DISTRIBUIȚI

România riscă amenzi consistente din cauza celor 68 de depozite neconforme de deşeuri, care nu au fost închise la termen.

La Constanţa, dintre cele opt existente pe raza judeţului, pentru două lucrările de închidere nu s-au finalizat la termenul impus, respectiv 16 iulie 2009.

Este vorba de la depozitele de la Eforie Sud şi Negru Vodă, unde, chiar dacă sunt doar deşeuri menajere, riscul pentru mediu este crescut, spune Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Monica Zaharia.

„Patru depozite au fost închise de Consiliul Județean Constanța. A mai fost un depozit la Albești, care, de asemenea, este închis. Pentru mediu, într-adevăr constituie un risc dacă sunt depozite neconforme. Pentru sănătatea publică nu aș putea să fac afirmații. Nu sunt deșeuri periculoase depozitate în acele locuri. Agenția pentru Protecția Mediului a emis avize de mediu pentru închiderea acestor depozite neconforme“, a declarat Monica Zaharia pentru Radio Constanța.

Judeţul Tulcea, în schimb, s-a conformat la timp, închizând şi ecologizând depozitele cu probleme.

Ce se întâmplă acum cu deşeurile ne spune directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Tulcea, Mirela Aurelia Raicu:

„În prezent, la noi în județ se face din 2009 depozitul zonal pentru deșeuri periculoase și nepericuloase stabile nereactive din municipiul Tulcea, urmând să funcționeze cât mai repede și proiectul propus prin sistemul integrat de management al deșeurilor solide, implementat de Consiliul Județean pentru comuna Mihai Bravu, care va deservi tot județul Tulcea, inclusiv partea de Rezervație“.

(foto ilustrativ)