Roma, un muzeu religios în aer liber care merită explorat la pas
Pentru a evita aglomerația, încearcă să urmezi pașii unui sfânt din secolul al XVI-lea.

Articol de AP, 24 mai 2025, 14:44
Roma este o comoară de bogății religioase care atrage peste 30 de milioane de vizitatori anual, iar anul 2025 este unul deosebit de important pentru acest leagăn al catolicismului.
Vaticanul celebrează un An Jubiliar cu zeci de evenimente. Funeraliile Papei Francisc și alegerea unui nou pontif au adus, de asemenea, capitala Italiei în centrul atenției, notează Euronews.
Dacă te îndrepți spre Roma pentru a admira nenumăratele sale monumente religioase, poate fi dificil să știi de unde să începi.
Pentru un mod cu adevărat semnificativ de a vizita marile biserici ale Romei – și pentru a evita aglomerația – încearcă să urmezi pașii unui sfânt din secolul al XVI-lea.
Deși poate nu te-ai aștepta, Cetatea Eternă este o adevărată plăcere de explorat la pas.
De fapt, un clasament recent realizat de GuruWalk a plasat Roma pe primul loc ca fiind cel mai potrivit oraș pentru plimbări din lume, descriind-o drept „un muzeu în aer liber care merită explorat pe îndelete, pas cu pas”.
Urmează pașii unui sfânt din secolul al XVI-lea
Sfântul Filip Neri a conceput Pelerinajul celor Șapte Biserici în jurul anului 1553, iar parcurgerea traseului a devenit una dintre cele mai vechi tradiții religioase din Roma.
Există mici variații de traseu, dar în mare parte acesta măsoară aproximativ 25 de kilometri și șerpuiește prin tot orașul, legând cele șapte bazilici majore.
Dacă pornești dis-de-dimineață, poate fi o provocare impresionantă pentru o zi întreagă. Altfel, îl poți împărți în mai multe etape și folosi transportul public pentru a reveni la locul unde ai rămas.
Capodopere sculpturale și icoane bizantine
Este o idee bună să începi traseul la Bazilica Sfântul Petru. Având în vedere aglomerația din această perioadă, are sens să te așezi la coadă cât mai devreme pentru a aștepta cât mai puțin.
Vei putea admira mai ușor comorile artistice din imensa biserică, de la sculptura Pietà a lui Michelangelo la Baldachinul de bronz bogat ornamentat al lui Gian Lorenzo Bernini, deasupra altarului principal.
Pentru a vedea obiectivele pe traseu în timpul orelor de vizitare, e bine să mergi apoi spre Bazilica Santa Maria Maggiore, la aproximativ o oră de mers pe jos.
Traseul trece pe lângă impunătorul Castel Sant’Angelo și peste podul omonim, decorat cu îngeri din piatră înveșmântați în drapaje, oferind o priveliște unică asupra râului Tibru.
Strada pietruită și pitorească Via dei Coronari te duce spre Piazza Navona, unde se află teatrul acvatic al Fântânii celor Patru Râuri create de Bernini. Drumul continuă și trece chiar prin fața grandioasei Fântâni Trevi.
După încă 20 de minute de mers, ajungi la a doua mare biserică a Romei, unde Papa Francisc a ales să fie înmormântat.
Santa Maria Maggiore este un loc important pentru cultul Mariei, adăpostind o icoană bizantină sacră a Fecioarei, cunoscută sub numele de Salus Populi Romani – Protectoarea Poporului Roman.
Relicve sacre ale sfinților și martirilor
La o jumătate de oră de mers, trecând prin fața gării Termini și pe bulevardul larg Via dei Ramni, ajungi la San Lorenzo Fuori le Mura.
Biserica a fost reconstruită după bombardamentele din cel de-Al Doilea Război Mondial, dar se află pe locul martiriului Sfântului Laurențiu, care a fost ars de viu în anul 258. Relicvele sale sunt păstrate în interior.
Un alt segment de jumătate de oră te duce la Bazilica Santa Croce in Gerusalemme, trecând pe lângă poarta romană antică Porta Maggiore și pe lângă vechi apeducte.
Această structură barocă de piatră deschisă la culoare a fost concepută ca un uriaș relicvariu și adăpostește unele dintre cele mai faimoase relicve creștine, recuperate de Sfânta Elena, mama împăratului Constantin, în timpul pelerinajului său la Ierusalim în anul 325.
Printre ele se află Sfântul Cui, fragmente din Crucea Adevărată, o spină din Coroana lui Hristos și un os din degetul Sfântului Toma Apostolul.
De aici, urmează zidurile antice Aureliene de-a lungul Via Carlo Felice pentru 15 minute până la Bazilica Papală San Giovanni in Laterano.
Aceasta este Catedrala Romei și totodată cea mai veche și importantă bazilică din Occident.
Consacrată în secolul al IV-lea, adăpostește relicvele capetelor Apostolilor Romei, Petru și Pavel, păstrate într-un baldachin gotic aurit deasupra altarului papal.
Farmecul rural al Romei, de-a lungul străvechii Via Appia Antica
Următorul segment, către a șasea biserică, durează puțin peste o oră, trecând pe lângă zidurile Aureliene din secolul al III-lea și pe Via Appia Antica – o cale antică pe care pierzi agitația orașului și pășești într-un peisaj pastoral.
Bazilica San Sebastiano Fuori le Mura este mai simplă, cel puțin comparativ cu măreția celorlalte.
Adăpostește o săgeată și o parte din coloana martiriului Sfântului Sebastian, precum și Bustul Mântuitorului, ultima capodoperă sculpturală a lui Bernini, redescoperită în 2001 în conventul alăturat.
Ultima biserică este accesibilă pe Via delle Sette Chiese, numită astfel chiar după pelerinajul celor șapte biserici.
Drumul liniștit prin periferiile Romei duce la Bazilica San Paolo Fuori le Mura, a doua cea mai mare biserică din Roma. Fondată în secolul al IV-lea, a fost reconstruită în stil neoclasic după un incendiu în secolul al XIX-lea.
Nu rata claustrul, o curte interioară datând din secolul al XIII-lea, cu coloane grațioase încrustate cu mozaicuri.
Dacă îți sincronizezi bine traseul, te poți întoarce apoi pentru o plimbare de aproximativ o oră pe malurile Tibrului, cu un mic ocol prin pitorescul și labirinticul cartier Trastevere, încheind turul la Bazillica Sfântul Petru, la lumina caldă a apusului.