Ascultă Radio Vacanța Live

CRAIOVA: Expoziție dedicată Familiei Regale a României, la Muzeul Olteniei

Instituția doreşte să marcheze astfel titulatura de muzeu de importanţă naţională obţinută recent din partea Guvernului României, ca o încununare a activităţii din ultimul secol.

CRAIOVA: Expoziție dedicată Familiei Regale a României, la Muzeul Olteniei

Articol de AP, 10 iulie 2023, 17:35 / actualizat: 13 iulie 2023, 14:49

O expoziţie temporară dedicată Familiei Regale a României va fi vernisată, în această săptămână, la Muzeul Olteniei din Craiova. Instituția doreşte să marcheze astfel titulatura de muzeu de importanţă naţională obţinută recent din partea Guvernului României, ca o încununare a activităţii din ultimul secol.

Potrivit reprezentanţilor muzeului, expoziţia temporară „Familia regală a României reflectată în colecţiile Muzeului Olteniei” prezintă o mare varietate de obiecte, de la documente, brevete, medalii şi decoraţii până la litografii, fotografii, cărţi poştale sau monede şi bancnote cu efigiile regilor României.

Astfel, publicul va putea descoperi în cadrul expoziţiei o multitudine de piese remarcabile, precum invitaţia primită de Alexandru Robescu, viitor maestru al Curţii Principilor Moştenitori Ferdinand şi Maria şi ulterior Mare Maestru al Curţii Regale, la Serbările Încoronării din anul 1881, statuia din bronz a Regelui Carol I realizată de Wladimir Hegel cu prilejul jubileului de 40 de ani de domnie, ultimul portret al fondatorului dinastiei făcut în 1913 de Otillia Michail-Oteteleşanu, portretul Principesei Maria cu semnătura olografă a acesteia, sigiliul Casei Majestăţii Sale Regina Maria ori Agenda Palatului Regal din anul 1930 în care sunt consemnate audienţele la Rege şi diversele îndatoriri publice ale Majestăţii Sale.

„Muzeul Olteniei şi-a îmbogăţit colecţiile în anul 2019 prin achiziţionarea unei părţi dintr-o importantă colecţie bucureşteană, în cadrul căreia o pondere semnificativă era deţinută de obiecte de artă plastică şi decorativă, dar şi de cărţi poştale şi fotografii cu membrii Familiei Regale a României. Acest fapt a dus la ideea organizării unei expoziţii dedicate Casei Regale, cu atât mai mult cu cât un astfel de demers expoziţional nu a fost decât rareori întreprins până acum la Craiova, iar de amploarea celei pe care o vizăm prin această expoziţie, niciodată”, anunţă reprezentanţii instituției muzeale.

Expoziţia temporară „Familia regală a României reflectată în colecţiile Muzeului Olteniei” va fi vernisată în data de 13 iulie, la ora 11:00, la Secţia de Istorie-Arheologie a muzeului.


Muzeul Regional de Antichităţi şi Etnografie, aşa cum s-a numit la început Muzeul Olteniei Craiova, şi-a început activitatea în localul Palatului Administrativ din Craiova, actualmente sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean Dolj, cu următoarele colecţii: „monumente epigrafice din epoca daco-romană, antichităţi preistorice daco-romane, barbare şi româneşti aflate în judeţul Dolj şi (…) în celelalte ţinuturi oltene, antichităţi religioase româneşti, colecţiuni de documente vechi, de fotografii a monumentelor vechi, colecţiuni de medalii româneşti, de monede dacice, greceşti, romane şi româneşti alcătuind laolaltă Secţiunea arheologică. De asemenea va colecţiona şi expune materialul etnografic aflat prin comunele acestui judeţ precum: chilimuri vechi olteneşti, costume vechi ţărăneşti artistic lucrate, colecţiuni de vase (ceramică), de ouă încondeiate, unelte şi obiecte de gospodărie de lemn artistic sculptate.”(Ştefan Ciuceanu, în memoriul adresat Prefecturii judeţului Dolj din data de 23 ianuarie 1915).

Către sfârşitul anului 1922, din îndemnul mai multor intelectuali din oraş – profesori, militari, avocaţi etc, a luat fiinţă societatea Cercul Ştiinţific Craiovean, cu scopul de a înfăptui un muzeu de istorie naturală. Colecţiile noului muzeu au fost adăpostite în aceleaşi camere în care se găseau şi colecţiile Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie al judeţului Dolj. La 2 decembrie 1923 a fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei, de către membrii Cercului Ştiinţific Craiovean condus de profesorul de ştiinţe naturale, Marin Demetrescu.

La 13 mai 1928, Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei şi Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie al judeţului Dolj se unesc sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, sub conducerea profesorului Marin Demetrescu. În anul 1933, viitorul academician C.S. Nicolăescu-Plopşor devine conservator al colecţiilor noului muzeu, apoi director onorific şi director, având preocupări atât în domeniul istorie şi arheologie dar şi folcloristică.

Între anii 1934-1948, Muzeul Regional al Olteniei a funcţionat în Casa Băniei (azi Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei – cea mai veche clădire din Craiova). După cel de-al doilea război mondial, prin reformele învăţământului şi culturii, Muzeul Regional al Olteniei a primit spre folosinţă imobilul fostei Şcoli Primare de Fete Madona Dudu, unde, până în anul 1963, au fost amenajate expoziţii permanente de istorie, etnografie şi ştiinţele naturii, sub îndrumarea prof. dr. Ion Firu. În anul 1966, Secţia de Etnografie a Muzeului Regional al Olteniei revine în Casa Băniei.

În anul 1950, Muzeul Regional al Olteniei preia Pinacoteca „Alexandru şi Aristia Aman”, colecţie care în anul 1954 va deveni de sine stătătoare sub denumirea de Muzeul de Artă Craiova.

După reorganizarea administrativă din anul 1968, Muzeul Regional al Olteniei se transformă în Muzeul Olteniei Craiova. În anul 1975, apar încă două secţii în cadrul Muzeului Olteniei Craiova, Laboratorul Zonal de Restaurare şi Conservare şi Oficiul Patrimoniului Cultural Naţional. În anul 1981, Muzeul Olteniei Craiova este comasat cu Muzeul de Artă Craiova sub denumirea de Complexul Muzeal Judeţean Dolj, situaţie ce a durat până în anul 1991 când cele două muzee au redevenit de sine stătătoare.

Între anii 1975 – 1986, din lipsa unui spaţiu adecvat, activitatea expoziţională a Secţiei de Ştiinţele Naturii a încetat, continuând activitatea de completare şi diversificare, evidenţă şi valorificare ştiinţifică a patrimoniului. În anul 1984, autorităţile locale cu competenţe în domeniul culturii, cu sprijinul Consiliului Culturii de la Bucureşti, au decis ca Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei să primească spre administrare clădirea fostei tipografii/edituri Ramuri din str. Popa Şapcă nr.8. Din acel moment, a început ordonarea patrimoniului, în depozite, şi din anul 1986 au fost organizate primele expoziţii temporare.

În prezent, Muzeul Olteniei Craiova îşi desfăşoară activitatea în patru imobile, Secţia Istorie-Arheologie, pe strada Madona Dudu nr. 14, Secţia de Ştiinţele Naturii, în Palatul Ramuri, pe strada Popa Şapcă nr. 8, Secţia de Etnografie, la Casa Băniei, şi Laboratorul de Restaurare şi Conservare, pe strada Madona Dudu nr. 14, în clădirea cunoscută sub numele de Extindere Secţia Istorie-Arheologie.

BUCUREȘTI: Picnic de Sânziene, în grădina Muzeului Minovici
Evenimente sâmbătă, 22 iunie 2024, 09:30

BUCUREȘTI: Picnic de Sânziene, în grădina Muzeului Minovici

Intrarea va fi liberă. Muzeul Nicolae Minovici găzduiește, în weekend, un picnic de sărbătoarea Sânzienelor. „Bucură-te de umbră,...

BUCUREȘTI: Picnic de Sânziene, în grădina Muzeului Minovici
„Tradiția satului românesc”, la sediul ICR Lisabona
Evenimente vineri, 21 iunie 2024, 20:00

„Tradiția satului românesc”, la sediul ICR Lisabona

Expoziția „Tradiția satului românesc” de la Muzeul de Artă Populară Constanţa va avea loc la sediul ICR Lisabona. În contextul...

„Tradiția satului românesc”, la sediul ICR Lisabona
Istoria fascinantă a calculatoarelor retro românești, la Brașov
Evenimente vineri, 21 iunie 2024, 18:30

Istoria fascinantă a calculatoarelor retro românești, la Brașov

Gazda întâlnirii va fi Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov, potrivit Radio România Brașov FM....

Istoria fascinantă a calculatoarelor retro românești, la Brașov
Târgu Jiu: ”IngineriIA în straie de sărbătoare”
Evenimente vineri, 21 iunie 2024, 17:00

Târgu Jiu: ”IngineriIA în straie de sărbătoare”

La sediul Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu puteți admira costume populare din diverse...

Târgu Jiu: ”IngineriIA în straie de sărbătoare”
Evenimente vineri, 21 iunie 2024, 15:30

Târg de Sânziene cu meșteșugari locali, la Râșnov

Peste 20 de meșteșugari iscusiți din Râșnov și Țara Bârsei vor fi prezenți în Piața Unirii din Râșnov la Târgul de Sânziene....

Târg de Sânziene cu meșteșugari locali, la Râșnov
Evenimente vineri, 21 iunie 2024, 15:23

Sânzienele, celebrate la Muzeul Satului

Sărbătoare a începutului verii agricole, fapt pentru care mai este numită şi Cap de vară, aceasta este încărcată de simboluri şi marcată...

Sânzienele, celebrate la Muzeul Satului
Evenimente vineri, 21 iunie 2024, 12:29

PLOIEȘTI: Crosul „Bucuria alergării cu Invictus”, sâmbătă

Prima ediție a Crosului „Bucuria alergării cu Invictus”, va avea loc sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 08.30, în Parcul Municipal Vest...

PLOIEȘTI: Crosul „Bucuria alergării cu Invictus”, sâmbătă
Evenimente vineri, 21 iunie 2024, 08:30

Sărbătoarea muzicii folk, la Băile Felix

La Băile Felix are loc, în perioada 29-30 iunie, cea de-a VII-a ediție a Festivalului Național de Folk. Evenimentul promite să aducă pe scena...

Sărbătoarea muzicii folk, la Băile Felix