Ascultă Radio Vacanța Live

Ultima săptămână a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului de la Constanţa

A șaptea și ultima săptămână a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului SEAS 2023 este tot una plină, cu cinci spectacole de la Piatra Neamț, Târgu-Mureș, București și Craiova.

Ultima săptămână a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului de la Constanţa

Articol de Doina Sîrbu, 21 august 2023, 15:18 / actualizat: 21 august 2023, 20:56

Marți, 22 august, de la ora 21:00, sunteţi invitatţi la Parcul Arheologic, unde Teatrul Tineretului Piatra Neamț prezintă „VISĂTORUL după Ian McEwan, un spectacol-concert de Ada Milea.

Într-o lume în care suntem învățați de mici că trebuie să fim mereu „numărul 1“, că trebuie să respectăm regulile rutinei zilnice, un copil îndrăznește să îmbogățească această realitate cu vise năstrușnice, cu personaje fabuloase și întâmplări neașteptate. În aventurile sale fantastice, zecile de păpuși ale surorii sale mai mici iau în stăpânire spațiul casei, iar motanul bătrân al familiei are ascuns în blană un fermoar fermecat, prin care se deschide o altă lume. Un spectacol – concert, în care orice sunet poate deveni muzică, iar visele devin la fel de importante ca faptele reale.

Miercuri, 23 august, la ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, aceeași trupă a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț prezintă „RINOCERII” de Eugène Ionesco, în regia lui Radu Iacoban.

Locuitorii unui mic oraș francez se transformă treptat în rinoceri. Figura principală a piesei, Berenger, un om obișnuit, de multe ori subevaluat și criticat pentru dependența sa de alcool, se dovedește a fi singurul imun la metamorfoză.

Poate nu întâmplător spectacolul „Rinocerii” a fost programat într-o zi care, pe vremea dictaturii comuniste din România, era dedicată marilor defilări și spectacole festive ce arătau lumii tot un fel de rinocerizare. 

„În anii ‘50 ai secolului trecut, Eugène Ionesco scria o piesă în apărarea unicității si demnității persoanei. Prin spectacolul creat la Teatrul Tineretului ne punem întrebări asupra unei lumi modelate de suprapunerea spațiului digital cu realitatea concretă. Cu toții ne întâlnim, cel puțin o dată în viață, cu situații insolite, bizare, care ne testează limitele și ne obligă să facem alegeri. Cum reacționăm la provocare? În acord cu viziunea lui Ionesco, ne dorim ca acest spectacol să fie un antidot contra infestării societății cu ură și un tonic pentru fortificarea gândirii critice”, spun creatorii spectacolului.

Joi, 24 august, ora 21:00, sunteţi invitaţi în Parcul Arheologic, unde Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu” prezintă comedia „SOȚ DE VÂNZARE” de Mikhail Zadornov și Sergei Fomin, regia Csaba Varga.

Spectacolul spune povestea unui cuplu în pragul aniversării a douăzeci de ani de căsnicie. Totul merge bine, când un personaj misterios sună la ușa acestora și le face o propunere greu de refuzat. Ce întorsătură iau lucrurile de acum încolo și cum vor reuși cele trei personaje să treacă peste această etapă a vieții lor urmează să aflați în spectacolul Companiei Liviu Rebreanu.

Vineri, 25 august, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Mic din București prezintă „TARTUFFE SAU IMPOSTORUL” de  J.B.P de Molière, în regia lui Gelu Colceag

Este considerată una dintre cele mai puternice comedii de caracter din literatura mondială, scrisă cu scopul de a denunța fanatismul religios și ipocrizia practicată de nobilii și marii burghezi în secolul al XVII-lea. Prima variantă a piesei, scrisă în anul 1664, prezentată în fața regelui Ludovic al XIV-lea, a fost contestată și interzisă. Trei ani mai târziu textul a stârnit din nou controverse și a dus la interzicerea lui chiar de către arhiepiscopul Parisului. Comedia a putut fi jucată în versiune integrală abia în februarie 1669, prin bunăvoința Regelui Soare, și a reprezentat un adevărat succes.

Regizorul Gelu Colceag propune publicului un spectacol de teatru în teatru, în care explorează cu subtilitate si inteligență efectele comice produse de intrigă, prin satirizarea ipocriziei, vicleniei și naivității.

Dacă SEAS 2022 a început cu un spectacol al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, SEAS 2023 se încheie cu o producție a aceluiași teatru. Duminică, 27 august, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, se va juca „1,2,3…BÉBÉ”, o comedie de André Roussin, regia fiind semnată de Alexandru Boureanu și Raluca Păun.

Ziua în care Charles Jaquet, ministrul Educației, Familiei și Culturii, dușman înfocat al viciului și păcatului, repurtează un succes politic fulminant închizând bordelurile și interzicând avorturile, este și ziua în care, ajuns acasă, primește lovitură după lovitură, întâi de la fiu, apoi de la soție. Aceștia au să-i comunice niște vești cel puțin șocante. Cariera sa, viitorul fiului și nunta fiicei sale sunt în pericol. Singura sa speranță rămâne ca testele cu iepuroaică să fie negative. O comedie spumoasă scrisă în anul 1951, dar extrem de actuală și azi. Un spectacol plin de neprevăzut și de întorsături de situație.

SEAS – STAGIUNEA ESTIVALĂ A ARTELOR SPECTACOLULUI, Constanța, iulie – august 2023 este un eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța și finanțat de  Consiliul Județean Constanța, având ca partener principal Primăria Constanța și ca parteneri Universitatea „Ovidius” Constanța și City Park Mall.

SEAS a fost conceput pentru a oferi constănțenilor, dar și turiștilor care aleg litoralul românesc pe perioada verii, șansa de a vedea o selecție variată de spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară. Programul integral al stagiunii poate fi consultat pe website-ul www.seas.ro .

Biletele pot fiachiziționate de la agenția de bilete a TSC din bulevardul Tomis nr. 97, de la Info Desk City Mall, dar și online, pe platforma MyStage.

În zilele în care sunt programate spectacole, biletele pot fi achiziționate și de la casa de bilete din incinta Teatrului de Vară Soveja sau casa de bilete de la Parcul Arheologic, cu două ore înainte de spectacole.

TEXT: Doina Sîrbu

FOTO: Teatrul de Stat Constanţa

Etichete:
cum respira pamantul galeria9 rrbv
Evenimente luni, 27 noiembrie 2023, 15:46

„Cum respiră pământul”, cea mai nouă expoziție de la Galeria9

20 de instantanee surprinse de Dan Mihalcea ne prezintă în diverse anotimpuri Vulcanii Noroioși, din Buzău. „Cum respiră pământul” este...

„Cum respiră pământul”, cea mai nouă expoziție de la Galeria9
Târg de 1 Decembrie, în Parcul Tudor Arghezi
Evenimente luni, 27 noiembrie 2023, 12:26

Târg de 1 Decembrie, în Parcul Tudor Arghezi

Pe 1 decembrie, bucureștenii sunt așteptați să se bucure de târgul tradițional „Poftim, din România”, organizat cu ocazia Zilei Naționale...

Târg de 1 Decembrie, în Parcul Tudor Arghezi
Cea mai veche ie din România, la Art Safari
Evenimente luni, 27 noiembrie 2023, 12:00

Cea mai veche ie din România, la Art Safari

Ziua Națională a României aduce la Art Safari, într-o primă prezentare, cea mai veche ie identificată pe teritoriul țării noastre. Alături...

Cea mai veche ie din România, la Art Safari
media art la centrul cultural reduta brasov
Evenimente luni, 27 noiembrie 2023, 09:26

Expoziția MEDIA ART, la Galeria „Reduta” din Brașov

Expoziția MEDIA ART vă prezintă o ființă virtuală suprarealistă, dar și lucrări în tehnică mixtă pe pânză purtând semnătura...

Expoziția MEDIA ART, la Galeria „Reduta” din Brașov
Evenimente duminică, 26 noiembrie 2023, 20:18

IAȘI: „Lăsați-mă să cânt”, recital de canto

Intrarea va fi liberă. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”...

IAȘI: „Lăsați-mă să cânt”, recital de canto
Evenimente duminică, 26 noiembrie 2023, 19:10

OLT: La Corabia, a fost lansat la apă vaporașul „Independența”

La Corabia, Olt, a fost lansat la apă vaporasul  „Independența”, care va permite plimbări pe Dunăre, va asigura un acces mai bun la...

OLT: La Corabia, a fost lansat la apă vaporașul „Independența”
Evenimente duminică, 26 noiembrie 2023, 13:00

Două concerte de sărbători, pregătite de Biserica Neagră

Corul Bach al Bisericii Negre, alături de ansamblul Capella  Coronensis, dirijat de Steffen Schlandt, vă așteaptă duminică, 10 decembrie,...

Două concerte de sărbători, pregătite de Biserica Neagră
Evenimente duminică, 26 noiembrie 2023, 10:45

Tur ghidat în Galeria de Artă Românească a Muzeului de Artă, pe 29 noiembrie

Pe 29 noiembrie, cei care vor trece pragul Muzeului de Artă Brașov vor putea descoperi, alături de specialiști, artiști consacrați români și...

Tur ghidat în Galeria de Artă Românească a Muzeului de Artă, pe 29 noiembrie