DISTRIBUIȚI

Francezii sunt chemaţi astăzi la urne pentru a alege un nou preşedinte al Republicii.

În cel de-al doilea tur de scrutin, se vor confrunta candidatul de centru, Emmanuel Macron şi reprezentanta extremei-drepte, Marine Le Pen.

Autorităţile au impus condiţii stricte de securitate, de teama unor eventuale atentate teroriste: camere video, dar şi 50.000 de poliţişti şi jandarmi, suplimentar faţă de dispozitivele obişnuite, supraveghează secţiile de votare.
Ultimele sondaje indică un avans consistent pentru Macron.
Daniela Coman, corespondentul Radio România Actualități în Franța:

„Votează de câteva ore francezii din insulele din Atlantic și Caraibe, America Latină, precum și cei care trăiesc în străinătate. Va câștiga Marine Le Pen, a doua oară candidată la prezidențiale, dar prima dată finalistă, sau Emmanuel Macron, care are cele mai mari, șanse potrivit sondajelor de opinie, să devină, la doar 39 de ani, cel mai tânăr președinte al Franței postbelice? Oricine ar învinge, un lucru este clar: atitudinea Franței pe scena internațională se va schimba! Cei doi au viziuni diametral opuse și concepții total diferite despre rolul țării lor în lume“.

Comisia de control a campaniei prezidenţiale le-a recomandat instituţiilor media să nu publice e-mailurile sau documentele contabile ale echipei de campanie a lui Emmanuel Macron apărute, vineri seară, pe internet, pentru a nu afecta corectitudinea scrutinului.

La rândul său, preşedintele ţării, Francois Hollande, a dat asigurări că atacul informatic nu va rămâne fără răspuns.