DISTRIBUIȚI

Ziua etniei tătare din România este sărbătorită, anual, la 13 decembrie.

Proiectul de lege privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, la 14 noiembrie 2006, cu 230 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere.

Această dată a fost aleasă ca Zi a etniei tătare datorită faptului că, la 13 decembrie 1917, parlamentul tătarilor crimeeni a proclamat Republica Populară Crimeea și a aprobat constituția. Tătarii care s-au stabilit în România, în urmă cu mai bine de 800 de ani, sunt originari din Crimeea.

Acest proiect de lege a fost inițiat de către deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco — Musulmani din România (UDTTMR), Amet Aledin, după ce propunerea fusese discutată încă de la Congresul UDTTMR din 2002. Cu ocazia Zilei tătarilor din România, UDTTMR organizează o serie de manifestări festive cultural-artistice.

La 11 februarie 2014, deputații au aprobat un proiect de lege, care are ca obiect de reglementare modificarea și completarea art. 2 din Legea nr. 453/2006, privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România, astfel încât angajatorii să poată acorda liber persoanelor aparținând acestei etnii, care doresc să participe la manifestările organizate cu acest prilej. Proiectul de lege a fost aprobat cu 287 de voturi pentru, un vot împotrivă și nouă abțineri. Actul normativ, inițiat de deputatul minorităților naționale, Varol Amet, fusese adoptat de Senat pe 19 noiembrie 2013, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

Astfel, Legea 14/2014 pentru modificarea și completarea art. 2 din Legea nr. 453/2006 privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România a intrat în vigoare începând cu data de 7 martie 2014.

Sursa: Agerpres