DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Former U.S. first lady Barbara Bush listens to her son, President George W. Bush, as he speaks at an event on social security reform in Orlando, Florida March 18, 2005. REUTERS/Jason Reed/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY

Barbara Bush, soţia fostului preşedinte al SUA George Bush, a murit marţi, la vârsta de 92 de ani, informează Reuters. Decesul a fost anunţat de familie.

Duminica trecută, se comunicase că starea sănătăţii fostei prime doamne s-a deteriorat şi că s-a renunţat la tratamente, iar ea primea doar îngrijiri pentru diminuarea suferinţelor.

Barbara Bush a fost un personaj unic în istorie, care şi-a văzut atât soţul, cât şi un fiu la Casa Albă. Ea a fost soţia celui de-al 41-lea preşedinte al Statelor Unite, George Herbert Walker Bush (1989-1993) şi mama celui de-al 43-lea, George Walker Bush (2001-2009). Abigail Adams, soţia preşedintelui John Adams (1797-1801) a murit înainte de alegerea ca preşedinte a fiului ei, John Quincy Adams (1825-1829).

Barbara şi George Bush senior aniversaseră în ianuarie 73 de ani de căsnicie. Cei şase copii ai lor au preluat de la tată porecla dată cu afecţiune mamei: „vulpea argintie”. În spatele imaginii ei cu părul complet alb se ascundea o apărătoare înverşunată a familiei, reaminteşte Reuters.

„Va rămâne multă vreme în amintiri pentru devotamentul ei faţă de ţară şi familie, pe care le-a servit în egală măsură la fel de neabătut”, au comunicat preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi soţia sa, Melania.

Barbara Bush a respins speculaţiile că îşi foloseşte influenţa asupra soţului în scopuri politice, aşa cum au făcut predecesoarele ei la Casa Albă, Nancy Reagan şi Rosalyn Carter: „Nu mă joc cu funcţia lui, iar el nu se joacă cu gospodăria mea”, a declarat ea la un moment dat.

Născută în 8 iunie 1925, Barbara Pierce a copilărit în Rye, statul New York. În 1941 şi-a întrerupt studiile la colegiul Smith şi s-a logodit cu viitorul preşedinte George Bush, pe atunci aviator în forţa aeriană a marinei SUA, care primise o permisie în timpul celui de-al doilea război mondial. În 1944, avionul lui a fost doborât de japonezi în Pacific, iar el a fost singurul supravieţuitor al echipajului, salvat de un submarin. „Ştiam că o să vină acasă. Era Superman”, a mărturisit Barbara Bush despre vremea războiului, la televiziunea CNN, în 2003. George Bush şi „Bar”, cum îi mai spunea el, s-au căsătorit în 1945. „A fost lucrul pe care l-am făcut bine”, susţinea el.

Sursa – agerpres