Ascultă Radio Vacanța Live

POLOVRAGI: Oază de liniște, în inima Gorjului. Descoperă noul sat de vacanță din Cheile Oltețului

POLOVRAGI: Oază de liniște, în inima Gorjului. Descoperă noul sat de vacanță din Cheile Oltețului

Articol de Nadia Deciu, 21 iulie 2023, 10:55 / actualizat: 21 iulie 2023, 14:59

Comuna Polovragi ar putea deveni noul pol al turismului în județul Gorj. Va fi construit de la zero un sat de vacanță la intrarea în Cheile Oltețului, la circa 2 kilometri de Mănăstirea Polovragi.

Spre deosebire de alte zone turistice, precum Rânca, la Polovragi a fost sistematizat terenul pe care vor fi amplasate unitățile de cazare. Au fost proiectate străzile, iluminatul public, se cunoaște traseul pentru apă și canalizare și pentru celelalte utilități. În total sunt 88 de parcele. Acestea sunt de 400 de metri pătrați și ajung până la 1.200 de metri pătrați.

De asemenea, a fost aprobată o singură culoare pentru fațade, respectiv alb și constructorii vor insista pe materiale precum lemnul și piatra. Acoperișul va fi maro sau roșu și va fi din șiță sau țiglă. Nivelul de înălțime al pensiunilor și al caselor de vacanță va fi de maximum 2 etaje și mansardă. Până în momentul de față au fost concesionate două treimi din terenuri. Prețul este unul atractiv, respectiv de 0,6 euro pe metru pătrat pe an, după cum a precizat primarul din Polovragi, Gheorghe Epure.

O pensiune este gata

Edilul din Polovragi a declarat că a fost construită deja o primă pensiune în zona satului de vacanță și au mai fost aprobate autorizații pentru alte două. În satul de vacanță va fi construită și o biserică, precum și un magazin. Se mai ia în calcul o zonă de agrement.

„Va fi cel mai nou sat de vacanță din județ și din zona submontană. Vom avea ceva nou, unitar și fără excese de înălțime și de culoare sau de arhitectură.

Va fi ceva unic în România, sunt sigur. Vom avea la final câteva sute de locuri de cazare realizate cu ajutorul concesionarilor. O pensiune este gata deja și pentru altele două sunt autorizații de construire.

Numai case de vacanță și pensiuni vom avea acolo. Niciun fel de construcție cu altă destinație. Vrem să fie liniște, să avem cât mai mulți turiști.

Nu va fi niciun hotel acolo de mari dimensiuni. Până acum avem terenuri concesionate de persoane din Dolj, Gorj, București, Constanța și din județe din Moldova”, a declarat Gheorghe Epure, edilul din Polovragi.

Au existat înainte de pandemie investitori din SUA care s-au arătat interesați să ridice un hotel în Polovragi, însă pandemia de coronavirus le-a dat proiectele peste cap.

Vor să refacă o așezare dacică

Gheorghe Epure a precizat că în paralel cu amenajarea satului de vacanță se lucrează la câteva proiecte pentru dezvoltarea domeniului turistic și de agrement în stațiunea de interes local Polovragi. Există un proiect pentru reconstrucția unei așezări dacice din zonă. Se dorește obținerea unui aviz conform căruia descărcarea arheologică este finalizată:

„La Polovragi am avut așezări dacice. Vrem să reconstruim o așezare și să devină obiectiv turistic. Deocamdată nu este încheiată descărcarea arheologică. Avem, de asemenea, în obiectiv și o zonă de campare cu toalete și dușuri. Există terenul.

Avem 4 milioane de lei pentru o parcare de peste 200 de locuri lângă mănăstire și amplasarea a 10 stații de încărcare pentru vehicule electrice, pentru un buget de 2 milioane de lei. Și aici avem finanțarea. Vor fi 4 stații lângă mănăstire, 4 lângă stadion și 2 la primărie”, a mai declarat primarul din Polovragi.

Despre comuna Polovragi

Comuna Polovragi este așezată în Depresiunea Polovragi, depresiune situată în partea central sud-vestică a țării, făcând parte din Depresiunea Subcarpatică Olteană cuprinsă între Bistrița Vâlcii și Tismana. Accesul în localitate se face foarte ușor fiind străbătută de DN67 (Târgu Jiu–Râmnicu Vâlcea) la sud și de drumul județean 665 desprins din DN67 pe traseul Horezu – Vaideeni – Polovragi – Novaci – Bumbești Jiu.

Denumirea localității, toponimie românească cu rezonanță particulară, a dat naștere la multe interpretări. Unii au pus-o în legătură cu o plantă numită povragă sau polvragă, folosită ca medicament. Alții au derivat-o de la un cuvânt grecesc compus, care ar însemna mult stâncoasă (Ghenadie Enăceanu).

Numele ar putea veni de la cuvintele slave indicând o jumătate de vale cu maluri râpoase (Iorgu Iordan). Alții au văzut în ea o vale diabolică sau o câmpie vrăjită (Aurelian Sacerdoteanu).

Cu toate acestea n-ar fi exclus ca denumirea să fie de origine geto-dacă, cuprinzând în sine o criptogramă nedescifrată încă, referitoare la credințele religioase și practicile medicale răspândite în viața strămoșilor noștri, relateaza gds.ro. Comuna Polovragi este cunoscută ca centru etnografic și istoric. Din punct de vedere al ocupațiilor tradiționale, Polovragiul este cunoscut ca zonă de practicare a pomiculturii, creșterea animalelor, artă populară tradițională (cusături – țesături, sculptură în lemn, cioplitură în lemn, împletituri), exploatarea și prelucrarea lemnului.

Creșterea ovinelor și bovinelor continuă să reprezinte emblema locului. Conform ultimului recensământ în Polovragi mai sunt 2.800 de locuitori.

=====

Radio România Oltenia Craiova – Cosmin Meca

sursa imagine: unsplash

La pas, prin Iași: Palatul Culturii
Destinații miercuri, 30 aprilie 2025, 16:06

La pas, prin Iași: Palatul Culturii

Clădirea impunătoare, cu turnuri gotice și ceasul care vestește ora, domină orașul ca o amintire vie a trecutului nobil al Moldovei. Turistul...

La pas, prin Iași: Palatul Culturii
Delta Dunării, destinație de tradiție pentru minivacanța de 1 Mai
Destinații miercuri, 30 aprilie 2025, 13:30

Delta Dunării, destinație de tradiție pentru minivacanța de 1 Mai

Gradul de rezervare a pensiunilor este de circa 80%, similar celui din perioada sărbătorilor pascale. Delta Dunării este o destinaţie de...

Delta Dunării, destinație de tradiție pentru minivacanța de 1 Mai
Puntea venețiană care leagă un palat de o închisoare
Destinații duminică, 27 aprilie 2025, 17:30

Puntea venețiană care leagă un palat de o închisoare

Puntea Suspinelor din Veneția îmbină eleganța arhitecturală cu o legendă romantică și un trecut dramatic, fiind un simbol al iubirii eterne....

Puntea venețiană care leagă un palat de o închisoare
Veneția impune din nou taxe de intrare
Destinații vineri, 18 aprilie 2025, 17:00

Veneția impune din nou taxe de intrare

Taxa se va aplica la 54 de date, mai ales în weekenduri, între 18 aprilie și 27 iulie, ceea ce reprezintă aproape dublul numărului de zile...

Veneția impune din nou taxe de intrare
Destinații miercuri, 16 aprilie 2025, 14:00

TULCEA: Plaja Gura Portiței va fi redeschisă din iunie

Finalizarea lucrărilor de modernizare a plajei Gura Portiței vor amâna deschiderea acesteia în prima parte a sezonului turistic, însă...

TULCEA: Plaja Gura Portiței va fi redeschisă din iunie
Destinații duminică, 13 aprilie 2025, 18:01

Fântâna misterioasă a Cetății Neamț

O fântână din vremuri medievale păstrează și azi dorințele și legendele celor care o vizitează. Se spune că norocul ți-l mai faci și cu...

Fântâna misterioasă a Cetății Neamț
Destinații vineri, 11 aprilie 2025, 18:30

Călimănești-Căciulata, o stațiune pentru patru anotimpuri

Cea mai frumoasă staţiune de pe malul Oltului i se dezvăluie turistului prin ce are mai interesant. Localitatea Călimănești este atestată...

Călimănești-Căciulata, o stațiune pentru patru anotimpuri
Destinații luni, 7 aprilie 2025, 11:00

12 motive pentru a vizita Maramureșul

Maramureșul este locul unde trebui să ajungi măcar o dată în viață, așa că dacă nu ai făcut-o până acum, îți prezentăm câteva motive...

12 motive pentru a vizita Maramureșul