DISTRIBUIȚI

Plante unicat în lume precum Clopoțelul dobrogean, Garofița de stâncă, Brândușa aurie, dar și păsări pe cale de dispariție, printre care, Șoimul Dunărean, sunt doar câteva dintre comorile adăpostite de Munții Măcinului din județul Tulcea.

Să știm doar că sunt cei mai vechi munți din țară este prea puțin, ne spune directorul Administrației Parcului Național Munții Măcinului, Viorel Roșca. Biologul ne invită să cunoștem, la pas, acest laborator al naturii, apreciat îndeosebi de străini.

Sunt lucruri chiar neasemuite nu în țară, în Europa nu mai întâlnești. Și acum se trezesc la viață plăntuțele, multe dintre ele endemice, avem numai 27 de plante care se întâlnesc numai în munții Dobrogei. Este un laborator natural în aer liber pentru că interferența asta climatică face să fie așa ca într-un laborator, parcă Dumnezeu le-a pus aici pentru recreere. Clopoțelul dobrogean, Garofița de stâncă, plus că reprezintă principalul corridor de migrație al păsărilor răpitoare, avem 13 păsări răpitoare mare care cuibăresc permanent în Munții Măcinului, printer care Șoimul dunărean – le cale de dispariție – avem patru cuiburi”, a declarant pentru Radio Vacanța Viorel Roșca, directorul Administrației Parcului Național Munții Măcinului.

Directorul Viorel Roșca ne recomandă ca în drumul nostru spre Delta Dunării, sau spre mănăstirile tulcene să facem popas și în Munții Măcinului.

Putem face echitație, sau ne putem alege unul dintre cele 14 trasee prin munți pregătite cu marcaje. Important este să ne anunțăm vizita, și opțional, să apelăm la serviciile unui ranger.

Discuții

comments