaptea Muzeelor la Sate pregăteşte pentru public sute de prezentări culturale şi proiecte educative, organizate în satele şi comunele din...

Noaptea Muzeelor la Sate, pe 31 august