Ascultă Radio Vacanța Live

BUCUREȘTI: Filme nominalizate la Oscar, în prima săptămână de „Cinema în aer liber” | VIDEO

Timp de 4 săptămâni, de marţi până duminică, spectatorii vor putea urmări 21 dintre dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate şi premiate la festivaluri de film internaţionale importante.

BUCUREȘTI: Filme nominalizate la Oscar, în prima săptămână de „Cinema în aer liber” | VIDEO

Articol de AP, 14 august 2023, 17:23 / actualizat: 15 august 2023, 8:36

Pe 15 august, la Bucureşti începe sezonul Cinema în aer liber de anul acesta.

Timp de 4 săptămâni, de marţi până duminică, spectatorii vor putea urmări 21 dintre dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate şi premiate la festivaluri de film internaţionale importante: premiile Cesar, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastian, Veneţia şi Cannes şi chiar la Oscaruri.

Selecţia propune thrillere, comedii, drame şi animaţii, intrarea la proiecţii este liberă, iar programul complet este disponibil online.

În săptămâna 15 – 20 august proiecţiile încep de la ora 21:00, iar programul este:

Marţi, 15 august – Cei opt munţi/ Le otto montagne (2023), regia: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch, AP12, Italia, 147 min. Premii: Câştigător al Premiului Juriului şi nominalizat la Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Sinopsis: O poveste emoţionantă despre prietenia dintre doi copii ce devin bărbaţi, în timp ce încearcă să şteargă amprentele pe care părinţii le-au laşat asupra vieţilor lor. Sunt Pietro şi Bruno. Unul aparţine oraşului, celalalt este ultimul copil dintr-un sat de munte. De-a lungul anilor, viaţă îi vă duce ba departe, ba aproape unul de celalalt, dar nu vă distruge prietenia lor, rămânând uniti de pasiunea pentru munţi. Filmul este bazat pe romanul „The Eight Mountains” de Paolo Cognetti.

Miercuri, 16 august – Pentru mine tu eşti Ceauşescu (2022), regia: Sebastian Mihăilescu, AP12, Romania, 85 min. Premii: Best Central and East European Documentary Film, Best Cinematography, Ji.hlava, 2021, New Talent Award, DocLisboa, 2021 şi 10 nominalizări la Premiile GOPO.

Sinopsis: La limita dintre ficţiune şi documentar, „Pentru mine tu eşti Ceauşescu” aduce în fata camerei tineri intre 15 şi 22 de ani, provenind din medii diferite, care participa la audiţii pentru rolul lui Nicolae Ceauşescu în tinereţe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivaţia din spatele acţiunilor sale.

Adolescenţii transforma în ficţiune o serie de documente oficiale şi se raportează la tânărul comunist că la un personaj de ficţiune, fară idei preconcepute, insusindu-şi caracteristicile sale în funcţie de pasiunile lor, prin prisma clişeelor din cinematografia comerciala.

Un portret al noii generaţii şi o imagine a moştenirii trecutului, acum când reţelele de socializare au la baza aceeaşi dorinţă de preamărire specifică anilor ’30.

Joi, 17 august – Aproape / Close (2023), regia: Lukas Dhont, AP 12, Belgia, 105 min. Premii: 1 nominalizare la Oscar, alte 48 premii şi 62 nominalizări.

Sinopsis: La 13 ani, prietenia este un sentiment de nepreţuit. Leo şi Remi împart totul de când se ştiu, însă primele semne ale adolescentei le pun intimitatea relaţiei la grea încercare. O legătură profunda care se rupe brusc şi tragic, lasandu-l pe Leo să înţeleaga cu ce a greşit.

Vineri, 18 august – Toate fricile lui Beau / Beau îs afraid (2023), regia: Ari Aster, N15, Statele Unite, 179 min.

Sinopsis: După moartea subita a mamei sale, Beau nu se simte bine – paranoia îi îngreunează viaţă şi medicamentele pe care i le prescrie terapeutul nu par a fi o soluţie buna. În drumul sau înapoi acasă, Beau îşi confrunta trecutul, prezentul şi viitorul, iar în cele din urma este nevoit să-şi depăşească cele mai întunecate frici pentru a-şi îndeplini visele.

Sâmbăta, 19 august – Triunghiul Tristeţii /Triangle of Sadness (2022), regia: Ruben Ă-stlund, AP 12, premiera în Romania 2022, Statele Unite, 150 min. Premii: 3 nominalizări la Oscar, alte 21 premii şi 71 nominalizări. Sinopsis: Carl (Harris Dickinson) şi Yaya (Charlbi Dean), un celebru cuplu de fotomodele, sunt invitaţi într-o croaziera de lux pentru oameni super-bogaţi, dar de o moralitate îndoielnică. Printre ei, un oligarh rus, un traficant de arme britanic, dar şi un alcoolic care citează din Marx şi care este chiar căpitanul navei (Woody Harrelson). Ceea ce la început părea poza perfecta de Instagram, se transforma într-un spectacol grotesc.

Duminică, 20 august – Jucăria noua / Le nouveau jouet (2023), regia: James Huth, AG, premiera în Romania 2023, Franţa, 112 min.

Sinopsis: Sami trăieşte fericit într-un cartier din suburbii alături de soţia să, care aşteaptă un copil. Pentru a asigura nevoile viitoarei familii, Sami se angajează că paznic de noapte într-un magazin cu produse de lux, deţinut de Philippe Etienne, cel mai bogat om din Franţa. De ziua fiului sau, Alexandre, Philippe inaugurează raionul de jucării al magazinului şi îi spune acestuia că poate lua orice îşi doreşte. Alexandre îl alege pe Sami drept noua să jucărie.

Filmul este inspirat de comedia clasica „Le Jouet” din 1976, regizata de Francis Veber.

Evenimentul organizat de Primăria Sectorului 3 perseverează în ceea ce şi-a propus de la bun început: să ofere spectatorilor o alternativă la vizionarea filmelor la televizor şi să apropie publicul larg de filmul european şi de filmul de autor, în general. Utilizând echipamente performante, un proiector digital mobil de 18.300 de lumeni şi un ecran gonflabil de 120 mp, Cinema în aer liber oferă o calitate a proiecţiei întâlnită în marile sali de cinema ale lumii. Desi pe insula, sub cerul liber, peliculele vor putea fi vizionate în condiţiile unei sali de cinema moderne, la standarde europene.

„Cinema în aer liber” este membru al reţelei „Europa Cinemas”. Detalii despre filme, programul complet şi regulament pot fi găsite online.

Destinații de weekend: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară
Evenimente sâmbătă, 18 mai 2024, 09:00

Destinații de weekend: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

„Noaptea Muzeelor” revine în Bucureşti şi în ţară sâmbătă, la 18 mai, sub deviza „Muzeele, sustenabilitatea şi starea de...

Destinații de weekend: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară
ORADEA: Tineri interpreți din 10 judeţe, la un festival-concurs de muzică populară
Evenimente vineri, 17 mai 2024, 12:31

ORADEA: Tineri interpreți din 10 judeţe, la un festival-concurs de muzică populară

Festivalul-concurs naţional de muzică populară „Florica Ungur” va aduce pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, în data...

ORADEA: Tineri interpreți din 10 judeţe, la un festival-concurs de muzică populară
BUCUREȘTI: AstroFest revine în Parcul Crângași
Evenimente vineri, 17 mai 2024, 12:00

BUCUREȘTI: AstroFest revine în Parcul Crângași

AstroFest, cel mai mare festival de ştiinţă, astronomie şi explorare a spaţiului din România, revine în Parcul Crângaşi, între 17 şi 18...

BUCUREȘTI: AstroFest revine în Parcul Crângași
BRAȘOV: Parada câinilor de companie
Evenimente vineri, 17 mai 2024, 10:00

BRAȘOV: Parada câinilor de companie

În cadrul evenimentului, câinii vor purta accesorii vestimentare special create de Modarom, oferindu-le ocazia de a străluci în toată...

BRAȘOV: Parada câinilor de companie
Evenimente vineri, 17 mai 2024, 08:30

Concursul de alergare EcoRun Moieciu va avea loc în weekend

Cei mai buni alergători sunt așteptați la Moieciu de Sus, scrie Radio România Brașov FM. Asociația Club Sportiv EcoRun, în colaborare...

Concursul de alergare EcoRun Moieciu va avea loc în weekend
Evenimente joi, 16 mai 2024, 22:01

CRAIOVA: Festivalul Internaţional Shakespeare, la start

Programul ediției include peste 350 de spectacole de teatru, concerte, parade, ateliere și lansări de carte. A 18-a ediţie a Festivalului...

CRAIOVA: Festivalul Internaţional Shakespeare, la start
Evenimente joi, 16 mai 2024, 16:30

Tradiţii gastronomice şi show-uri tradiţionale, în weekend, la Asian Food Fest

Tradiţii gastronomice şi culturale din 15 ţări asiatice vor fi prezentate, de vineri până duminică, la cea de-a patra ediţie a Asian Food...

Tradiţii gastronomice şi show-uri tradiţionale, în weekend, la Asian Food Fest
Evenimente joi, 16 mai 2024, 15:00

Festivalul Internațional de Teatru Idiș, între 28 și 31 mai

Teatrul Evreiesc de Stat organizează, în perioada 28 – 31 mai, cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST. Pe...

Festivalul Internațional de Teatru Idiș, între 28 și 31 mai