DISTRIBUIȚI

O nouă pierdere dureroasă pentru scena teatrală românească. Actrița Cristina Stamate a încetat din viață, luni dimineață, pe patul Spitalului de Urgență Floreasca din Capitală.

Artista fusese internată acolo încă de joi, după ce i se făcuse rău. Asistenta care a ajuns la locuința actriței spune că era confuză, deshidratată și avea tensiunea mică. După ce i-au făcut mai multe investigații, medicii de la Spitalul Floreasca au decis să o interneze în secția de terapie intensivă.

La 71 de ani, Cristina Stamate suferea de afecțiuni cardiace și fusese operată pe cord în anul 2015. Mai mult decât atât, actrița suferise și un accident vascular cerebral.

Din păcate, astăzi, medicii Spitalului Floreasca au fost nevoiți să anunțe decesul marii actrițe, la trei zile după ce scena artistică românească a pierdut-o și pe Stela Popescu.

Cristina Stamate s-a născut la 8 februarie 1946, la București. A urmat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa regizorului Alexandru Finți și, mai apoi, a Sandei Manu, se arată pe site-ul www.teatrultanase.ro.

După absolvirea Institutului, în anul 1967, a fost repartizată la Teatrul de stat din Arad, unde a debutat în spectacolele de revistă, bucurându-se de un succes remarcabil. A revenit, însă, la București, la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, unde a jucat în foarte multe spectacole, printre care: „Vivat Revista”, „Hohote în Herăstrău”, „Comedie pe Titanic”, „Revista Revistelor”, „Vara nu-i ca iarna”, „Arca lui Nae și Vasile”, „Bufonii regelui”, „Dai un ban, dar face”, „Idolii femeilor”, „Nimic despre papagali”, „Poftă bună lui Tănase”, „Te aștept diseară pe Lipscani”, „Ura… și la gară” , „O seară la revistă”, „Scandal în Paradis”.

De asemenea, Cristina Stamate a jucat și în spectacole pentru Teatrul Național de Televiziune și pentru Teatrul Național Radiofonic, iar pe marele ecran, în „Secretul lui Bachus”, un film de comedie din 1984, în regia lui Geo Saizescu, menționează site-ul citat anterior.

„Cristina Stamate ne lasă un zâmbet cuceritor, o privire uluitoare, un râs contaminant. Era actrița care știa (…) să transmită în egală măsură bucurie, dar cine a fost la spectacolele Teatrului ‘Constantin Tănase’ știe că ea a avut nu o dată acele poezii, acele momente de tristețe și de lacrimă pe care le interpreta extraordinar, multe din ele scrise de regretatul poet Aurel Storin”, a afirmat Ursulescu.

El a adăugat că, spre deosebire de actrița Stela Popescu, care a plecat fără să sufere mult, Cristina Stamate, buna ei prietenă, „a avut parte în ultimii doi ani și mai bine de durere și suferință”. „Îmi pare tare rău. Era o fată minunată”, a precizat Ursulescu.

Potrivit acestuia, Teatrul „Constantin Tănase” pierde o altă stea, una dintre vedetele care au încântat publicul de-a lungul deceniilor.

„Îmi vine în minte acum un gând dureros. Nu știu ce se întâmplă, parcă e un blestem asupra Teatrului de Revistă ‘Constantin Tănase’, care e un teatru minunat, dar parcă pentru durerea care îl încearcă în aceste zile pe Alexandru Arșinel, directorul teatrului, care o pierde pe Stela Popescu, cea mai bună actriță a teatrului și partenera sa, acum o pierde pe Cristina Stamate, altă stea a teatrului și, iată, îmi dau seama că la un moment dat o să rămână teatrele din București fără marile vedete, fără vedetele longevive, cele care ne-au încântat existența de-a lungul deceniilor”
, a spus Octavian Ursulescu.

Discuții

comments