DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Teritorial de Muncă a încheiat o nouă campanie de controale pe litoral.

În iulie şi august, 650 de patroni au fost verificaţi, 18 dintre ei fiind sancţionaţi pentru că aveau angajaţi la negru.

Pentru cele 25 de persoane fără forme legale, au fost aplicate amenzi de 500.000 de lei.

În plină criză de forţă de muncă, patronii au găsit soluţii, nu tocmai legale, pentru a-şi ţine angajaţii.

S-a constatat că angajatorii nu achită drepturile salariale cuvenite salariaților la data negociată în contractual individual de muncă, mulți dintre ei precizând că această plată se va face la sfârșitul sezonului pentru a ține cumva salariații la societate și să nu plece mai devreme. O altă problemă identificată se referă la numărul de ore lucrate. Deși în contactul de muncă se făcea o repartizare a programului de lucru de 8 ore pe zi, în realitate ei lucrau câte 14 ore pe zi – o zi cu o zi, lucru care nu este permis de lege”, a declarat pentru Radio Constanța Didina Mititelu, şef de serviciu la  ITM Constanţa.

Legislaţia s-a schimbat, iar amenzile foarte mari nu mai pot fi amânate în instanţă, lucru care-i descurajează pe patronii care vor să eludeze normele legale.

De când amenda s-a statuat la 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată că prestează muncă nedeclarată – sumele încasate au crescut, și anume, angajatorii depistați achită, în 48 de ore din momentul modificării actului normative în 15 zile de la aplicarea sancțiunii jumătate din cuantumul amenzii aplicate. În acest sens, au crescut sumele încasate la bugetul de stat ca urmare a sancțiunilor aplicate de inspectorii de muncă”, a completat Didina Mititelu.