DISTRIBUIȚI

Vineri, la Sala de Conferinţe a Pavilionul Expozițional Constanța, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa a organizat întâlnirea cu tema „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017”. În cadrul acestei întrevederi s-au discutat problemele care urmează a fi rezolvate, precum și alte subiecte de interes pentru reprezentanții din domeniul turismului.

La eveniment au participat Mihai Daraban, preşedintele CCINA Constanța şi al Camerei Naţionale, iar invitatul principal a fost Mircea -Titus Dobre, Ministrul Turismului. De asemenea, au fost invitaţi să participe primarii localităţilor de pe litoral, reprezentanții patronatelor hoteliere, ai autorităților locale, manageri din domeniul ospitalităţii precum şi reprezentanții agenţiilor de turism care valorifică oferta litoralului românesc.

În cadrul evenimentului s-a precizat faptul că există probleme în ceea ce privește administrațiile locale și că nu sunt îngrijite spațiile verzi și falezele.

Nicolae Bucovală, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc a declarat în cadrul evenimentului că se plătesc chirii „exorbitante pentru plajă” la Apele Române.

S-a vorbit și despre faptul că există o propunere referitoare la faptul că agenții economici să platească 20% impozit la 1.200 de euro salariu net. Acest salariu atractiv ar face să revină românii plecați la muncă în străinătate la noi în țară. Mai mult decât atât s-a vorbit și despre clasificarea unităților de turism să treacă la organizații profesionale (patronate).

În ceea ce privește vânzările s-a ajuns la concluzia că acestea merg mai bine decât anul trecut și ar fi mers și mai bine dacă s-ar fi dat dat măcar de la 1 iunie voucherele de vacanță pentru bugetari. Pe 26 aprilie sunt așteptații primii turiști pentru petrecerea de 1 mai.

„Cenușăreasa turismului contemporan: incoming-ul (prezența turiștilor străini). Zona balneo este foarte dorită de turiștii străini, dar este o problemă cu acreditarea stațiunilor balneo la nivelul UE”, a precizat Ciprian Popescu, prim-vicepreședinte ANAT.

De asemenea, în ceea ce privește datele oficiale ale sezonului estival, a crescut numărul de turiști, dar a scăzut numărul de înnoptări, astfel, a scăzut durata sejurului. Numărul de turiști străini este foarte mic, spun cei care au luat vineri parte la eveniment. Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA susține că este nevoie de mai multă promovare în ceea ce privește turismul, pentru a convinge românii să viziteze propria țară, iar în acest context zborurile interne noi vor ajuta.

Ministrul Titus Dobre susține că PUZ-urile pentru stațiuni vor fi avizate de Ministerul Turismului.

Dobre a mai precizat faptul că prin programul „Primul centru de agrement” vor fi garantate de stat în proportie de 80% investițiile de până la 1 milion de lei.

Discuții

comments