DISTRIBUIȚI

Jurnalista constănţeană Feri Predescu a primit în 2007 o condamnare de la o instanţă din România pentru că l-a criticat pe primarul de atunci al Constanţei, Radu Mazăre, într-o emisiune televizată. Ca un om învăţat să lupte pentru dreptatea cetăţeanului de rând, Feri Predescu a contestat decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Zece ani mai târziu, instanţa europeană pentru Drepturile Omului a stabilit că România i-a încălcat dreptul la liberă exprimare jurnalistei din Constanţa, informează portalul apador.org.

După pronunţarea definitivă a sentinţei din România, Feri Predescu s-a văzut nevoită să-i achite lui Radu Mazăre despăgubiri de 50.000 de lei, pentru că l-a criticat la televizor.

Iată că acum, CEDO a deliberat că, prin respectiva hotărâre judecătorească din 2007, România a încălcat Articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Pledoaria avocatului APADOR-CH, care a reprezentat-o la CEDO pe Feri Predescu, a făcut apel printre altele și la precedentul Mazăre și Cumpănă contra României, în care CEDO i-a recunoscut fostului jurnalist Radu Mazăre libertatea de exprimare, în 2004.

Prin decizia data de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului astăzi, statul român este obligat să-i plătească jurnalistei 14.000 de euro daune materiale, plus 4.500 de euro ca prejudiciu moral.

În apărarea sa, Guvernul României a spus la CEDO că ingerinţa în libertatea de exprimare a unui jurnalist este admisibilă atunci când afirmaţiile sale nu au fundament real, jurnalistul nu face toate demersurile pentru documentarea şi fundamentarea acestora sau nu le face cu bună credinţă, mai completează apador.org.

Citeşte materialul integral AICI