Ascultă Radio Vacanța Live

Scriitorul francez Édouard Louis, invitat special al Teatrului Metropolis

Spectacolul Teatrului Metropolis, „Cine l-a ucis pe tata?”, dramatizare după romanul scriitorului francez Édouard Louis, urmărește relația complexă dintre un tată și fiul lui, punctele de intersecție și de diferență ale istoriei lor comune.

cine l-a ucis pe tata
Foto: Teatrul Metropolis

Articol de Anna Martina Piukovici, 22 februarie 2024, 20:00

Scriitorul Édouard Louis este în România și va fi prezent la spectacolul Cine l-a ucis pe tata?, dramatizare a romanului său cu același titlu, regizat de Andrei Măjeri.

Reprezentația va avea loc vineri, 23 februarie, de la ora 19:30.

Cu această ocazie, Teatrul Metropolis inițiază un dialog direct cu Édouard Louis, moderat de Mihaela Michailov, dramaturga spectacolului.

Evenimentul este dedicat publicului aflat în sală și își propune să reflecteze asupra temelor recurente literaturii lui Édouard Louis, reprezentate și în producția Teatrului Metropolis: forța revelatoare a ficțiunii sau privilegiul celor puțini de a-și povesti viața, revizitarea afectivă și critică a copilăriei, glisarea între euri parțiale și afirmarea deplină a identității, negocierea cu figura autoritară a tatălui, dar și cu prezența confuză a mamei, hegemonia și obsesia masculinității ca regulă a lumii, denunțarea inechităților sociale și a politicilor opresive, refugierea în alcool și singurătate, influența violenței, a sărăciei, a invizibilității sistemice asupra existențelor individuale -precizează reprezentanții teatrului.

Scriitor emergent și una dintre cele mai puternice prezențe ale lumii literare franceze, Édouard Louis s-a născut în 1992, în comuna Hallencourt, din nordul Franţei. A debutat rapid cu romanul En finir avec Eddy Bellegueule, în 2014, apreciat pentru meritele sale literare și tradus în douăzeci de limbi, informează Radio România București FM.

Narațiunea edificatoare privind mediul familial, social și politic prezentat anunță apariția unei voci literare necesare, descoperită fără întârziere de regizorii de teatru interesați de textele contemporane și de problematicile prezentului.

Édouard Louis publică cu consecvență scrieri noi (în 2016, Histoire de la violence; în 2018, Qui a tué mon père; în 2021, Combats et métamorphoses d’une femme și Changer: méthode; în pregătire Monique s’évade) al căror nucleu rămâne explorarea angajată a identității, a marginalității, a determinismului social, a izolării unor categorii umane și sociale vulnerabile.

Gândirea și scriitura sa dură, poetică, eliberatoare s-au dezvoltat sub influența lui Pierre Bourdieu, Peter Handke, James Baldwin, Ocean Vuong, Didier Eribon, Hervé Guibert, Tash Aw, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre.

Cine l-a ucis pe tata? urmărește relația complexă dintre un tată și fiul lui, punctele de intersecție și de diferență ale istoriei lor comune.

Într-un sat dezindustrializat din nordul Franței, la periferia bunăstării și în lipsa oricăror perspective de a transcende concretul împovărător pe care îl împart, tatăl și fiul descoperă ce pot și, mai ales, ce nu pot mărturisi despre sine, despre ei împreună, despre ei și lume, despre noi și despre prezent.

În distribuția spectacolului sunt actorii: Adelin Tudorache, Alex Iezdimir, Eduard Chimac, Hunor Varga, Iustin Danalache, Vlad Ionuț Popescu.

Spațiul scenic este gândit de scenograful Adrian Balcău, coregrafia este semnată de Andrea Gavriliu, univers sonor îi aparține lui Adrian Piciorea, pregătire muzicală de Alexandra Ștefan.

retroparada
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 14:30

Slatina: O nouă ediție a Retroparadei Primăverii

30 de mașini de colecție vor putea fi admirate la o nouă ediție a Retroparadei Primăverii, sâmbătă, la Slatina. O nouă ediție a...

Slatina: O nouă ediție a Retroparadei Primăverii
Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 13:30

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia organizează Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, care ajunge anul acesta la cea...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
1 mai tnb
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 12:30

Program special la Teatrul Național din București, pe 1 și 2 mai

Opt spectacole diverse, pentru toate gusturile, a pregătit Teatrul Național din București în minivacanța de 1 Mai. Teatrul Național „I.L....

Program special la Teatrul Național din București, pe 1 și 2 mai
academia-navala
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 11:30

CONSTANȚA: Ziua Porților Deschise, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” organizează sâmbătă, 20 aprilie, între orele 10.00 și 14.00, Ziua Porților Deschise, eveniment care...

CONSTANȚA: Ziua Porților Deschise, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 10:30

Cele două târguri volante din Brașov au fost anulate

Târgurile volante din Avantgarden și Triaj se anulează din cauza vremii nefavorabile. Serviciului Public Administrare Piețe Brașov anunţă că...

Cele două târguri volante din Brașov au fost anulate
Evenimente joi, 18 aprilie 2024, 20:20

Două târguri volante, vineri și sâmbătă, la Brașov

Nu unul, ci două târguri volante vor fi în acest sfârșit de săptâmână în municipiu, anunță reprezentanții Serviciul Public Administrare...

Două târguri volante, vineri și sâmbătă, la Brașov
Evenimente joi, 18 aprilie 2024, 19:30

Peste 10.000 de spectatori sunt așteptați la Campionatul European de Mountain Bike, de la Cheile Grădiștei Fundata

Federația Română de Ciclism în parteneriat cu Auchan România, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Agenția Națională pentru Sport...

Peste 10.000 de spectatori sunt așteptați la Campionatul European de Mountain Bike, de la Cheile Grădiștei Fundata
Evenimente joi, 18 aprilie 2024, 17:30

Târg de carte second-hand, pe 27 aprilie, la Brașov

”Bookisit”, primul târg de carte second-hand pentru toată familia, ajunge la Brașov, scrie Radio România Brașov FM. Va fi deschis...

Târg de carte second-hand, pe 27 aprilie, la Brașov