DISTRIBUIȚI

Știați că actualul sediu al Muzeului de Artă din Constanța a funcționat, în urmă cu un secol, ca prima școală românească de la malul mării? Copiii învățau aici să ajungă notari, învățători și preoți. Școala a purtat numele de „Principele Ferdinand și Principesa Maria” și a adăpostit două instituții de învățământ separate: una pentru băieți și alta pentru fete. Ce alte secrete mai ascunde această clădire în care puteți admira peste 7500 de tablouri de patrimoniu, multe semnate de Grigorescu, Tonitza sau Pallady, aflăm în următorul reportaj.

Muzeul de Artă din Constanta este format din două clădiri. Una dintre ele s-a ridicat în anii ´80, în prelungirea celei care a funcționat ca prima școală românească din Constanța. Lucrările au început în anul 1891, iar clădirea a fost inaugurată în 1893. Vorbim despre Școala „Principele Ferdinand și Principesa Maria”. Amplasarea ei la marginea orașului a stârnit de la bun început controverse.

„În momentul în care s-a pus problema construcției primei școli, sigur că au existat nenumărate dispute asupra amplasamentului, în cele din urmă a învins amplasamentul actual, dar care atunci era în afara orașului, pentru că orașul era foarte mic pe vremea aceea. Oamenii spuneau: păi cum să ieșim noi din peninsulă până în afara cetății, pe drumul Tulcei. Părea mare distanța, Remus Opreanu, primul prefect de Constanța care a avut și ideea și stăruința de a se construi această școală, de altfel a mai avut idei extraordinare ridicarea statuii lui Ovidiu și de asemenea, realizarea primului muzeu regional al Dobrogei, deci Remus Opreanu a stăruit pentru acest amplasament la început și, desigur că, el a fost reluat pentru că el a spus că orașul se va dezvolta spre nord. Școala se construiește aici și își păstrează utilitatea până în anii 80 când se construiește o altă școala, Școala nr 12“, a povestit actualul director al Muzeului de Artă din Constanța, dr. Doina Păuleanu.

Cel care a realizat planurile primei școli românești din Constanța a fost arhitectul Ion Socolescu, un profesionist trecut prin exigentele Școlii de Arte Frumoase din Paris. Până și depozitele de cărbuni ale școlii au fost construite din piatră și cărămidă, tavane boltite. E o poveste interesantă legată de descoperirea lor.

„În momentul în care s-a renunțat la încălzirea cu cărbuni, depozitele de cărbuni care erau în subsol, au fost astupate, s-a uitat de ele și le-am descoperit odată cu planurile. Și am escavat aceste spații și există o galerie subterană – Museion – la care putem să deschidem expoziții din domeniul ceramicii sau sculpturii pentru că umiditatea este ridicată. În fond este amplasat la subsol. Se construia foarte serios în 1891“, a mai punctat dr. Doina Păuleanu.

În prezent, Muzeul de Artă din Constanța găzduiește peste 7500 de operă de artă. Cele mai multe sunt lucrări de patrimoniu semnate de pictorii Grigorescu, Tonitza sau Pallady.

Un material realizat de Silvia PASCALE