Ascultă Radio Vacanța Live

TULCEA: Memorialul dedicat marelui campion Ivan Patzaichin şi traseul „Delta lui Ivan”, inaugurate pe 8 septembrie

Line-up-ul festivalului va include nume sonore ale muzicii şi trupe cu mare potenţial.

TULCEA: Memorialul dedicat marelui campion Ivan Patzaichin şi traseul „Delta lui Ivan”, inaugurate pe 8 septembrie
Foto: Facebook.com/Ivan Patzaichin

Articol de AP, 18 august 2023, 16:00

Festivalul Ivan Patzaichin va avea loc la Tulcea, în perioada 8 – 12 septembrie.

Anul acesta, vor fi inaugurate memorialul dedicat marelui campion şi traseul „Delta lui Ivan”, care va fi parcurs de caravana „Apele Unite ale României” între Tulcea şi Mila 23, în perioada 10 -12 septembrie.

Arhitect, antreprenor şi vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin- Mila 23, Teodor Frolu a venit în în ediţia specială a emisiunii De10xRomânia de vineri, 18 august.

Ansamblul arhitectural „Ivan Patzaichin” este realizat conform viziunii Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23 şi a lui Teodor Frolu, partenerul lui Ivan Patzaichin în proiectele derulate de acesta în ultima decadă a vieţii.

„Anul acesta e un an cu totul special pentru că, după cum ştiţi, a fost inaugurată faleza care îi poartă numele lui Ivan. Şi în acelaşi timp, noi, pe 8 septembrie, la deschiderea festivalului, vom inaugura ansamblul memorial Ivan Patzaichin, o contribuţie a noastră ca asociaţie şi o continuare a ceea ce şi-a dorit Ivan şi anume ca numele lui să nu fie doar reamintit cu emoţie, ci numele lui într-adevăr să ajute ceea ce a preţuit foarte mult şi anume Delta şi zona Tulcea.

Acest memorial nu este doar un memorial legat de Ivan, este şi un ansamblu arhitectural care amenajează spaţiul public de la capătul falezei către Sulina, îl transformă într-un loc, o identitate specială. Credem noi că va fi un loc care va aduce un plus spaţiilor publice şi culturale din Tulcea. Va fi la 200 m de muzeul de artă”.

Ansamblul dedicat marelui Ivan Patzaichin este construit de cinci artişti – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh, iar pregătirile sunt pe ultima sută de metri pentru inaugurarea care va avea loc în 8 septembrie.

„Săptămâna viitoare începe greul pentru că vor veni echipe la montaj. E foarte interesant, pentru că pe lângă artişti, Columna este o lucrare de 18 m înălţime, toată din inox, realizată cu o companie din Braşov, cu ingineri constructori, ingineri care, spre exemplu, ca să poată să mărească la scară, au folosit o tehnică de scanare 3D a machetei. Vorbim de câteva zeci de tone de material de confecţie metalică, macarale, deci e o lucrare foarte complexă.

La fel metopa, care şi ea necesită nişte meşteri, de fapt şi ei sunt nişte artişti, este echipa care realizează mozaicul din Catedrala Neamului. Sunt nişte profesionişti care lucrează împreună cu Mircea Cantor. La fel pentru fântână, care este o lucrare cinetică, deci o fântână care se mişcă, de 4,5 m înălţime, o roată din această mobilă. Sper să avem cât mai mulţi oameni alături de noi pe 8 septembrie”, a mai spus Teodor Frolu, în emisiunea De10xRomânia.

La fel ca în ultimii 12 ani, în cadrul festivalului vor avea loc concerte Rock ‘n’Row pe faleza oraşului, competiţii şi plimbări pe apă la Lacul Ciuperca, ateliere de educaţie alternativă pentru copii, dezbateri despre dezvoltarea durabilă a Deltei şi rolul pe care şi-l pot asuma comunităţile în stabilirea direcţiilor de dezvoltare favorabile, proiecţii de filme în aer liber şi expoziţii de artă.

Line-up-ul Festivalului va include nume sonore şi trupe cu mare potenţial, de la Vama, Omul cu Şobolani (OCS), Antract, The Schnitzels şi VH2, la Farfarello & Orchestra Baladele Deltei, OIEE (Ungaria) şi Zagăn. Tot atunci va fi inaugurat şi traseul Delta lui Ivan.

„Ne-am propus să inaugurăm un prim traseu între Tulcea şi Mila 23, care să fie în mod special dedicat ambarcaţiunilor cu vâsle şi sperăm noi, ambarcaţiunilor electrice care încep să apară şi în Deltă, ca alternativă de turism lent. De fapt, e un traseu turistic de două zile, care sperăm noi să fie extins în mult mai multe zone ale Deltei. E un proiect pe care îl promovăm de ani de zile. De fapt, de la început l-am promovat cu Ivan, era un vis al lui Ivan, care anul ăsta se întâmplă.

Noi lucrăm în paralel şi la Muzeul Ivan Patzaichin la Mila 23, pe care iniţial am sperat să îl putem inaugura tot acum. Din păcate, am avut nişte probleme cu nivelul apei foarte scăzut şi din cauza asta avem nişte întârzieri din cauza echipamentelor care nu le putem descărca în locul în care era prevăzut iniţial, aşa încât muzeul se va deschide probabil undeva la sfârşitul lui octombrie. Dar ideea asta de a crea un ansamblu care porneşte de la Memorialul lui Ivan, unde vom avea un ponton dedicat pentru ambarcaţiunile mici.

De acolo vor pleca cei care vor să exploreze această Deltă a lui Ivan, traseul şi la capătul lui vor ajunge la Muzeul Ivan Patzaichin”śla Mila 23, care la fel, nu este doar un loc de vizitat, este de fapt un centru, să zic aşa, al comunităţii, care va deservi şi comunitatea”, a adăugat Teodor Frolu.

Ceremonia de inaugurare a Ansamblului Memorial va fi însoţită de un spectacol de video mapping – în premieră în Tulcea – cu imagini cu semnificaţie pentru oraş şi zestrea sa culturală.

Organizat pentru prima dată în 2011 sub numele de RowmaniaFEST – Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle – a luat numele de Ivan Patzaichin la ediţia din 2022 şi este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea şi Consiliul Judeţean Tulcea.

Emisiunea De10xRomânia este difuzată zilnic, de la 10:00 la 11:00, pe frecvenţele Radio România Regional.

Sărbătoarea Rabarbărului la Saschiz
Evenimente vineri, 10 mai 2024, 12:30

Sărbătoarea Rabarbărului la Saschiz

Sâmbătă, la Saschiz va avea loc cea de-a 11-a ediție a Sărbătorii Rabarbărului. Ediția a 11-a a Sărbătorii Rabarbărului va avea loc...

Sărbătoarea Rabarbărului la Saschiz
Târgul Meșterilor Populari, la Botoșani
Evenimente vineri, 10 mai 2024, 10:30

Târgul Meșterilor Populari, la Botoșani

Cea de-a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari are loc în perioada 10 -12 mai la Botoșani. Centrul Județean pentru Conservarea și...

Târgul Meșterilor Populari, la Botoșani
Uniunea Democrată Tătară organizează sărbătoarea Hîdîrlez, la Mangalia
Evenimente vineri, 10 mai 2024, 08:30

Uniunea Democrată Tătară organizează sărbătoarea Hîdîrlez, la Mangalia

Cultura turco-tătară va fi promovată la sărbătoarea Hîdîrlez, în perioada 10 – 12 mai, la Mangalia. Uniunea Democrată Tătară...

Uniunea Democrată Tătară organizează sărbătoarea Hîdîrlez, la Mangalia
Salonul Felin Internaţional SofistiCAT, în weekend, la Sala Palatului
Evenimente joi, 9 mai 2024, 18:30

Salonul Felin Internaţional SofistiCAT, în weekend, la Sala Palatului

Aproximativ 200 dintre cele mai frumoase pisici se vor întrece pentru un loc pe podium la ediţia de primăvară a Salonului Felin Internaţional...

Salonul Felin Internaţional SofistiCAT, în weekend, la Sala Palatului
Evenimente joi, 9 mai 2024, 17:30

Muzeului Satului sărbătoreşte 88 de ani de existență

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” sărbătoreşte 88 de ani de existenţă, aniversare care va fi marcată printr-o serie de...

Muzeului Satului sărbătoreşte 88 de ani de existență
Evenimente joi, 9 mai 2024, 15:30

Cetatea Râșnov sărbătorește ”Noaptea Europeană a Cetăților”

Este pentru al doilea al la rând când acest eveniment, care se organizează în 45 de locații din 7 țări, are loc în Cetatea Râșnov....

Cetatea Râșnov sărbătorește ”Noaptea Europeană a Cetăților”
Evenimente joi, 9 mai 2024, 14:30

Maluma, Nick Carter sau Bebe Rexha, la Neversea 2024

Maluma, superstarul global al muzicii reaggeaton vine pentru prima dată la un festival din România – Neversea. Organizatorii Neversea au anunțat...

Maluma, Nick Carter sau Bebe Rexha, la Neversea 2024
Evenimente joi, 9 mai 2024, 14:20

O istorie a balului, în expoziție la Iași

Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” din cadrul Muzeului Național Brukenthal, deține 234 ordine de dans realizate și utilizate în secolul al...

O istorie a balului, în expoziție la Iași