Ascultă Radio Vacanța Live

Art Safari Love Edition: Lucrări ale National Portrait Gallery, în premieră la București

Având-o drept curator pe Lucy Peltz, expoziţia se doreşte o incursiune în intimitatea celor mai faimoase cupluri din secolul al XVI-lea până în prezent.

Art Safari Love Edition: Lucrări ale National Portrait Gallery, în premieră la București

Articol de AP, 29 iunie 2023, 12:52 / actualizat: 1 iulie 2023, 23:06

Sezonul de vară Art Safari Love Edition se deschide de vineri, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani, urmând să se încheie pe 10 septembrie.

Organizatorii vor prezenta, în premieră, exponate de la National Portrait Gallery din Londra, dar şi artă românească clasică şi contemporană semnată de Constantin Artachino şi Ion Alin Gheorghiu.

„Aşa cum aţi aflat deja, nu doar prin culoarea pereţilor, dar şi prin conţinutul expoziţional, această expoziţie este dedicată dragostei. De data aceasta, avem patru expoziţii unde dragostea este un fir roz care le uneşte, fie că vorbim de dragostea doamnei Ana-Maria Smigelschi pentru Ion Alin Gheorghiu, fie că vorbim de bătălia dintre bine şi rău, pe care o vedeţi în foarte complicata expoziţie curatoriată de Ruth Hibbard, sau dacă vorbim de minunatele picturi simboliste din expoziţia curatoriată de Elena Olariu, sau, bineînţeles, dacă vorbim de inima Art Safari Love Edition, curatoriată de Lucy Peltz, Love Stories”, a declarat Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de Artă de la Veneţia, la conferinţa de presă de inaugurare a evenimentului.

Ambasadorul Marii Britanii în România a evidenţiat importanţa prezenţei expoziţiei de la National Portrait Gallery din Londra la Bucureşti, o oportunitate de a fi vizitată de români şi de numeroşii turişti englezi care vin vara în România.

„National Portrait Gallery tocmai s-a redeschis în Londra şi este deschisă, iată, şi în România, în centrul istoric al Bucureştiului. Cred că este pentru prima dată când National Portrait Gallery face o expoziţie în fiecare ţară din estul Europei. Mă gândesc că muzeele londoneze reprezintă o sursă clară de colaborare. Sunt oameni din toată lumea care vin să vadă muzeele şi galeriile noastre şi este vital ca acestea să împărtăşească din experienţa lor”, a spus Andrew James Noble, citat de Agerpres.

Diplomatul englez a remarcat că expoziţia National Portrait Gallery din Londra se deschide la o zi după adoptarea de către Parlamentul României a unor prevederi vizând protecţia tinerelor femei, salutând în context decizia Legislativului român.

Art Safari Love Edition aduce, în premieră naţională, expoziţia Love Stories de la National Portrait Gallery din Londra, unul dintre cele mai importante muzee internaţionale, cu cea mai extinsă colecţie de portrete din lume, prezentând capodopere de Andy Warhol, Man Ray, Van Dyck sau David Hockney.

Având-o drept curator pe Lucy Peltz, expoziţia se doreşte o incursiune în intimitatea celor mai faimoase cupluri din secolul al XVI-lea până în prezent: Victoria şi David Beckham, Yoko Ono şi John Lennon, Harry şi Meghan Markle, Prinţesa Diana şi Prinţul Charles, Linda şi Paul McCartney, Salvador şi Gala Dali etc.

Potrivit organizatorilor, „portretele expuse la Bucureşti urmăresc chipul schimbător al iubirii, printr-o serie de poveşti reale dominate de pasiune şi tragedie’. ”Love Stories’ este o expoziţie-odă închinată dragostei. De la ideea că dragostea era o boală periculoasă, până la celebrarea contemporană a acesteia ca modalitate de a găsi împlinirea în viaţă, iubirea a fost o trăsătură constantă şi definitorie pentru umanitate”.

Love Stories cuprinde şi o secţiune românească cu opere semnate de artişti români, printre care marele pictor Nicolae Grigorescu, dar şi corespondenţa de dragoste dintre Constantin Brâncuşi şi una dintre marile sale iubiri, dansatoarea Florence Meyer.

„Din secolul al XVI-lea până în prezent, portretul a fost strâns legat de ideea de iubire şi dorinţă şi de recunoaştere socială a relaţiilor. Portretele sunt înregistrări vizuale ale dragostei, rudeniei, amintiri ale persoanelor dragi decedate sau absente şi au fost oferite dintotdeauna în semn de dragoste. Dragostea şi relaţiile reprezintă astfel o temă cu tradiţie în istoria portretului, care va fi explorată şi în Love Stories, printr-o selecţie de lucrări-cheie din colecţia National Portrait Gallery, Londra”, consideră Lucy Peltz.

Aripa contemporană a Palatului de pe Lipscani va fi ocupată de duelul artistic Ondine Slimvoschi (n. 1982) vs. Paul Marat Baraka (n. 1994), într-o expoziţie curatoriată de Ruth Hibbard de la Victoria & Albert Museum, Londra, ‘Nymphs and Zombies: Ondine’s Hope and Baraka’s Despair’, care propune ‘o lume de basm versus o scenă SF cu zombie!’.

Despre această expunere, care prezintă lucrările a doi artişti contemporani, cu două viziuni diametral opuse, uniţi într-o expoziţie neconvenţională, Ruth Hibbard, a afirmat că este o expoziţie „cu două intrări diferite”.

„Operele ambilor artişti sunt aduse împreună la mijlocul spaţiului expoziţional, într-o singură cameră, pe care o poţi accesa din ambele părţi. Aici poţi să compari viziunile diferite ale lui Ondine şi Baraka şi să decizi dacă eşti parte din echipa Nymphs sau din echipa Zombies”, a transmis curatoarea.

Ondine Slimovschi este o artistă a mitologiei senine şi a bestiarului basmelor frumoase. Foloseşte portretul feminin ca instrument prin care sugerează emoţii puternice, în timp ce Paul Baraka se concentrează pe subiecte şocante şi provocatoare. Abordarea sa este şi una critică, evidenţiind banalitatea răului prin sarcasm şi ironie, precizează organizatorii expoziţiei.

Art Safari continuă seria dedicată recuperării marilor maeştri români cu pictorul Constantin Artachino (1870 – 1954), expoziţie realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti (curator: Elena Olariu; scenografie: Cosmin Florea, unul dintre cei mai apreciaţi scenografi de teatru din România), şi cu expoziţia Ion Alin Gheorghiu (1929 – 2001), îngrijită de Ana-Maria Smigelschi, text curatorial semnat de Andrei Pleşu.

Pânzele semnate de Ion Alin Gheorghiu, unul dintre cei mai importanţi pictori postmoderni români, sunt lucrări abstracte şi de dimensiuni mari.

„Fiecare imagine e o sinteză de senzualitate şi disciplină, de spontaneitate autentică şi ‘clasicism’ sobru, cu discrete subterane baroce, Alin Gheorghiu are toate datele unui maestru de anvergură, ale unui model de profesionalitate şi inspiraţie. Din păcate, am uneori senzaţia că nevoia de modele e, astăzi, diminuată, în criză de criterii şi de cultură. O soluţie plauzibilă a acestei, sper, trecătoare crize este chiar expoziţia de la Art Safari”, afirmă Andrei Pleşu, textul curatorial care însoţeşte expoziţia.

Pe lângă cele patru expoziţii, Art Safari va expune şi o serie de instalaţii care completează experienţa de vizitare, copiii având propriul lor Art Safari, care cuprinde ateliere de creaţie şi tururi ghidate în expoziţii.

Programul de vizitare Art Safari (30 iunie – 10 septembrie) este de joi până duminică în intervalul orar 12:00 – 21:00; Night Tours – în fiecare vineri şi sâmbătă 22:00 – 1:00.

Bilete se pot cumpăra online sau direct de la intrarea în Palatul Dacia-România.

Art Safari este proiect cultural naţional strategic sprijinit de Ministerul Culturii şi este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 11 ediţii de până acum a înregistrat peste 400.000 de vizitatori.

FOTO: Facebook/Art Safari Bucharest

„JAZZ BASTION.Together”, toată luna august, la Bastionul Țesătorilor din Brașov
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 12:30

„JAZZ BASTION.Together”, toată luna august, la Bastionul Țesătorilor din Brașov

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță începerea celei de-a patra ediții a stagiunii JAZZ BASTION....

„JAZZ BASTION.Together”, toată luna august, la Bastionul Țesătorilor din Brașov
Transport special cu autobuzul la Râșnov, pe perioada Rockstadt Extreme Fest
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 11:00

Transport special cu autobuzul la Râșnov, pe perioada Rockstadt Extreme Fest

Organizatorii și Primăria vor pune la dispoziție autobuze, dar și parcare gratuită la intrarea în Râșnov pentru cei care vor veni la...

Transport special cu autobuzul la Râșnov, pe perioada Rockstadt Extreme Fest
Încep Serbările Transilvane
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 10:20

Încep Serbările Transilvane

Ediția reunește 20 de ansambluri folclorice din Cehia, Slovacia, Grecia, Macedonia, Moldova și România. Festivalul Internațional Serbările...

Încep Serbările Transilvane
Făgăraş Fest, un festival pentru iubitorii de natură
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 07:30

Făgăraş Fest, un festival pentru iubitorii de natură

Evenimentul este organizat de Fundaţia Conservation Carpathia şi ProPark – Fundaţia pentru Arii Protejate. La final de săptămână, în...

Făgăraş Fest, un festival pentru iubitorii de natură
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 20:00

Expoziție și ateliere dedicate persoanelor nevăzătoare, la Cetatea Feldioara

Expoziția „Atingerea memoriei” face parte dintr-un proiect care își propune să ofere o experiență culturală completă persoanelor...

Expoziție și ateliere dedicate persoanelor nevăzătoare, la Cetatea Feldioara
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 17:45

”Festivalul Fânului”, în weekend, la Șoarș

Festivalul ce are loc la Șoarș, județul Brașov, va cuprinde o degustare de produse tradiționale, dar şi un spectacol artistic cu intrare...

”Festivalul Fânului”, în weekend, la Șoarș
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 14:00

Expoziție fotografică și Jam Session Acustic, sâmbătă, la Brașov

Proiectul Insert ArtHub Urban își continuă scopul de a revitaliza spațiile publice din Centrul Istoric al Brașovului, printr-o serie de...

Expoziție fotografică și Jam Session Acustic, sâmbătă, la Brașov
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 12:30

Peste 100 de artiști vor face spectacol la Festivalul Sighișoara Medievală

În perioada 26 – 28 iulie 2024, Cetatea Medievală a Sighişoarei va fi locul unde cavalerii, domniţele şi zânele de odinioară se întâlnesc....

Peste 100 de artiști vor face spectacol la Festivalul Sighișoara Medievală