Evenimente

Risipa nu e bună, spune Zaiafet pe Lună | FOTO

Published by
Radio Vacanța

Primul festival Zero waste din România, Zaiafet pe Lună, ajunge la ediția a doua.

În perioada 28 – 30 iulie, la Luna de Jos, concertele, atelierele, activitățile diverse pentru mici și mari vor ține lumea ocupată, informată și încântată. Așa promit organizatorii, care mai spun, evident, că se va face zero risipă.

Despre această poveste, care se va petrece într-un loc de poveste, o ascultăm pe Andra Borz:

Trebuie să recunosc că ne-a inspirat foarte tare această locație este deosebită și are o încărcătură istorică e ste fostul ansamblu nobiliar Teleki, iar pădurea în care ne desfășurăm este un sit istoric cu arbori seculari care îmi place mie să îi consider așa, metaforic, o punte către vechile obiceiuri despre care noi tot vorbim aici, la festival.

Anca Brășfălean: Prin urmare, un fel de tărâm de poveste.

Andra Borz: Da, am putea să-i spunem și așa.

AB: Și povestea o scrieți voi în continuare.

Andra Borz: Da o scriem în continuare cu respect față de trecut, față de istorie, față de patrimoniu și de natură.

AB: Chiar e posibilă misiune Zero waste, Zero risipă într-un festival?

Andra Borz: Nu e tocmai ușor datorită legislațiilor dar se poate și am demonstrat deja că se poate și principiile sunt destul de simple, practic ne ghidăm după cele cinci cuvinte care încep cu litera R, adică reducem, reducem consumul, refuzăm ceea ce nu avem nevoie, refolosim pe cât posibil tot ce avem, reciclăm ce nu putem refolosi sau refuza și compostăm toate resturile vegetale astfel încât ele să nu ajungă la groapa de gunoi. Bazându-ne pe aceste principii foarte, foarte simple și scurte, am reușit, de fapt, să creăm, să punem bazele unui nou tip de eveniment și de organizare. Toate aceste principii încep încă din producție, din perioada de dinainte de festival.

Investim într-o infrastructură durabilă, permanentă, care mai apoi să ne servească pe termen lung, astfel încât ne reducem și emisiile de carbon și toată poluarea din timpul producției, să-i zic așa, iar pe partea de participare colaborăm cu vendori locali, ne asigurăm că aprovizionare atât la bar, cât și la partea de mâncare să se facă la vrac sau în recipiente reutilizabile sau returnabile către furnizor. Insistăm să folosească produse sezoniere și cât mai locale, despre asta este vorba și încurajăm practic un comerț etic și responsabil. Iar apoi organizăm aceste ateliere și dezbateri în cadrul festivalului, care au ca scop educarea, încurajarea și inspirarea publicului către a și însuși niște obiceiuri mai sustenabile și să aibă un impact cât mai redus asupra mediului.

AB: La festivalul Zero waste Zaiafet pe Lună învățăm și câte ceva despre traiul sustenabil. În mod concret, în tot felul de ateliere. Câteva exemple, doar ne aduce Andra Borz:

Andra Borz: Câteva foarte interesante și care mie personal îmi plac foarte mult: vom învăța să ne creăm o cremă de corp doar din ingrediente naturale, din flora spontană, iar acest atelier va fi susținut de Raluca de la Hodaia. Vom învăța să facem șervețele cerate, care înlocuiesc clasica folie de aluminiu sau de plastic, adesea folosită în bucătăriile noastre. Vom învăța o tehnică de țesătorie manuală alături de Banda Ada, designer local și sustenabil, dar vom avea și ateliere de motricitate și dezvoltare personală și, de asemenea, o grămadă de activități foarte drăguțe și foarte prietenoase pentru copii.

AB: Luna de Jos se va înălța puțin, pentru că găzduiește festivalul Zaiafet pe Lună?

Andra Borz: Chiar ăsta ar fi scopul nostru, de fapt, am vrea să punem această locație pe harta Clujului pentru că este deosebită și este foarte păcat să fie nevalorificată și ca publicul să nu se poată bucura de un loc atât de frumos.

De asemenea, încă se mai poate regăsi vechiul turn de vânătoare care era anexat castelului, care din păcate nu mai există, dar turnul mai există și este într-o condiție destul de precară și vrem să creăm conștientizare și pe partea de protecția patrimoniului și să sesizăm și autoritățile să reabiliteze acest monument istoric care stă să se prăbușească, din păcate.

AB: De ce Tocmai Zaiafet?

Andra Borz: La prima ediție în care am organizat doar o petrecere și nu a fost festival se potrivea foarte, foarte bine acest Zaiafet pe Lună, pentru că a fost fix între prieteni, cu mâncare bună și cu muzică live, ceea ce se întâmplă și acum în continuare.

Zaiafet este de fapt un turcism care înseamnă o petrecere, o chermeză cu lăutari, cu muzică și cu mâncare bună. Iar pe lună pentru că suntem niște lunatici din Luna de Jos.

Anca Brășfălean/ Foto: Adrian Crapciu

Recent Posts

Seară de romanțe, sâmbătă, la Opera Brașov

În programul spectacolului oferit de Opera Brașov sâmbătă seara: „Aș vrea iar anii tinereții”, „Să-mi…

46 de minute ago

Ziua Mondială a Biodiversității va fi marcată la Grădina Zoologică din Brașov

În fiecare an, ziua de 22 mai marchează ”Ziua Mondială a Biodiversității”, anunță Radio România…

2 ore ago

Caransebeș Poker Run- motoare, muzică și o cauză nobilă

În parcarea Concordia Caransebeș, în perioada 24 - 26 mai veți avea parte de două…

4 ore ago

Bucharest Bonsai Show, în luna iunie

Peste 80 de bonsai, dar și workshopuri interactive vă așteaptă în perioada 14 - 16…

5 ore ago

Programul estival Litoralul pentru toți 2024: Tarife de 35 de lei pe noapte

Programul „Litoralul pentru toți” începe în 31 mai. Preţurile pentru o noapte de cazare în…

7 ore ago

Public tânăr din Bucureşti şi din ţară, dar şi turişti străini, la Noaptea Muzeelor

Mii de vizitatori, în special tineri şi turişti, au participat, sâmbătă, în Bucureşti, la cea…

8 ore ago

This website uses cookies.