Ascultă Radio Vacanța Live

Ziua Produselor Agroalimentare Româneşti, celebrată în curtea MADR

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale şi sisteme de calitate europene.

Ziua Produselor Agroalimentare Româneşti, celebrată în curtea MADR

Articol de AP, 9 octombrie 2023, 14:33 / actualizat: 10 octombrie 2023, 7:17

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători, în 10 octombrie, „Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti” prin organizarea de târguri şi evenimente, la nivel naţional, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Ajunsă la a şaptea ediţie, „Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti”, va fi celebrată şi în curtea MADR, cu sprijinul Asociaţiei „Produs de Cluj” şi al producătorilor români, în perioada 9 – 11 octombrie 2023, între 08:00-18:00, printr-o expoziţie cu vânzare de produse agroalimentare româneşti.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale şi sisteme de calitate europene, produse atestate tradiţional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”, produse cu denumire protejată, precum Indicaţie Geografică Protejată (IGP) sau Specialitate Tradiţională Garantată (STG), produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, miere, dulceţuri.

„Cumpărând româneşte putem sprijini producătorii români, arătându-le respectul pentru munca şi dragostea lor de ţară şi pământ. Avem produse bune şi de calitate care merită să fie apreciate şi recunoscute. Împreună vom învăţa să cumpărăm româneşte şi să iubim tot ceea ce ţine de identitatea etnică şi culturală a ţării noastre: tradiţii, obiceiuri şi preparate autohtone”, a declarat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Barbu.

Sub marca Asociaţiei „Produs de Cluj”, vor fi prezente preparate obţinute de micii producători prin valorificarea materiei prime din arealul geografic al Ardealului: produse din lapte şi carne, fructe uscate şi proaspete, miere şi produse apicole.

Din judeţele Argeş, Sibiu şi Tulcea vor fi expuse spre comercializare produse care au dobândit protecţie europeană şi reprezintă cartea de vizită a României în materie de gastronomie şi păstrarea tradiţiilor şi valorilor europene: Magiun de prune Topoloveni (AG)- IGP din anul 2011, Telemea de Sibiu (SB) – IGP din anul 2019, Scrumbia de Dunăre afumată (TL) – IGP din anul 2018, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea – IGP din anul 2021, Salată tradiţională cu icre de crap (TL) – Specialitate Tradiţională Garantată STG din anul 2021.

Agricultura ecologică este reprezentată la târg de un producător din judeţul Argeş, care va aduce diverse sortimente de miere: miere de salcâm, polifloră, tei, faguri, amestec de miere cu cătină şi propolis cu cătină.

Iubitorii de peşte vor putea alege dintr-o gamă largă de produse din păstrăv de la Păstrăvăria Buşteni, înregistrate ca produse montane, precum Păstrăv Zamorean, Păstrăv zamorean Morcovit, păstrăv jăruit, Păstrăv Prăvălit şi Proţăpit, Păstrăv în zamă de roşii, Tocană de păstrăv cu legume, Tocană de păstrăv jăruit cu legume, Păstrăv murărit pe zamora, Păstrăv în osâză de legume, Pate de ficat de păstrăv zamorean, Fluştuc de păstrăv-Curcubeu. De asemenea, se vor regăsi produse atestate tradiţional din Tulcea de la membrii grupului aplicant RO-Pescador: Sardeluţă „deltaica” marinată în ulei, Sardeluţă „deltaica” marinată în ulei picant, Batog „deltaica” de crap argintiu, Batog „deltaica” de somn, Pastramă „Deltaica” de somn.

Din judeţul Vâlcea, vor fi disponibile produse tradiţionale atestate din categoria băuturilor spirtoase, precum „Ţuică Tăria lui Cătălin” şi „Rachiu din fructe Tăria lui Cătălin”, dar şi băutura spirtoasă „Ţuică Sordony de Horezu”, care urmează etapele înregistrării ca indicaţie geografică pe un sistem de calitate.

La târg, vor fi prezente produse tradiţionale din judeţul Mureş, precum Pita de casă cu cartofi – produs natural de la Boianu, Chec de casă de la Boianul și Colac cu nucă de la Boianul.

Preparate atestate tradiţional din carne sub marca „Meşteşugari de Gusturi” vor fi disponibile pentru amatori, de la muşchi file de porc afumat, ceafă de porc afumată din podul bunicii, piept de porc afumat, slănină, caltaboş ţărănesc, tobă ţărănească, până la cârnaţi măcelăreşti, cârnaţi ţărăneşti, lebăr ţărănesc.

De la târgul din curtea MADR, cei interesaţi vor putea achiziţiona sortimente variate de dulceţuri, gemuri, sucuri şi siropuri, iar legume proaspete de sezon – roşii, castraveţi, ardei, varză, dovlecei, fasole, vinete- vor putea fi procurate de la o cooperativă agricolă din judeţul Giurgiu. Mustul, băutura specifică toamnei, nu va lipsi de la târg, alături de mere, prune, prune afumate, miez de nucă, aduse de producători din judeţele Dâmboviţa şi Vrancea.

De asemenea, la acest eveniment de toamnă vor putea fi găsite dulciuri precum cozonac, varietăţi de turtă dulce, alviţă şi ciocolată de casă, alături de vinuri albe, roz sau roşii.

Aduse de membrii Asociaţiei Producătorilor de Flori Muntenia, florile de sezon vor încânta privirile tuturor celor care vor veni în cele trei zile la Târgul organizat cu ocazia Zilei Naţionale a produselor agroalimentare româneşti.

Ca în fiecare an, „Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti” va fi marcată în toată ţara prin organizarea de programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.

Sfaturi pentru șoferii aflați în trafic pe timp de caniculă
Știri sâmbătă, 13 iulie 2024, 14:58

Sfaturi pentru șoferii aflați în trafic pe timp de caniculă

Mai mult de trei sferturi dintre judeţele ţării se vor afla sub Cod roşu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat în acest...

Sfaturi pentru șoferii aflați în trafic pe timp de caniculă
Codul roșu de caniculă, extins luni și marți
Știri sâmbătă, 13 iulie 2024, 12:13

Codul roșu de caniculă, extins luni și marți

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi maxime de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit...

Codul roșu de caniculă, extins luni și marți
Constanța: Corul Madrigal, la SEAS 2024
Știri sâmbătă, 13 iulie 2024, 11:30

Constanța: Corul Madrigal, la SEAS 2024

Trei zile de concerte și surprize culturale vor fi oferite de artiștii Corului Madrigal, în această vară, la malul mării. În perioada 15- 17...

Constanța: Corul Madrigal, la SEAS 2024
roma rrbv 2021
Știri vineri, 12 iulie 2024, 20:00

Tururi nocturne, prin Colosseumul din Roma

„Noaptea, pe întuneric, Colosseumul propune vizitatorilor viziuni cu totul aparte”, a declarat Alfonsina Russo, directoarea Parcului Arheologic...

Tururi nocturne, prin Colosseumul din Roma
Știri vineri, 12 iulie 2024, 18:30

Școală de vară, la Muzeul de Artă Brașov

Timp de patru săptămâni, copiii cu vârste cuprinse între 11-14 ani sunt invitați să exploreze colecția muzeului și să își dezvolte...

Școală de vară, la Muzeul de Artă Brașov
Știri vineri, 12 iulie 2024, 14:48

Tabără Medievală, la Muzeul Naţional al Satului

Coordonatorii Andrei Moţ şi Marcel Sâpcu vor iniția copiii în viața cavalerilor. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti organizează, în...

Tabără Medievală, la Muzeul Naţional al Satului
Știri vineri, 12 iulie 2024, 14:00

TULCEA: Ghid turistic digital pentru vizitatorii municipiului

A fost lansată aplicația „Tu și Tulcea”, care adună în același loc toate atracțiile turistice din oraș și cele mai importante obiective...

TULCEA: Ghid turistic digital pentru vizitatorii municipiului
Știri vineri, 12 iulie 2024, 13:37

MUREȘ: Turismul viticol, noua atracție a sezonului estival

Cramele pun la dispoziție tururi însoțite de degustări, plimbări prin vii și cules de struguri, dar oferă și pachete turistice complete, cu...

MUREȘ: Turismul viticol, noua atracție a sezonului estival