DISTRIBUIȚI

S-au scurs clipe pline de emoție și trăiri intense, ieri, în Portul Militar Constanța, odată cu sosirea echipajul fregatei „Regele Ferdinand” și cel al elicopterului Puma Naval.

Marinarii militari au fost întâmpinați de familii, prieteni, precum și de superiorii din conducerea Forțelor Navale Române, care le-au adresat mulțumiri pentru modul profesionist în care și-au dus la îndeplinire misiunile din ultima lună, din raioanele Mării Mediterane și Mării Negre.

Nava militară a acostat ieri în dana militară a portului Constanța punând astfel capăt cu succes unei perioade pline de activități desfășurate sub egida NATO.

„Fregata «Regele Ferdinand» a participat la Operația «Sea Guardian», în Marea Mediterană și la o activitate împreună cu Gruparea Maritimă NATO, în Marea Neagră, în Georgia, în Portul Batumi. «Sea Guardian» este o continuare a misiunii Active Endeavour. După summit-ul NATO de la Varșovia, din iulie 2016, s-a luat hotărârea ca operațiunea să continue. Ea nu e mai este însă o misiune de tip Article 5, dar este o operație de securitate maritimă în Marea Meditereană“, a explicat comandantul Fregatei „Regele Ferdinand“, comandor Marian Ioan.

Misiunea militarilor români în Marea Mediterană a constat în monitorizarea traficului maritim și verificarea navelor din zona de acțiune, despre care comandorul Marian Ioan afirmă că încă prezintă puncte vulnerabile, mai ales dacă ținem cont de conflictele în desfășurare din Siria și Libia, iar anumite entități vor încerca să strecoare ilegal armament către aceste zone de conflict.

La bordul Fregatei „Regele Ferdinand“ s-au aflat 240 de militari, printre care și o echipă de scafandri din Forțele Navale pentru Operații Speciale. Un elicopter Puma Naval a însoțit nava în această misiune de combatere a terorismului.

„Misiunea a fost dificilă prin faptul că a trebuit să fim foarte atenți la tot ce se întâmplă în zonă. Prezența NATO în Marea Mediterană are ca scop asigurarea securității maritime fără a împieta traficul comercial normal“, a mai adăugat cmdr. Ioan.

Fregata românească a plecat din portul Constanța, în urmă cu o lună, pentru a participa la Operația NATO Sea Guardian, după care, timp de șase zile, a fost la comanda grupării navale NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2).

Prezența militarilor Forțelor Navale Române la aceste exerciții multinaționale a contribuit la promovarea contribuției Armatei României în plan regional și internațional, precum și la dezvoltarea interoperabilității dintre militarii români și partenerii străini.

„Misiunea a fost cu siguranță obositoare, dar asta nu înseamnă că nu a fost plăcută. Pentru cei mai mulți dintre noi a fost o misiune nouă și suntem încântați de ea, dar în primul rând ne-am dezvoltat profesional și asta este cel mai important. Cea mai grea parte a misiunii, din punct de vedere personal, cred că a fost dorul de casă, dar profesional vorbind, nu cred că a fost ceva care să ne depășească așteptările sau pregătirea“, afirmă căpitan Mădălina Drăgan, ofițerul care s-a asigurat că nava acostează în siguranță la cheu.

Printre marinarii militari care s-au aflat pentru prima dată într-o misiune externă la bordul fregatei „Regele Ferdinand“ se numără și Andrei Gaidargiu. Tânărul de doar 20 de ani ne-a povestit cum a decurs misiunea din perspectiva sa.

„A fost o mare foarte frumoasă, am vizitat locuri extraordinare, a fost o misiune impresionantă, pentru mine este prima de genul acesta. A fost o operațiune reușită și o experiență frumoasă și le așteptăm pe următoarele. În cadrul Operațiunii «Sea Guardian» din Marea Mediterană am abordat nave care erau suspecte și care nu răspundeau la semnalele noastre, însă nu au fost probleme, toate navele pe care le-am verificat au cooperat cu noi“, spune Andrei.

Cel mai așteptat și emoționant moment a fost pentru el, ca și pentru restul de 239 de camarazi ai săi, revederea cu cei dragi.

Imaginile cu marinarii militari care își strâng în brațe copiii, partenerii de viață, părinții, nu mai au nevoie de niciun comentariu.