Ceanu Mare pregăteşte cel mai mare palaneţ din lume
Două palaneţe gigant, recorduri și rețete tradiționale, în centrul atenției, duminică, 20 iulie, la Festivalul Palanețelor.

Articol de M P, 18 iulie 2025, 18:30
Italianul are pizza, grecul are pita, dar nici Ardealul nu se lasă mai prejos: are palaneţul, un preparat rustic, generos, surprinzător de versatil, care duminica aceasta va fi în rol principal la Ceanu Mare, în judeţul Cluj.
În localitate are loc o nouă ediţie a Festivalului Palaneţelor, unde vedetele absolute vor fi două megapalaneţe de 1.2 şi 1.4 metri diametru, realizate cu scopul de a doborî recordul stabilit anul trecut, când s-a copt un palaneţ de un metru.
Record cu brânză şi varză
Primarul comunei Ceanu Mare, Virgil Păcurar, a precizat la Radio România Cluj că evenimentul este un prilej de mândrie locală, dar şi o ocazie excelentă de a promova gastronomia tradiţională a Câmpiei Transilvaniei.
„Palaneţul e un produs reprezentativ pentru zona noastră, cu umplutură de brânză, curechi, ceapă, prune, mere, urdă… sunt zeci de variante. Chiar azi am fost în satul Valea lui Cati, la familia Mocan, care mi-a spus că vrea să facă un palaneţ de 1.4 metri. Mai avem unul de 1.2 metri, cu brânză. Cel mare va fi jumătate cu brânză, jumătate cu varză. Sunt sigur că vom intra din nou în Cartea Recordurilor!”.
Palaneţele-gigant nu sunt doar de prezentare: ele vor fi expuse duminică, de la ora 14.00, într-o sală de clasă a şcolii gimnaziale din comună, iar după poza oficială (programată între 18.00 şi 19.00), vor fi tăiate şi împărţite tuturor participanţilor.
Concurs de gusturi şi secrete de familie
Festivalul include şi o expoziţie-concurs cu vânzare, la care vor participa gospodari şi gospodine din zonă, fiecare venind cu reţeta proprie.
„Recent am gustat un palaneţ cu peşte: e prima dată când încerc aşa ceva şi a fost excelent!”, mărturiseşte primarul. „Vrem să arătăm cât de variat poate fi acest preparat şi că merită un loc important în patrimoniul nostru culinar.”
Întrebat ce înseamnă un palaneţ reuşit, Virgil Păcurar invocă înţelepciunea mamei sale:
„Coca trebuie frământată până curge apa din grindă! Apoi brânza să fie bună, ouăle suficiente, contează cum e ars cuptorul. Sunt multe secrete pe care oamenii din Ceanu Mare le păstrează în familie.”
Evenimentul se desfăşoară pe parcursul a două zile. Sâmbătă, 19 iulie, de la ora 16.00, în centrul atenţiei va fi muzica tradiţională, cu tarafuri din zonă.
Duminică, începând cu ora 14.00, curtea şcolii gimnaziale din Ceanu Mare se transformă într-un veritabil tărâm al palaneţelor.
„Invităm pe toată lumea să vină, să guste, să ne cunoască. Cine vine o dată, se va întoarce, pentru că aceste produse au un gust deosebit”, promite primarul.