DISTRIBUIȚI

Opere valoroase, fragile și puțin cunoscute din depozitul Muzeului de Artă din Constanța vor putea fi văzute de astăzi, timp de o lună, în cadrul expoziției Muzeul din Depozit.

De data aceasta, tablouri și lucrări de grafică semnate de numeroși artiști români care au creat în perioada comunistă, respectiv între anii 60′-80′, precum Geta Brătescu, vor fi în centrul atenției.  O coincidență fericită face ca, peste doar câteva zile, în Belgia, la Muzeul de Arte Frumoase din Gent să se inaugureze o expoziție impresionantă consacrată Getei Brătescu, considerată una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene.

„Avem de pildă, aici, o navă, văzută de jos, este vorba despre o navă, este vorba despre un colaj ulei și material – piele. Este de o medernitate absolută, alb pe alb”, a declarat pentru Radio Constanța Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța.

Așa se deschide expoziția – „Muzeul din Depozit” – cu un tablou semnat de pictorul dobrogean Ion Bițan, născut la Limanu și care toată viața a purtat Dobrogea în suflet. Directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu a declarat că Ion Bițan a fost unul dintre cei mai mari inovatori ai artei contemporane. A creat în anii 70′-80′, atunci când arta figurativă era o exigență pe care puteai cu greu să o încalci.

„Avem apoi lucrările unui alt artist dobrogean de excepție, Ion Nicodim și am ales din faza anilor 80’ai creației sale câteva lucrări reprezentative. Tematica Lacului liniștit este tematica mării”, a precizat Doina Păuleanu.

Tot din Muzeul din Depozit au fost scoase la lumina reflectoarelor lucrările artistei Sultana Maitec, cea care a lucrat, mai ales în ultima perioadă a vieții sale pe fonduri aurii, dar și cu obiecte aurii. De asemenea vizitatorii vor putea admira și lucrările pictoriței Georgeta Năpăruș care recompune în tablorile sale o lume fabuloasă.

În sfârșit, ultima artistă și singura care mai trăiește este marea noastră graficiană, Geta Brătescu, pe care nu o redescoperim acum prin prisma bienalei de la Veneția sau a expoziței pe care o are acum, ci prin calitățile intrinsece ale stilului său”, a completat Doina Păuleanu.

Din depozit au fost scoase lucrările de grafică, din tinerețea Getei Brătescu, schițe pe hârtie și tuș negru. Acum, la 91 de ani încă mai lucrează și expune în muzee de artă din Europa. Multe dintre lucrările sale reflectă capacitatea artei de a se transforma în cel mai bun refugiu destinat libertății de expresie a fiecărui individ în parte.

Discuții

comments