DISTRIBUIȚI

Forțele Navale Române vor începe activitățile planificate pentru anul 2018, prin participarea marinarilor militari la ceremoniile religioase prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, sâmbătă, 6 ianuarie, în Brăila și Constanța.

La Constanţa, începând cu ora 10.00, peste 100 de militari ai Forţelor Navale vor participa la pregătirea şi desfăşurarea activităţilor dedicate sărbătoririi Bobotezei. Muzica Militară a Forţelor Navale şi Garda de Onoare vor însoţi procesiunea care va porni de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre faleza Cazinoului. Două ambarcaţiuni tip Bombard şi un echipaj format din șase militari şi 10 scafandri înotători din structurile Centrului de Scafandri vor asigura buna desfăşurare a ceremonialului de binecuvântare şi sfinţire a apelor.

La Brăila, militarii Flotilei Fluviale vor însoţi, în intervalul orar 08.00-12.00, procesiunea care va pleca de la Catedrala Naşterea Domnului pe Calea Călăraşilor spre Esplanada Dunării, unde se va desfăşura ceremonialul de binecuvântare şi de sfinţire a apelor bătrânului fluviu.

Și jandarmii constănțeni sunt prezenţi la manifestările religioase prilejuite de Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza).

Astfel, sâmbătă, 6 ianuarie, începând cu ora 10.00, peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Tomis“ vor asigura la Constanţa măsuri de ordine publică, la ceremonia religioasă ocazionată de Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza).

La asigurarea ordinii publice vor participa şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi ai Poliţiei Locale.

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, la manifestarea religioasă sunt aşteptaţi peste 10.000 de credincioşi.

Jandarmii vor asigura şi măsurile de ordine publică pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor. De asemenea, militarii vor asigura şi paza sticlelor cu apă sfinţită începând din această seară.

În perioada 5-7 ianuarie, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, în cooperare cu lucrători din cadrul I.P.J. Constanţa şi I.S.U. Constanţa, vor acţiona pentru asigurarea climatului de ordine la o serie de evenimente religioase în zona de responsabilitate, pentru ca acestea să se poată desfăşura în condiţii de siguranţă.

Astăzi, jandarmii constănţeni sunt prezenţi la Hârşova pentru a asigura măsurile de ordine publică la slujba de sfinţire a Aghiasmei Mari şi aruncarea Sfintei Cruci în apele Dunării, eveniment religios ce se va desfăşura în zona căpităniei portului Hârşova, începând cu ora 13.30.

Mâine, 6 ianuarie, jandarmii vor acţiona la Medgidia pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a manifestărilor religioase prilejuite de Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza). Slujba se va desfăşura pe faleza canalului Dunăre Marea Neagră, începând cu ora 12.00.

În aceeaşi zi, jandarmii vor veghea la desfăşurarea în condiţii de siguranţă a slujbelor religioase de Bobotează ce se vor oficia la Mihail Kogălniceanu şi Rasova, iar duminică, 7 ianuarie, vor fi prezenţi cu acelaşi prilej, în localitatea Piatra.

Jandarmii constănţeni recomandă participanţilor:
– adoptarea unui comportament decent, în conformitate cu normele de convieţuire socială.
– respectarea indicaţiilor forţelor de ordine şi evitarea implicării în conflicte de orice natură;
– acordarea unei atenţii deosebite bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc).

Autoritățile locale au impus mai multe restricții de circulație în zona Peninsulară a municipiului Constanța:

– până în data de 6 ianuarie, pe str. Arhiepiscopiei, pe tronsonul delimitat de str. Prof. Ion Cantacuzino şi bulevardul Regina Elisabeta va fi amenajat un perimetru de siguranță în interiorul căruia se va interzice accesul, oprirea, parcarea şi staționarea autovehiculelor neautorizate;

– începând cu data de 5 ianuarie, începând cu ora 16:00, se va interzice oprirea, staționarea și parcarea autovehiculelor pe bulevardul Regina Elisabeta (zona cuprinsă între Poarta 1 și Acvariu).

Participanților la eveniment li se recomandă utilizarea parcărilor special amenajate de la Poarta 1, Judecătoria Constanța și Portul turistic Tomis.