DISTRIBUIȚI

Conform Codului Rutier, nu doar viteza excesivă, ci şi condusul cu o viteză prea mică ne poate aduce probleme. Astfel, conform reglementărilor legale, conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv se pedepseşte cu o amendă de 210 sau de 315 lei.

Spre exemplu, la autostrăzi, limita minimă de viteză nu poate fi inferioară valorii de 50 km/h. Aşadar, orice vehicul care circulă pe autostrada cu 40 de km/h sau mai puţin de atât va fi amendat.

Avocatnet.ro a făcut o trecere în revistă a sancţiunilor mai puţin obişnuite prevăzute în Codul Rutier. Astfel, deşi nu precizează cum ar trebui ţinute mâinile pe volan, Codul Rutier stipulează că reprezintă contravenţie lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului autoturismului, această fiind pedepsită cu amendă din clasa I de sancţiuni (2-3 puncte amendă). Deci, pentru lăsarea liberă a volanului în timpul conducerii, şoferii riscă o amendă de 210 sau de 315 lei.

Potrivit Codului Rutier, pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu uşile deschise, circulaţia cu uşile deschise ori deschiderea acestora în timpul mersului constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 630 şi 840 de lei.

Politeţea la volan nu pare să fie o trăsătură care să caracterizeze peisajul rutier românesc. Ne întâlnim zilnic cu şoferi agresivi: de la cei care fac uz de claxon sau de faruri oricând vor să sancţioneze şi cea mai mică ezitare la semafor şi până la cei care depăşesc repetat, frânează brusc şi fac slalom printre celelalte maşini.

Există, însă, şi altă categorie de şoferi agresivi: cei care îi agresează verbal sau „gestual” pe ceilalţi participanţi la trafic. Ei bine, trebuie să ştiţi că, potrivit Codului Rutier, aceşti şoferi sunt pasibili de amendă. Normele rutiere stabilesc că săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă din clasa a IV de sancţiuni, respectiv cu o suma cuprinsă între 945 şi 2.100 de lei.

Discuții

comments