DISTRIBUIȚI

Amplă desfășurare de forțe, ieri, în Poligonul Capu Midia. Pentru câteva ore, plaja din perimetrul spațiului de antrenament militar s-a transformat în câmp de luptă.

Conform scenariului, forţe inamice au ocupat, pe ţărm, un cap de pod, iar de pe mare, forţele proprii, prin desantare, au anihilat gruparea ostilă, pentru a se putea retrage până la localitatea învecinată. Au fost utilizate elemente tactice la trecerea prin ambuscadă, lupta urbană, desant amfibiu de la bordul unei nave specializate şi apărarea de la litoral.

Astfel, mai multe vehicule militare amfibii au fost lansate de pe o navă aflată în largul Mării Negre (USS Carter Hall) către litoral. Acestea au ajuns pe nisip, militarii au coborât şi au luat cu asalt ţărmul controlat de gruparea paramilitară, iar după luptă au reuşit să câştige poziţiile respective.

Așa decurg antrenamentele comune ale celor aproximativ 1.250 de infanteriști marini români și americani care își testează, zilele acestea, cot la cot, forța de reacție și interoperabilitate în contextul unui eventual conflict militar. Totul se întâmplă în cadrul exercițiului bilateral româno-american „Spring Storm 17“, organizat și coordonat de Forțele Navale Române.

„La acest exercițiu bilateral participă Forțele Navale Române cu componenta operațională navală și Batalion 307 Infanterie Marină din cadrul Flotilei Fluviale și, de asemenea, din partea Statelor Unite ale Americii vor participa Forțele Navale și Corpul Infanteriștilor Marini“, a dezvăluit cpt. Geanin Stoian, din cadrul Batalionului 307 Infanterie Marină.

Prima secvență a exercițiului desfășurat în Poligonul de la Capu Midia a cuprins un asalt amfibiu realizat de o companie de infanterie de marină mixtă formată dintr-un pluton din cadrul Batalionului 307 Infanterie Marină și două plutoane din cadrul Corpului de Infanteriști Marini americani.

A doua secvență a scenariului imaginat pentru militarii NATO a constat în respingerea unui desant amfibiu și apărarea unui sector de plajă. Misiunea a fost executată tot de o companie mixtă formată din două plutoane de infanteriști marini români și un pluton din cadrul pușcașilor marini americani.
DSCF7805
„Exercițiul a început cu alegerea și ocuparea pozițiilor de apărare și amenajarea acestora, astfel încât infanteriștii să fie în stare să respingă desantul amfibiu al inamicilor. Respingerea desantului se face numai cu armament ușor. Au fost și patru MiG-uri implicate în acest exercițiu care au marcat atât pregătirea de foc a inamicului, cât și protecția forțelor proprii și atacul navelor de desantare din partea aviației proprii“, a mai spus cpt. Geanin Stoian.

„Este un exercițiu bilateral româno-american, dar în același timp este și un exercițiu întrunit întrucât la el vor participa forțe aparținând atât Forțelor Navale, Forțelor Aeriene, cât și Forțelor Terestre. Este de asemenea și un exercițiu interdepartamental având în vedere că am invitat la acest exercițiu și Ministerul de Interne prin Garda de Coastă, care va furniza atât personal, cât și o navă participantă“, a precizat cmdr. Ionel Dan Ciocoiu, locțiitorul comandantului Componentei Operaționale Navale și comandantul exercițiului „Spring Storm 17“.

Din spusele comandantului exerciţiului, infanteriştii marini români la fel de bine pregătiți ca și colegii lor americani să facă față oricărui tip de misiune specifică, oriunde în lume.

„Exercițiul este bazat pe un scenariu de până la nivel brigadă în care vom exersa procedurile operaționale NATO, având în vedere că vom acționa în toate cazurile împreună, iar în acest context, aceste proceduri operaționale ale NATO sunt comune și le putem exersa împreună. Obiectivele exercițiului au fost complexe, dată fiind multitudinea de forțe, de aceea și scenariul a fost întocmit în așa fel încât poate să furnizeze structurilor participante activitățile necesare pentru îndeplinirea acestor obiective“, a precizat cmdr. Ionel Dan Ciocoiu.
DSCF7766
La exercițiul „Sprin Storm 17“, Forţele Navale Române participă cu cinci nave: Fregata Regele Ferdinand, care are la bord şi un elicopter PUMA Naval, Corveta Contraamiral Horia Macellariu, cele două nave purtătoare de rachete Zborul şi Lăstunul, precum şi o ambarcaţiune rapidă de suport logistic pentru transportul scafandrilor de luptă.
DSCF7609
DSCF7635
Exercițiul militar „Spring Storm 17“ a adus, în Marea Neagră una dintre navele de desant ale Marinei Militare a Statelor Unite, USS Carter Hall. Puşcaşii marini americani au venit pregătiţi şi cu mai multe vehicule amfibii blindate pe care le-au folosit ieri împreună cu partenerii români în timpul simulării desantului pe plaja de la Capu Midia. De asemenea, a fost pentru prima dată când în România au ajuns ambarcațiuni de tip hovercraft (nave de desant pe pernă de aer).

Din cei 1.250 de militari care iau parte la aplicația coordonată de Forțele Navale, 465 sunt americani, iar 785 sunt români.

Mâine, în Poligonul de la Capu Midia sunt programate lansări de rachete antiaeriene Stinger, trageri cu obuziere de 82 mm şi cu armamentul de infanterie.
DSCF7812