DISTRIBUIȚI

Ateliere de ceramică, pielărie, gastronomie antică şi demonstraţii navale şi altele, duminică, 12 august, lângă ruinele străvechii cetăţi Noviodunum, din apropiere oraşului tulcean Isaccea. Toate acestea, reunite în cadrul evenimentului denumit  „Picnic la cetate” – pentru că organizatorii exact asta îşi doresc: oamenii să vină la picnic, la iarbă verde, unde istoria locurilor să le fie prezentată într-un cadru relaxat şi atractiv.

Redactor: Bogdan COMȘANoviodunum –  o aşezare străveche, o fostă bază navală romană foarte importantă, apărută în primul secol după Hristos. Timp de un mileniu şi jumătate, până să fie părăsită, aproape inexplicabil, cetatea a fost martorul istoriei acestor locuri. Lupte, războaie, drame ştiute şi neştiute s-au petrecut între zidurile sau la poalele ei.

Organizatorii evenimentului „Picnic la cetate” , mai multe asociaţii şi instituţii, îşi doresc să promoveze, astfel, patrimoniul cultural al zonei, dar relaxat. Este un model mai puţin cunoscut la noi, împrumutat din străinătate, în care fumul bătăliilor de altădată poate fi înlocuit, peste veacuri, de fumul grătarelor.

Aurel Stănică, istoric la Institutul de Cercetări Eco-muzeale Tulcea: „Asta a fost şi ideea noastră, să utilizăm acest spaţiu verde din cetate pentru picnic, astfel încât orice iubitor de istorie şi nu numai să vină aici cu o păturică, un grătărel… Pot să facă ce activităţi doresc dumnealor, inclusiv sportive… pot să îşi aducă şi o minge“.

Însă, aşa cum spuneam, partea de picnic nu va fi totul. Asociaţia culturală „Tomis“ şi Asociaţia „Pro Noviodunum“ vor organiza diverse ateliere şi demonstraţii  – unele, chiar de gastronomie antică, astfel încât să puteţi face singuri o comparaţie între micii de pe grătarul dumneavoastră şi fiertura de legume de acum două mii de ani.

„Vor fi şi demonstraţii tematice. Vrem să imprimăm şi o tentă educativă evenimentului nostru. În special copiii să înţeleagă cum era acum două mii de ani, care erau elementele de viaţă cotidiană, inclusiv de gastronomie ale populaţiei din această zonă. Colegii de la Asociaţia Culturală „Tomis” vor face prepara o reţetă din perioada romană, o reţetă pe bază de linte, care le va fi servită şi participanţilor la eveniment. Mai există şi demonstraţiile, luptele, armele, echipamentul militar, va exista şi o parte de ateliere de ceramică şi pielărie. Va fi şi o zonă de tir cu arcul, unde copiii se vor putea iniţia în arta trasului cu arcul“, ne-a mai dezvăluit Aurel Stănică.

Se apropie Ziua Marinei. Mulţi dintre dumneavoastră ştiu cam ce fel de activităţi se vor organiza. Iar duminica aceasta, la Isaccea, veţi putea să întrezăriţi cam ce însemna flota militară romană acum două mii de ani.

„Totodată, vom avea şi o echipă de la universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg, care a reconstituit o ambarcaţiune din epoca romană şi vine la Noviodunum să facă o demonstraţie, având în vedere că Noviodunum a fost sediul flotei romane pe Dunăre, aşa-zisa Classis Flavia Moesica. Este tipul de ambarcaţiune care era utilizată şi pe Dunăre, de către militarii, de către marinarii romani. Nava respectivă va fi lansată la apă, alături de echipa germană va fi şi un grup de voluntari care vor vâsli pe Dunăre, astfel încât cei care ne-au trecut pragul să vadă şi ei cum arăta o ambarcaţiune din perioada romană, li se vor explica şi tehnica şi comenzile care se transmiteau militarilor de către comandant şi aşa mai departe. Va fi o demonstraţie pe Dunăre, chiar în dreptul cetăţii Noviodunum“, a mai relatat Aurel Stănică, istoric la Institutul de Cercetări Eco-muzeale Tulcea.

Cum se ajunge la cetate: este simplu  – din Isaccea, urmaţi indicatoarele din oraş, cam doi kilometri, până pe malul Dunării, în locul cunoscut de localnici ca Pontonul Vechi.

fotografii: Asociația Pro Noviodunum