DISTRIBUIȚI

Creşterea temperaturilor şi topirea zăpezii şi a stratului de gheaţă din ultima perioadă normalizează situaţia traficului fluvial pe Dunăre.

Debitul Dunării s-a dublat în câteva zile, iar hidrologii estimează că va creşte în continuare şi va depăşi 7.000 de metri cubi pe secundă.

Transportatorii fluviali cer autorităţilor să asigure spargerea gheţii de pe Dunăre. Navigaţia pe fluviu se desfăşoară cu restricţii, din cauza podurilor de gheaţă, motiv pentru care Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galaţi le cere navigatorilor să ia măsuri de precauţie.

În următoarea perioadă, nivelul şi debitul Dunării vor creşte, ca urmare a topirii gheţurilor, iar ruperea podurilor de gheaţă poate antrena navele, producându-le avarii. AFDJ informează că între Cernavodă şi Olteniţa traficul rămâne închis din cauza podurilor de gheaţă.

Între Brăila şi Cernavodă nu mai este pod de gheaţă, iar navele se pot deplasa prin derogări.

Companiile de transport fluvial, care au nave împrăştiate sau prinse în gheţuri pe Dunăre, şi ale căror pierderi pe luna ianuarie se ridică la milioane de euro, solicită autoritătilor să asigure spargerea gheţii de pe Dunărea fluvială.