DISTRIBUIȚI

Angajații CFR Călători și CFR Infrastructură au declanșat miercuri dimineață o grevă spontană.

Potrivit unor informații încă neoficiale, sunt afectate de protestul feroviarilor șapte regionale CFR.

Printre regionalele pe care trenurile sunt oprite se numără București, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași și Galați

Afectate au fost peste 150 de trenuri din 7 regionale.

Conform primelor date, sunt afecate de grevă 4 garnituri pe regionala București – 4 trenuri, 3 pe Craiova, 20 la Timișoara, 22 pe Galați și 32 la Brașov, iar numărul este în creștere.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.

Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.

Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă.

Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.

Compania Natională de Căi Ferate “CFR” SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00.

De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiţii optime de reluare a circulaţiei trenurilor”, se arată într-un comunicat transmis de CFR.

Călătorilor li se recomandă să se informeze despre eventuale întârzieri.

CFR-iştii constănţeni nu au protestat, însă şi ei sunt nemulţumiţi de faptul că semnarea contractelor este tergiversată.

Am solicitat să încheiem în timp legal aceste contracte de muncă la cele trei companii. Până în acest moment nu s-a întâmplat acest lucru cu toate că mi s-a adus la cunoștință că banii au fost puși în buget pentru creșterea salariilor așa cum am propus noi cu corca 25%. De aceea nu înțeleg de ce se tergiversează atât de mult și nu înțelege nimeni. Ne plimbă când la Ministerul de Finanțe, când la ministerul nostru și uite așa am ajuns în ziua de ieri când infrastructura a terminat cu contractul colectiv de muncă. Evident că nu am mai semnat nimic, niciun protocol pentru că asta a fost dorința oamenilor și am purces la declanșarea conflictelor de muncă. Este de durată, pentru că asta este legislația în România trebuie să o respectăm”, a declarat pentru liderul sindical Gheorghe Victoraş pentru Radio Constanța.

Compania de căi ferate a remis ieri dar şi în această dimineaţă, comunicate în care anunţă că în buget, este prevăzută creşterea cu 22,5% a fondului de salarii.

Miercuri – 22 martie, este programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00, se mai precizează în comunicat.