DISTRIBUIȚI

Este deja un lucru cert: stațiunile din sudul litoralului românesc sunt preferate de familiile cu copii. Turiștii sunt atrași în special de liniștea de aici, de programele all-inclusive, dar și de existența piscinelor.

Mai mult decât atât, stațiunea Venus a renăscut, deși mai sunt încă hoteluri în construcție sau lăsate de-a dreptul în paragină. Aici turiștii vin pentru vacanțe complete de cinci până la zece zile, nu doar pentru weekend, cum se întâmplă în alte stațiuni de pe litoral.

Administratorul unui hotel din Venus, Mariana Ghețeu, spune că a fost greu să renovezi un hotel de 10 etaje, dar efortul a meritat. Și turiștii cu care am discutat spun că este mai bine în sud, unde prețurile sunt mai acceptabile, iar unitățile de cazare oferă mai multe facilități pentru copii.

La Saturn tonul este dat tot de familiști. Lipsa decibelilor scăpați de sub control, posibilitățile de agrement, în special pentru cei mici sunt ingredientele rețetei câștigătoare pentru antreprenorii din turism.

Linica Stan, hotelier cu multă experiență, a declarat pentru Radio Vacanța, că este normal ca stațiunile să se personalizeze. Programul all-inclusive, dotările pentru distracția copiilor au făcut ca stațiunile din sudul litoralului românesc (Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp) să se adreseze celor care doresc un loc de relaxare unde să-și regenereze capacitatea de muncă .
Nordul litoralului și Vama Veche sunt destinațiile celor care preferă distracțiile de noapte. Linica Stan a mai spus că este normal ca pentru stațiunile care s-au axat pe turismul de weekend costurile să fie mai mari.
Din păcate, în toate stațunile mai există hoteluri și vile în paragină, locuri virane cu iarbă necosită și împânzite de buruieni, dar și drumuri măcinate de gropi, care de ani de zile nu au mai văzut asfalt proaspăt.

Un material realizat de Cristina ILIUȚĂ și Cecilia PĂTRĂHĂU