DISTRIBUIȚI

În staţiunea Mamaia, a început ieri, o nouă ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus Litoral, organizat de Radio România.

Până pe 5 august, vizitatorii sunt aşteptaţi cu numeroase cărţi la reducere, dar şi cu evenimente speciale. Mai sunt românii amatori de lectură? Am încercat să aflăm, întrebându-i pe turiștii prezenți aseară la deshiderea Târgului de Carte Gaudeamus.

„Nu prea mai citește lumea astăzi, dar eu fac asta zilnic. Copiii nu mai citesc și nu știu de ce! Profesorii își dau toată silința să le dea lecturi de vacanță. Probabil că televiziunea strică multe, dar și calculatorul, jocurile pe calculator și tabletele!“, ne-a spus o turistă din Galați.

„Nu știu! Eu, una, citesc! Băiețelului meu chiar îi cumpăr cărți și acum poate îmi cumpăr de-aici o carte pe care s-o citesc când merg acasă! Eu mă raportez la mine. La vremea noatră nu găseam cărți, pentru a le cumpăra! Dar ei preferă telefonul și atunci și eu pentru băiețel…mai condiționez. Poate e și un pic constrâns dar, în mare, citește“, ne-a declarat o doamnă din Buzău.

Unii dintre ei au venit alături de copii, cărora vor să le transmit pasiunea pentru citit. „Exemplul trebuie să-l dea părinții! Ei trebuie să cultive pasiunea pentru citit. Dacă părinții stau pe telefon și copiii vor sta tot pe telefon!“, este de părere un domn pe care l-am întâlnit la Târgul Gaudeamus Radio România Litoral.

Târgul Gaudeamus Litoral este deschis până pe 5 august, între orele 15.00 şi 23.00, iar intrarea este liberă. Vor fi lansări şi prezentări de carte, dar şi spectacole, în fiecare seară, de la ora 19:00, pe scena amenajată în Piaţeta Perla, recitaluri ale unor apreciaţi interpreţi de muzică uşoară şi populară, dar şi demonstraţii de dans.

Astăzi, atmosfera de spectacol va fi întreținută de Ansamblul Folcloric „Dorulețul” din Tulcea, Ansamblul Folcloric „Plai de dor” de la Niculițel, Asociația STRATONIS din Tuzla și Centrul Cultural „Ion Creangă” din Tuzla.

Seara de sâmbătă este rezervată șlagărelor românești. Pe scena din Piațeta Perla vor evolua Minivedetele Asociației Culturale „Belle Arti”, Ciro De Luca, Daniel Iordăchioaie și Aurelian Temișan.

Duminică, 4 august, ansamblurile folclorice „Dunărenii”, „Beștepeanca”, „Jocul”, „Ghiocel de Luncavița” și „Mușețeanca” vor oferi un show de excepție.

Luni, în seara decernării trofeelor, publicul se va delecta cu momentele artistice oferite de: Fanfara „Muzica Apelor”, Ansamblul Folcloric „Dorulețul” din Tulcea, Sorin Banciu, Maria Panov, Virginia Ciorogaru, Ansamblul Rușilor Lipoveni și ansamblul de dansuri țigănești.

Evenimentul, care se desfășoară sub semnul Anului Cărții în România, este organizat de Radio România – Echipa Gaudeamus și Radio România Constanța – în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța.

Foto: Alexandru Dolea