Ascultă Radio Vacanța Live

Lista țărilor europene în care turiștii pot înota în cele mai curate ape

Destinații precum Cipru, Austria, Croația și Grecia conduc detașat în ierarhie.

Lista țărilor europene în care turiștii pot înota în cele mai curate ape

Articol de AP, 4 iunie 2024, 17:24

Agenția Europeană de Mediu prezentat lista țărilor din Europa în care turiștii pot înota în cele mai curate ape și care sunt destinațiile de care pasionații de înot ar trebui să se ferească atunci când își planifică vacanțele.

Cele mai multe zone de scăldat din Uniunea Europeană sunt sigure pentru înot. Însă, există unele variații, relatează Radio România.

În general, calitatea apei din mări și oceane este mai bună decât cea a apei din râuri și lacuri.

În 2023, aproximativ 89% din apele de îmbăiere de coastă din UE au fost clasificate ca fiind excelente, în comparație cu puțin sub 79% din apele de îmbăiere fără ieșire la mare, potrivit euronews.com.

Țările europene cu cea mai bună apă de scăldat

Anul trecut, 85% dintre cele 22.081 de ape pentru scăldat din Europa raportate erau de calitate excelentă. Destinații precum Cipru, Austria, Croația și Grecia conduc detașat, cu 95% sau mai mult din apele pentru scăldat evaluate ca fiind excelente.

Pe de altă parte, destinații precum Albania, Belgia, Estonia, Ungaria și Polonia nu au reușit să atingă acest nivel, mai puțin de 70% din apele pentru scăldat îndeplinind acest standard.

În general, 96% din toate apele pentru scăldat din Uniunea Europeană au respectat cel puțin standardul minim de calitate până în sezonul 2023, așa cum prevede Directiva privind apele pentru scăldat (BWD).

Conform raportului, calitatea apei pentru scăldat din Europa s-a îmbunătățit datorită unor politici bune. Tratarea și gestionarea au redus poluanții și agenții patogeni, făcând ca zonele urbane, altădată poluate, să fie sigure pentru scăldat.

Țările din UE în care calitatea apelor de înot estre slabă

Totuși, în unele țări din Uniunea Europeană calitatea apelor de înot este slabă. Este cazul Suediei, al Țărilor de Jos, al Irlandei și al Estoniei, unde 3% sau mai mult din zonele de scăldat au o calitate slabă.

În cazul în care un loc de scăldat este etichetat ca fiind de calitate slabă, acesta este închis pentru sezonul următor, ceea ce înseamnă că nu este sigur pentru înot și că trebuie luate măsuri pentru a îmbunătăți situația.

Uniunea Europeană folosește BWD pentru a gestiona zonele pentru scăldat din întregul bloc comunitar. Aceștia identifică aceste zone și sezoanele de scăldat stabilite de acestea, apoi stabilesc planuri de monitorizare pentru apele de coastă, apele de tranziție, râurile și lacurile. Directiva nu se referă la piscinele de înot sau la spa-urile pe care le pot vizita turiștii.

Apa poluată poate cauza probleme de sănătate dacă este înghițită, cum ar fi tulburări de stomac și diaree. În plus, poate duce la infecții ale urechilor, ochilor și ale tractului respirator și, uneori, la boli mai grave.

Autoritățile testează în mod regulat apele de scăldat pentru bacterii precum E. coli și enterococi intestinali, care indică poluarea cu ape uzate și gunoi de grajd. Pe baza nivelului de bacterii, calitatea apei este clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „suficientă” sau „slabă”.

În 2015, Parisul a lansat un plan de pregătire a Senei pentru înot până la Jocurile Olimpice din 2024, investind 1,4 miliarde de euro în acest proiect. Până în 2025, după jocuri, parizienii vor avea acces la zone de înot de-a lungul Senei la Bras Marie, Bras de Grenelle și Bercy.

Până în prezent, lucrările de structură din Paris și din zona metropolitană au fost încheiate. Acestea au inclus modernizarea stațiilor de epurare a apelor uzate cu unități de dezinfecție și dezvăluirea unei piese de infrastructură importante: bazinul de stocare a apelor pluviale Austerlitz, cu o capacitate echivalentă cu 20 de bazine olimpice de înot.

Munte - Muntii Fagaras
Destinații marți, 4 iunie 2024, 08:30

Descoperă frumusețea ascunsă a Transilvaniei. Ghidul aventurierului modern

Transilvania, cu peisajele sale pitorești, istoria bogată și cultura vibrantă, rămâne un tărâm de legendă care așteaptă să fie explorat...

Descoperă frumusețea ascunsă a Transilvaniei. Ghidul aventurierului modern
liliac poza reuters
Destinații luni, 3 iunie 2024, 10:00

Peşterile din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, casă pentru mii de lilieci

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului adăpostește în jur de 800 de peșteri și avene. Câteva mii de exemplare de chiroptere din România,...

Peşterile din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, casă pentru mii de lilieci
S-a deschis sezonul la Ștrandul Termal Tășnad
Destinații duminică, 2 iunie 2024, 10:00

S-a deschis sezonul la Ștrandul Termal Tășnad

Ștrandul Termal Tășnad și-a consolidat în ultimii ani o poziție pe podiumul destinațiilor de vacanță în regiunea de nord-vest a țării....

S-a deschis sezonul la Ștrandul Termal Tășnad
Destinaţie de weekend: Salina Turda
Destinații joi, 30 mai 2024, 17:30

Destinaţie de weekend: Salina Turda

Primii turişti au trecut pragul Saline în anul 1992, iar investiţiile serioase au început din anul 2008. Salina Turda este o destinaţie unde...

Destinaţie de weekend: Salina Turda
Destinații joi, 30 mai 2024, 15:30

Castelul de Lut Valea Zânelor | FOTO

Povestea a început în anul 2014, când doi tineri au vrut să scape de agitația Capitalei, alături de băiețelul lor. Castelul de Lut Valea...

Castelul de Lut Valea Zânelor | FOTO
Destinații miercuri, 29 mai 2024, 16:30

Locuri de vizitat în Covasna

Covasna, județul  înființat în anul 1968, este situat în sud-estul Transilvaniei, în zona centrală a României. Este o zonă montană,...

Locuri de vizitat în Covasna
Destinații miercuri, 8 mai 2024, 17:30

Cetatea medievală Mălăiești, magnet pentru turiștii care ajung în Hunedoara

Cetatea medievală Mălăieşti, din comuna Sălaşu de Sus, reprezintă o atracție pentru turiștii amatori de ieșiri în natură. Comuna...

Cetatea medievală Mălăiești, magnet pentru turiștii care ajung în Hunedoara
Destinații marți, 7 mai 2024, 15:30

Maramureş: Muzeul Satului, redeschis publicului pentru sezonul de vară

Sezonul de vizitare a Muzeului Satului din municipiul Baia Mare va fi inaugurat în a doua zi de Paşti cu un mic târg al meşterilor populari şi...

Maramureş: Muzeul Satului, redeschis publicului pentru sezonul de vară