DISTRIBUIȚI

Cel mai îndrăgit program estival a împlinit 50 de ani.

Lansat în 1967, Radio Vacanţa şi-a câştigat rapid notorietatea datorită emisiunilor realizate în cinci limbi străine: engleză, franceză, germană, rusă şi italiană.

Arhiva Radio Vacanța păstrează vocile celor care au contribuit la lansarea şi susţinerea iubitului program radio estival.

Unul dintre cei mai îndrăgiţi realizatori de la emisiuni este Doina Caramzulescu sau Doamna Radio Vacanţa, cea care găsea mereu un cuvânt bun pentru fiecare ascultător.

Viaţa regretatului Paul Grigoriu a fost legată timp de 40 de ani de existenţa radioului public naţional, devenind,în opinia unora, cea mai importantă voce a Radioului de după 1989.

Acesta s-a remarcat prin emisiunile sale dinamice de la Radio Vacanţa, iar despre primul buletin de ştiri de la Radio Vacanța  îşi amiteşte cu mult umor.

La 29 martie 2015, vocea lui Paul Grigoriu s-a auzit pentru ultima dată, pe calea undelor, iar o lună mai târziu s-a stins în casa sa din comuna dâmboviţeană Buciumeni.

Ion Ghiţulescu, fost director al Direcţiei Programe a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Omul de radio şi comentatorul sportiv Ion Ghiţulescu  a devenit cunoscut publicului mai ales ca realizator al emisiunilor radiofonice Fotbal minut cu minut.

Scriitorul, jurnalistul, omul de televiziune şi de radio Corneliu Leu a fost primul redactor șef al Radio Vacanţa, după cum a mărturisit într-un interviu acordat realizatorului Razvan Petre, în anul 2009, la Radio Vacanţa.

Tot atunci am aflat cum şi când a pornit această aventură.

Una dintre vocile care au contribuit la susţinerea și lansarea iubitului program radio estival este cea a lui Leon Sărăţeanu, primul redactor șef adjunct al postului.

El a povestit în cadrul unui interviu din 1998 cum ajungeau la Radio Vacanța copiii rătăciţi pe plajă.

Obiceiul de atunci s-a transformat într-o campanie, care a ajuns vara aceasta la ediţia cu numarul 8, „Copiii nu se pierd, ajung la Radio Vacanța – Brățara de Vacanţă”. Iar ideea s-a nascut tot aici, în programul estival.

Zeci de mii de brăţări de vacanţă ajung în fiecare vară la familiile cu copii, care vin în vacanţă la mare an de an.

Unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti de muzică uşoară este Corina Chiriac, care este mândră de faptul că piesele ei s-au ascultat ani la rând pe postul Radio Vacanța.

Solişti consacraţi, precum Andreea Bănică, îşi amintesc cu plăcere de perioada concertelor organizate pe terasa Radio Vacanţa.

Pentru îndrăgitul artist Adrian Romcescu, cei 50 de ani de Radio Vacanţa sunt strâns legaţi de cariera muzicală.

Și Gabriel Dorobanţu se numără printre cântăreţii care îşi aminteşte cu drag de programul estival  Radio Vacanţa.

Printre artiştii care au avut melodiile difuzate de-a lungul anilor la Radio Vacanţa, se numără şi Gheorghe Gheorghiu.

Acesta a declarat că Radio Vacanţa a contribuit foarte mult la ascensiunea sa, fiind astăzi unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi din ţară.

Unul dintre realizatorii de emisiuni la Radio Vacanța este Lena Murgu, care a lucrat pentru programul estival din 1968 până în 1970.

Ea a făcut parte din redacţia emisiunilor pentru străinătate secţia Franceză, actualul Radio România Internaţional.