DISTRIBUIȚI

Structurile Ministerului de Interne dau asigurări că au luat toate măsurile necesare pentru ca sezonul estival să fie unul lipsit de probleme, din perspectiva atribuțiilor pe care le au Poliția, Jandarmeria și ISU Dobrogea. Se va acționa cu personalul propriu al instituțiilor de pe litoral, dar și cu ajutorul unor ofițeri și subofiteri detașati din țară.

Siguranța bunurilor turiștilor, dar și a localnicilor este prioritară, iar polițiștii vor lua măsuri care să descurajeze furturile. Ce se va face, concret, am aflat de la Ciprian Sobaru, Șeful Serviciului Rutier Constanța și de la șeful ISU Dobrogea, Daniel – Gheorghe Popa, într-un interviu realizat de Bogdan Comșa.

Vom organiza întâlniri cu administratorii hotelurilor și cu personalul hotelier, în scopul instruirii acestora în vederea adoptării măsurilor de siguranță pentru prevenirea furturilor din camerele de hotel și din autoturisme. Vom afișa recomandări preventive la recepțiile hotelurilor și în alte locuri vizibile și vom informa turiștii aflați pe plajă cu privire la prevenirea furturilor din camerele de hotel, de pe plajă și pentru prevenirea victimizării minorilor și a altor fapte antisociale.

De asemenea, pe agenda Poliției va fi și combaterea traficului și a consumului de droguri.

Vom organiza și desfășura activități, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, pentru prevenirea traficului și consumului de droguri în rândul tinerilor, pe litoral. De asemenea, desfășurăm activități în parteneriat cu ANITP (Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane), Centrul Regional Constanța și Radio Vacanța pe linia prevenirii dispariției minorilor.

Liniștea și ordinea publică sunt esențiale pentru o vacanță reușită, iar polițiștii, ca și jandarmii, vor acționa în această direcție.

Vom asigura o prezență activă, la vedere, a patrulelor mixte ori independente, vom supraveghea locurile cu potențial criminogen pentru asanarea stațiunilor de elemente parazitare, supravegherea locurilor unde se organizează manifestări culturale, la care participă un public numeros.

O atenție sporită va fi acordată protejării turiștilor străini.

Monitorizăm locurile de cazare, de alimentație publică și a itinerariilor de deplasare a turiștilor străini, în special a celor israelieni. Se va acorda atenție sporită deplasării turiștilor care vor sosi în portul Constanța, la bordul navelor de croazieră, monitorizându-se obiectivele vizitate și itinerariile de deplasare.

Altă linie principală de acțiune va fi siguranța rutieră.

Adaptăm în permanență planurile de supraveghere și control ale traficului în funcție de evoluția dinamicii accidentelor de circulație din zona de competență. Organizăm acțiuni pentru combaterea conducerii autovehiculelor cu viteză excesivă pe tronsoanele drumuri naționale și europene, în cooperare cu serviciile rutiere ale județelor învecinate, cu Brigada Autostrăzi și cu specialiști din cadrul Registrului Auto Român. Asigurăm un număr suficient de polițiști pentru fluidizare, cu prioritate traficului rutier și organizăm activități cu vizibilitate în scopul asigurării caracterului preventiv. De asemenea, organizăm acțiuni pe timpul nopții, pe linia depistării conducătorilor aflați sub influența băuturilor alcoolice, ori a substanțelor stupefiante.

Polițiștii vor mai avea în vedere combaterea evaziunii fiscale și respectarea normelor privind regimul armelor și munițiilor. La rândul său, șeful ISU Dobrogea, Daniel – Gheorghe Popa, a prezentat o sinteză a măsurilor întreprinse la nivelul instituției.

Pentru noi, sezonul estival a început după 15 iunie, de când au venit primele serii de oameni din țară, care sprijină activitatea ISU Dobrogea, și am operaționalizat câteva puncte de prim ajutor, respectiv 10, pe plajă, față de 7, 10 puncte de stingere și 5 puncte de salvare din mediul acvatic. Avem și inspectori de prevenire care verifică modul în care se asigură climatul de securitate la incendiu la agenții economici, în special pe cei din turism și alimentație publică, mai ales că în urma unei modificări legislative, multe unități de cazare sau o parte din ele, au beneficiat de prevederea legală și s-au transformat din hotel, motel, pensiune, în clădiri care închiriază camere și nu mai necesită autorizație de la ISU, fiind schimbată destinația, deci este legal, dar sunt alte reguli care trebuie respectate pe timpul desfășurării activității comerciale sau de cazare și cu siguranță vor fi verificați.

realizator interviu – Bogdan Comșa / redactor online – Liviu Predescu / foto – arhivă