Ascultă Radio Vacanța Live

A început Animest 18

63 de scurtmetraje animate concurează pentru Trofeul Animest şi alte 25 de filme scurte realizate de studenţii unora dintre cele mai prestigioase şcoli din lume intră în competiţia pentru premiul secţiunii dedicate.

A început Animest 18

Articol de AP, 6 octombrie 2023, 20:18 / actualizat: 7 octombrie 2023, 20:22

Filmul de animaţie “Chicken for Linda!” / “Pui pentru Linda!” a fost prezentat vineri seara, la Sala Luceafărul din Capitală, în prezenţa coproducătorului Emmanuel-Alain Raynal, în deschiderea celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest.

“Chicken for Linda!” este o dramă de familie spusă cu mult umor, într-un stil unic, intim şi ataşant. Pelicula explorează relaţia dintre o mamă mult prea ocupată cu munca şi fiica sa, Linda, care caută înţelegere în familia extinsă şi apoi în comunitate, totul într-o lume în care nimic nu pare să mai aibă vreun sens”, se arată în prezentarea peliculei.

“Miyu a decis să producă acest film pentru că ei încearcă să preia tehnici de animaţie deosebite sau noi şi să vadă ce pot să facă cu ele, experimentează foarte mult. Sebastien Laudenbach a zis că vrea să facă un film de artă pentru copii. Rezultatul este acest film, cu multe culori, poate fi urmărit şi de copii şi de adulţi, are o mie de substraturi şi fiecare spectator o să-l vadă în felul lui. E foarte colorat, e foarte dinamic, dar este şi un pic obraznic, şi o să vedeţi până unde ajunge. Grafic este extrem de interesant, e o tehnică pe care Sebastien Laudenbach a inventat-o pentru filmul lui anterior care s-a numit “Tânăra fără mâini”. Este un film interesant fiindcă regizorul şi echipa au făcut jumătate de film, iar cealaltă jumătate urmează să fie compusă de fiecare spectator în mintea lui şi cu viziunea lui. O să vedeţi de ce jumătate pentru că veţi vedea cum sunt formele desenate şi de ce funcţionează, tocmai fiindcă este foarte interactiv din acest punct de vedere, te pune pe tine, ca spectator, să participi foarte mult la vizionare”, a spus producătorul filmului.

“Chicken for Linda!” a primit Premiul Cristal pentru Cel mai bun lungmetraj la Festivalul de la Annecy, în luna iunie şi a fost selectat în mai la Festivalul de la Cannes – ACID.

“Ediţia din acest an a Festivalului Animest este dedicată lui Ion Popescu-Gopo, cel mai mare cineast pe care l-a dat animaţia românească până în prezent. Anul ăsta este cu atât mai special cu cât Palm D”Or-ul de scurtmetraj de anul acesta la Cannes a fost câştigat tot de un film de animaţie. După cum ştiţi, Festivalul de la Cannes nu este dedicat artei animaţiei, dar bineînţeles există opere, concurează cu tot felul de filme”, a explicat directorul festivalului, Mihai Mitrică.

Invitată în gala de deschidere a fost Anca Moscu, nepoata lui Ion Popescu-Gopo şi, totodată, preşedinta Fundaţiei Gopo.

63 de scurtmetraje animate concurează pentru Trofeul Animest şi alte 25 de filme scurte realizate de studenţii unora dintre cele mai prestigioase şcoli din lume intră în competiţia pentru premiul secţiunii dedicate, la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest.

De asemenea, cinci dintre producţiile pe care iubitorii filmelor de animaţie le-au aşteptat vor avea parte de o primă proiecţie în România, în cadrul Competiţiei Internaţionale de Lungmetraj.

Unul dintre cele 63 de scurtmetraje selecţionate în Competiţia Internaţională va fi desemnat câştigătorul Trofeului Animest 2023, care îi va asigura automat un loc pe lista candidaţilor eligibili pentru o nominalizate la Premiile Oscar, acordate de Academia Americană de Film.

Iubitorii de animaţie vor descoperi la ediţia din acest an cea mai amplă şi cea mai diversă selecţie de scurtmetraje de până acum. Pentru prima dată în România, spectatorii vor urmări filme ca “27”, regia Flora Anna Buda – câştigătorul Palm D”or în 2023, “Electra”, regia Daria Kashcheeva şi “Peeping Mom”, regia Francis Canitrot – ambele prezentate în competiţia de la Cannes, sau “Eeva”, regia Lucija Mrzljak, Morten Tsinakov – una dintre surprizele ediţiei la Berlinală.

Cei curioşi să exploreze noi viziuni din lumea filmului de animaţie vor aprecia scurtmetrajele din Competiţia de film studenţesc, producţii ale unora dintre cele mai prestigioase şcoli de animaţie din lume. Selecţia include 25 de filme scurte realizate de studenţi de la Gobelins, Rubika, Poudriere, Filmakademie, Famu Praga sau MOME Budapesta – filme care îndrăznesc să apeleze la tehnici surprinzătoare pentru a aborda teme mature precum violenţa, bullyingul şi chiar complexitatea psihicului uman.

Sabine Andersone (Letonia) – producătoare de film şi directoarea studioului de animaţie Atom Art din Riga, Marta Pajek (Polonia) – multipremiata regizoare prezentă în competiţia de la Cannes cu “III”, alături de animatoarea şi ilustratoarea Britt Raes (Belgia) vor alcătui la această ediţie juriul care va desemna câştigătorul Trofeului Animest şi va premia cel mai bun scurtmetraj studenţesc.

Invitat special în festival va fi regizorul Keiichi Hara, unul dintre cei mai apreciaţi artişti japonezi ai momentului.

Regizorul va intra în dialog cu publicul la proiecţiile din retrospectiva pe care festivalul i-o dedică anul acesta şi va susţine un masterclass în cadrul căruia va împărtăşi secrete din culisele proiectelor care i-au adus renumele internaţional.

Sâmbătă, de la ora 16,00, la Institutul Cervantes, regizorul Keiichi Hara va povesti în cadrul unul masterclass despre lucrurile care îl inspiră, despre industria de animeuri şi despre cum este ea privită în contextul cinematografiei mondiale, dar şi despre parcursul său profesional.

După întâlnirea cu Keiichi Hara, admiratorii culturii japoneze sunt invitaţi să se alăture sărbătorii puse la cale în parteneriat cu IZANAGI – Japanese Film Festival. În foaierul Cinematografului Eforie vor avea loc ateliere, prezentări şi degustări şi de la ora 19,00 va rula pe marele ecran “The Tunnel to Summer, the Exit of Goodbyes”, cea mai recentă creaţie a regizorului Tomohisa Taguchi, distinsă anul acesta cu Premiul Paul Grimault, la Annecy. Povestea urmăreşte aventurile a doi adolescenţi care descoperă un tunel magic, la capătul căruia orice dorinţă poate fi îndeplinită, cu preţul unor ani din viaţă.

Ţara invitată la ediţia din acest an a festivalului va fi Letonia. Publicul va putea urmări filmele “Războiul meu preferat”, “Lost in Snow”, “Iacob, Mimi şi câinii vorbitori” şi “Hush Hush Little Bear-Latvian Animation for Children”.

Programul Letonia – ţara invitată la Animest 2023 este sprijinit de National Film Centre of Latvia (Centrul Naţional al Cinematografiei din Letonia).

O prezenţă importantă în programul dedicat animaţiei letone va fi şi cea a Annei Zaca, directoarea Latvian Animation Association şi curatoarea programului Short Riga prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Riga. În cadrul zilelor dedicate industriei, Anna va vorbi despre importanţa asociaţiilor profesioniste în producţia de film de animaţie alături de câteva nume importante din industria autohtonă. Publicul iubitor de film de animaţie va fi invitat să descopere în sălile de cinema două programe încântătoare, construite să ofere o mostră din cinematografia letonă atât copiilor, cât şi adulţilor, în selecţia Annei Zaca şi a lui Agnese Zapane de la Centrul Naţional al Cinematografiei din Letonia.

Festivalul Animest este un proiect al Asociaţiei Animest, cofinanţat de Programul MEDIA al Uniunii Europene şi de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Animest.18 este un proiect cofinanţat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB.

Vremea 19 iunie. Caniculă și disconfort termic ridicat
Știri miercuri, 19 iunie 2024, 09:39

Vremea 19 iunie. Caniculă și disconfort termic ridicat

Un val de căldură foarte puternic pentru această perioadă va afecta România în această săptămână. Vremea va fi caniculară în Oltenia,...

Vremea 19 iunie. Caniculă și disconfort termic ridicat
Se deschide sezonul de scufundări la Dalnic
Știri marți, 18 iunie 2024, 20:00

Se deschide sezonul de scufundări la Dalnic

La Dalnic, județul Covasna, oaspeţii se pot caza în corturi şi pot participa la cursuri teoretice şi practice de scufundări. În localitatea...

Se deschide sezonul de scufundări la Dalnic
„Retreat Vama Veche”, în cinematografe, din toamnă
Știri marți, 18 iunie 2024, 18:30

„Retreat Vama Veche”, în cinematografe, din toamnă

Din 18 octombrie, puteți vedea în cinematografele din țară filmul „Retreat Vama Veche”, cu Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi. Ada...

„Retreat Vama Veche”, în cinematografe, din toamnă
În Munții Țarcu a fost deschis șantierul pentru construcția refugiului Șcheiu
Știri marți, 18 iunie 2024, 17:00

În Munții Țarcu a fost deschis șantierul pentru construcția refugiului Șcheiu

Viitorul refugiu aflat la 2001 metri va deservi un areal foarte larg și va putea găzdui în jur de 20 de persoane. În Munții Țarcu a fost...

În Munții Țarcu a fost deschis șantierul pentru construcția refugiului Șcheiu
Știri marți, 18 iunie 2024, 14:01

COD PORTOCALIU de caniculă! Maximele ajung la 37 de grade!

Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționări meteo cod portocaliu de fenomene extreme – un val de caniculă cuprinde...

COD PORTOCALIU de caniculă! Maximele ajung la 37 de grade!
Știri marți, 18 iunie 2024, 14:00

GORJ: Festivalul „RomânIA Autentică”, la Hobița

Publicul va fi întâmpinat de zeci de meșteri artizani din țară, fiind programate ateliere pentru copii și, desigur, concerte. Județul Gorj...

GORJ: Festivalul „RomânIA Autentică”, la Hobița
Știri marți, 18 iunie 2024, 12:54

Recomandările autorităților pentru o vacanță de vară lipsită de griji și fără incidente

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), prin intermediul proiectului...

Recomandările autorităților pentru o vacanță de vară lipsită de griji și fără incidente
Știri marți, 18 iunie 2024, 12:30

Expoziţie de fluturi exotici vii, la Muzeul Antipa

Expoziţia de fluturi exotici vii poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Fluturi exotici spectaculoşi din...

Expoziţie de fluturi exotici vii, la Muzeul Antipa