DISTRIBUIȚI

COD ROŞU DE INUNDAŢII

Institutul Naţional de Hidrologie a emis, astăzi, o atenţionare cod roşu de inundaţii pentru râurile mici din judeţul Constanţa.

Aceasta a intrat în vigoare la ora 12.00 şi va fi valabilă până la ora 20.00.
Hidrologii spun că se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici din judeţul Constanţa cu efect de inundaţii locale, precum şi puternice eroziuni ale plajelor din zona costieră.
Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice: Urluia, Valea Mare, Valea Baciului, Valea Albeşti şi pe alte râuri mici din jumătatea de sud a judeţului Constanţa.
Râurile din judeţul Tulcea rămân în continuare sub Cod Portocaliu de inundaţii.

BILANŢUL ULTIMELOR 24 DE ORE

Mai multe case, drumuri şi hectare de terenuri din judeţul Constanţa au fost inundate în urma ploii torenţiale din ultimele 24 de ore.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea spun că în satul Zorile apa a intrat în zece case, iar la Mangalia, Şipote, satul Vârtop şi Limanu au fost inundate alte şase locuinţe.
Circa 70 de hectare de islaz sunt inundate la Adamclisi, în aceeaşi zonă fiind afectaţi şi aproape zece kilometri de drum care leagă satele Abrud, Urluia şi Zorile.

Una dintre localităţile cele mai afectate este Adamclisi

Primarul localităţii Adamclisi, Anton Burcea, a declarat postului nostru de radio că ploile torenţiale au distrus toate drumurile din satul Zorile. Edilul  susţine că în drumurile pietruite apa a format cratere de un metru.

Pentru repararea drumurilor autorităţile locale din Adamclisi susţin că vor redirecţiona cei 100.000 de lei strânşi pentru repararea Căminului cultural de la Urluia dar suma este insuficientă.

 Şi comunele Deleni şi Ion Corvin au fost afectate de inundaţii

Conform declaraţiei primarului Dan Marian cel mai mult a avut de suferit satul Şipote, unde canalul de colectare s-a revărsat.

Şi în comuna Ion Corvin drumurile au fost distruse iar culturile de grâu au fost inundate, cel mai afectat fiind satul Crângu, după cum ne-a precizat viceprimarul comunei, Florin Doşcu.
În ultimele 24 de ore, în judeţul Constanţa s-au înregistrat mari cantităţi de precipitaţii însoţite de descărcări electrice şi vijelie, variind între peste 100 de litri pe metrul pătrat în comuna Albeşti şi 40 l/mp, la Casimcea.
Pe litoral, plajele au fost inundate şi ploaia torenţială a creat de ravene în zona localităţilor Constanţa, Costineşti şi în staţiunile din sudul litoralului.
Potrivit prognozei meteorologice, în a doua parte a zilei, pe litoral, vântul se va intensifica, fiind aşteptate rafale de până la 70 km/oră.

La această oră, din cauza vântului puternic şi operaţiunile în porturi au fost suspendate iar traficul pe canalul Dunăre-Marea Neagră restricţionat.

Ofiţerii Port Control au transmis avize de înrăutăţire a vremii tuturor navelor aflate în porturi şi au solicitat comandanţilor să ia măsuri suplimentare la bord pentru a preveni accidentele.