Evenimente

Iubește românește! Superstiții și obiceiuri de Dragobete

Published by
Marian Stoica

Dragobetele este celebrat, în fiecare an, la 24 februarie.

Cu un profund specific românesc, sărbătoarea iubirii își are rădăcinile în trecutul îndepărtat al poporului nostru, constituind una dintre cele mai frumoase tradiții, plină de semnificații, interpretări și superstiții.

De Dragobete îndrăgostiții își fac daruri, cei căsătoriți își reafirmă iubirea, iar cei care nu au încă o pereche, acum e momentul cel mai potrivit să o caute. De aceea se spune că Dragobetele este ziua constituirii perechilor, atât pentru oameni, cât și pentru păsări.

În calendarul popular, ziua de Dragobete marchează începutul vremii frumoase, a primăverii, a renașterii naturii. Oamenii se înseninează și lasă în urmă frigul și urâtul de peste iarnă.

Superstiții și obiceiuri

Din bătrâni existau superstiții potrivit cărora cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiți să nu poată iubi în acel an. Acestă credință a dat naștere celebrei strigături sau amenințări glumețe „Dragobetele sărută fetele!”.

Pe vremuri exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, cunoscută drept „zăpada zânelor”. Exista, de asemenea, credința că fetele care ating un barbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.

Tinerele curioase să își afle ursitul își puneau pe vremuri busuioc sfințit sub pernă, cu speranța că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea. Obiceiul se mai practică și astăzi. Se spune că în această zi, atât băieții cât și fetele sunt datori să se țină departe de supărări, pentru că lacrimile care curg aduc necazuri în lunile care vor urma.

În lumea satului de odinioară, dacă sărbătoarea pica într-o zi mohorâtă, daca era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă „să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se țină de jocuri și ghidușii.

Recent Posts

Noaptea Muzeelor va aduce cu sine cel mai mare protest al muzeelor

Noaptea Muzeelor din acest an, cea de-a 20-a ediție a evenimentului cultural, va aduce cu…

48 de minute ago

CONSTANȚA: Salonul de Primăvară 2024, la Muzeul de Artă

Evenimentul promovează creațiile artiștilor plastici profesioniști din diferite generații. Muzeul de Artă poate fi vizitat…

2 ore ago

Salvamont: 18 persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Un număr de 18 persoane au fost salvate, în ultimele 24 de ore, de către…

3 ore ago

Caravana Gaudeamus Radio România poposește, de miercuri, la Oradea

Accesul publicului în cele 16 pavilioane expoziționale care găzduiesc târgul va fi gratuit. Cea de…

4 ore ago

Prognoza meteo 13 mai. Vremea se schimbă radical

Vremea în data de 13 mai rămâne una destul de rece, cu ploi  pe arii…

4 ore ago

La Brașov, au coborât Junii în Cetate

Vremea capricioasă nu a speriat nici brașovenii și nici turiștii. Cu toții au asistat pe…

15 ore ago

This website uses cookies.